ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Εσκίογλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: Στις έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα
«Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Εσκίογλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: Στις έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα
Στη συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε το πρωί της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Εσκίογλου αποτύπωσε το μέγεθος της καταστροφής στην επαρχία Φαρσάλων, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για τους δημότες που έχουν περιουσία που καταστράφηκε αλλά ζουν λόγω εργασίας σε άλλη πόλη, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επανασχεδιασμού της αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Φαρσάλων ανέφερε: «Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην δική μας περιοχή, είναι επίσης άνευ ιστορικού προηγουμένου και θα πρέπει κανείς να ανατρέξει τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω για να συναντήσει αντίστοιχα φαινόμενα.
Δυστυχώς εδώ θρηνούμε μία ανθρώπινη ζωή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θέλω και από αυτό το βήμα να συλλυπηθώ την οικογένεια της εκλιπούσας από το Βασιλί Φαρσάλων.
Οι καταστροφές που ακόμη καταμετρώνται είναι πραγματικά και όχι ρητορικά ανυπολόγιστες.
Περισσότερα από 1000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, άνθρωποι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, έστω και προσωρινά.
Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 150.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καθώς και αγροτικά μηχανήματα.
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε 25 ποιμνιοστάσια όπου χάθηκαν ζώα και καταστράφηκαν τρεις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις καθώς και άλλες επιχειρήσεις από διαφορετικούς παραγωγικούς τομείς. Καταλαβαίνετε πως η ανάγκη να αποζημιωθούν αυτές οι επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η οικονομική ζωή της επαρχίας έχει καταρρεύσει.
Μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε 400 αποθήκες με αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα τόσο στις κατασκευές όσο και στα προϊόντα.
Καταστράφηκαν στο σύνολό τους όλες οι τεχνικές υποδομές υδραυλικών έργων της επαρχίας Φαρσάλων. Μιλάμε για οδοποιία, ύδρευση, γέφυρες και άλλα.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι το ότι αυτή η κακοκαιρία ανάδειξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το γεγονός πως η περιοχή μας χρειάζεται περισσότερη οχύρωση σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα. Χρειαζόμαστε μία επικαιροποίηση των δεδομένων καθώς δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Θέλω επίσης να σταθώ σε ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το θέμα των αποζημιώσεων. Στην επαρχία μας υπάρχουν πολλοί δημότες που κυρίως λόγω εργασίας έχουν μετακινηθεί σε γειτονικές πόλεις, στη Λάρισα, το Βόλο την Καρδίτσα, τη Λαμία και αλλού. Είναι τουλάχιστον άδικο λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν τα πατρικά τους σπίτια στην επαρχία μας να μην αποζημιωθούν για τις καταστροφές γιατί τα σπίτια αυτά λογίζονται ως δεύτερη κατοικία. Νομίζω πως εδώ η πολιτεία ως έκτακτη ανάγκη, οφείλει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.
Θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω τα στελέχη της κυβέρνησης και όλους τους πολιτικούς φορείς που όλο αυτό το διάστημα μας επισκέφθηκαν και έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Θα υπενθυμίσω όμως, αυτό που λέω πάντα, ότι σε έκτακτες καταστάσεις, χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Ευελπιστώ η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο σύνολο των αναγκών που προκάλεσε αυτή η κακοκαιρία.»
- ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 00:41
Ανέβασε τα ντεσιμπέλ η Evangelia στην κεντρική πλατεία στο πλαίσιο του Ride the Beat.(ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 07.05.2026 | 22:43
Το δημογραφικό πάει... σχολείο: Αδειάζουν οι τάξεις από «πρωτάκια», μόλις 70.000 μαθητές του χρόνου στην Α- Δημοτικού - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.05.2026 | 21:46
Αποκάλυψη: 700 οδηγοί λεωφορείων δήλωναν ασθένεια και εργάζονταν αλλού! Τι απέγιναν μετά τους σαρωτικούς ελέγχους Κυρανάκη - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.05.2026 | 21:31
«Αυτοψία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων στο Παλαιόκαστρο Πιάλειας. - ΔΙΕΘΝΗ | 07.05.2026 | 21:23
Οι ΗΠΑ επανεκκινούν την επιχείρηση «Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ 36 ώρες μετά τη διακοπή της - ΕΛΛΑΔΑ | 07.05.2026 | 20:56
Ασπρόπυργος - Ξεσπά η γιαγιά του 12χρονου: «Να τα σπάσουν όλα τα πατίνια, να μη τα δίνουν σε παιδιά» - ΕΛΛΑΔΑ | 07.05.2026 | 20:53
Νεκρή γυναίκα σε ασανσέρ στην Κηφισιά – Εγκλωβίστηκε το καροτσάκι της και πέθανε - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.05.2026 | 20:50
Η «ανταρσία» εξελίχθηκε σε εξάωρη... ζύμωση στην ΚΟ της ΝΔ - Καρφιά σε υπουργούς που «δεν ιδρώνουν τη φανέλα»
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2026 | 01:34
Οργιάζει η αγριοβρώμη στον κάμπο-Λύση η ελεγχόμενη καύση των σιτοκαλαμιών (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 09:16
Η Λάρισα σήμερα στο ρυθμό του «ΔΕΗ Tour of Hellas» – Πλήθος εκδηλώσεων-κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 10:57
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Ηρώ Μαρούλη σε ηλικία 50 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 17:12
Θεαματικός τερματισμός στη Λάρισα με Σέρβο ποδηλάτη νικητή του 2ου εταπ του ΔΕΗ Tour of Hellas (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 16:14
Πλήθος κόσμου στον τερματισμό του ΔΕΗ διεθνή ποδηλατικού γύρου στη Λάρισα -Δυνατό μήνυμα από μαθητές και διοργανωτές - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.05.2026 | 09:49
Ερχονται τα μεταλλαγμένα «από την πίσω πόρτα» στην Ευρώπη -πλήγμα για την ελληνική γεωργία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 11:36
Λάρισα: Όλα έτοιμα σε κεντρική πλατεία και κεντρικούς δρόμους για την υποδοχή του «ΔΕΗ Tour of Hellas» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 11:20
Αναβίωσε η Ιππποκράτεια συνταγή του ζωμού στον Ιπποκράτειο Βοτανικό κήπο στη Λάρισα- πανηγυρική έναρξη εκδηλώσεων (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed