ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Εσκίογλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: Στις έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα
«Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Εσκίογλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: Στις έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα
Στη συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε το πρωί της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Εσκίογλου αποτύπωσε το μέγεθος της καταστροφής στην επαρχία Φαρσάλων, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για τους δημότες που έχουν περιουσία που καταστράφηκε αλλά ζουν λόγω εργασίας σε άλλη πόλη, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επανασχεδιασμού της αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Φαρσάλων ανέφερε: «Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην δική μας περιοχή, είναι επίσης άνευ ιστορικού προηγουμένου και θα πρέπει κανείς να ανατρέξει τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω για να συναντήσει αντίστοιχα φαινόμενα.
Δυστυχώς εδώ θρηνούμε μία ανθρώπινη ζωή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θέλω και από αυτό το βήμα να συλλυπηθώ την οικογένεια της εκλιπούσας από το Βασιλί Φαρσάλων.
Οι καταστροφές που ακόμη καταμετρώνται είναι πραγματικά και όχι ρητορικά ανυπολόγιστες.
Περισσότερα από 1000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, άνθρωποι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, έστω και προσωρινά.
Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 150.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καθώς και αγροτικά μηχανήματα.
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε 25 ποιμνιοστάσια όπου χάθηκαν ζώα και καταστράφηκαν τρεις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις καθώς και άλλες επιχειρήσεις από διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς. Καταλαβαίνετε πως η ανάγκη να αποζημιωθούν αυτές οι επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η οικονομική ζωή της επαρχίας έχει καταρρεύσει.
Μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε 400 αποθήκες με αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα τόσο στις κατασκευές όσο και στα προϊόντα.
Καταστράφηκαν στο σύνολό τους όλες οι τεχνικές υποδομές υδραυλικών έργων της επαρχίας Φαρσάλων. Μιλάμε για οδοποιία, ύδρευση, γέφυρες και άλλα.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι το ότι αυτή η κακοκαιρία ανάδειξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το γεγονός πως η περιοχή μας χρειάζεται περισσότερη οχύρωση σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα. Χρειαζόμαστε μία επικαιροποίηση των δεδομένων καθώς δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Θέλω επίσης να σταθώ σε ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το θέμα των αποζημιώσεων. Στην επαρχία μας υπάρχουν πολλοί δημότες που κυρίως λόγω εργασίας έχουν μετακινηθεί σε γειτονικές πόλεις, στη Λάρισα, το Βόλο την Καρδίτσα, τη Λαμία και αλλού. Είναι τουλάχιστον άδικο λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν τα πατρικά τους σπίτια στην επαρχία μας να μην αποζημιωθούν για τις καταστροφές γιατί τα σπίτια αυτά λογίζονται ως δεύτερη κατοικία. Νομίζω πως εδώ η πολιτεία ως έκτακτη ανάγκη, οφείλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.
Θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω τα στελέχη της κυβέρνησης και όλους τους πολιτικούς φορείς που όλο αυτό το διάστημα μας επισκέφθηκαν και έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Θα υπενθυμίσω όμως, αυτό που λέω πάντα, ότι σε έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Ευελπιστώ η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο σύνολο των αναγκών που προκάλεσε αυτή η κακοκαιρία.»
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.05.2026 | 07:43
Ξεσπά γιος εργαζόμενης θύματος στη Βιολάντα για απελευθέρωση του διευθυντή -«Είχε δώσει εντολή να λένε ότι μύριζε ο βόθρος» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 07:30
Ο φόβος της αποτυχίας στις πανελλήνιες και η κατάθλιψη «έσπρωξαν» τις δύο 17χρονες στο κενό - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 23:58
Έξι συλλήψεις στη Λάρισα σε αστυνομική επιχείρηση κατά της εγκληματικότητας - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 22:07
Ηλιούπολη: «Μαμά και μπαμπά, δεν θέλω πια να ζω» – Σοκάρει το σημείωμα που άφησε η μία από τις δύο 17χρονες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 21:42
Ισοπαλία υποβιβασμού για την ΑΕΛ στο Αγρίνιο -δέχτηκε το γκολ στο 94! - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.05.2026 | 14:40
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει με σύγχρονο εξοπλισμό το Νοσοκομείο Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 14:28
Θεσσαλία: Στο επίκεντρο η μετακίνηση κτηνοτρόφων σε ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας (ΦΩΤΟ)
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 11:52
Σταύρος Φλώρος: Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση - μάχη να κρατηθεί στη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 08:17
Σταύρος Φλώρος: Αυτός είναι ο παίκτης του Survivor που τραυματίστηκε - Ακρωτηριάστηκε στο δεξί πόδι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 09:26
Αγριοβρώμη στα στάρια, ζιζάνια και μύκητες σε βίκο, φακή, σε απόγνωση οι Θεσσαλοί αγρότες- μόνη λύση η καύση σιτοκαλαμιών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 09:02
Δυσάρεστες εκπλήξεις από τις Βρυξέλλες για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 08:33
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 12:43
Καθοδόν πληρωμές 807 εκατ., μέσα Ιουνίου ανοίγει το ΟΣΔΕ, το χρονοδιάγραμμα Σχοινά-Πιτσιλή - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 00:24
Συνελήφθησαν 8 άτομα για τη ληστεία της τράπεζας με λεία 200.000 ευρώ στην Κάτω Τιθορέα -Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed