ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ενδείξεις εξωγήινης ζωής ανακαλύφθηκαν στην Αφροδίτη
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεγάλη ποσότητα ενός αερίου στην ατμόσφαιρα

Σημάδια εξωγήινης ζωής ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον πλανήτη Αφροδίτη.
Συγκεκριμένα, δεν εντοπίστηκαν άμεσα εξωγήινοι, αλλά εντοπίστηκε σε μεγάλη ποσότητα ένα «μυστηριώδες» αέριο στην ατμόσφαιρα του γειτονικού μας πλανήτη.
Τι βρήκαν οι επιστήμονες
Πρόκειται για την φωσφίνη, που αποτελείται από ένα άτομο φωσφόρου και τρία άτομα υδρογόνου. Στη Γη, το δυσώδες αυτό αέριο παράγεται από ζωντανούς μικροοργανισμούς, καθώς παράγεται από μικρόβια στα έντερα των πιγκουίνων ή βρίσκεται σε περιβάλλοντα με χαμηλό οξυγόνο, όπως τα έλη.
Το αέριο αυτό παράγεται και βιομηχανικά, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν ούτε εργοστάσια ούτε πιγκουίνοι στην Αφροδίτη.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάποιο ζωντανός οργανισμός κατά πάσα πιθανότητα παρήγαγε αυτό το αέριο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως υπάρχει ζωή στον δεύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Γιατί είναι ενδιαφέρον;
Ο πλανήτης Αφροδίτη μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη: κόλαση. Το 96% της ατμόσφαιράς της αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, έτσι ο πλανήτης βιώνει ένα μόνιμο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι θερμή και τοξική, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 400 βαθμούς Κελσίου που δεν επιτρέπου την ύπαρξη ζωής. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς της, όμως, οι συνθήκες είναι πιο βιώσιμες. Εκεί βρέθηκε και η φωσφίνη.
Βέβαια και η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κυρίως από τοξικά αέρια, οπότε είναι περίεργο που η φωσφίνη δεν διαλύεται άμεσα και μπόρεσε να εντοπιστεί από τους επιστήμονες.
Την ανακάλυψη αυτή δημοσίευσε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Η ομάδα εξηγεί ότι η παρουσία της φωσφίνης «δεν αποτελεί απόδειξη ύπαρξης ζωής, αλλά της δίχως εξήγηση χημείας» που υπάρχει στην Αφροδίτη.
«Η φωσφίνη παράγεται είτε από κάποια χημική ή γεωλογική διαδικασία που κανείς μας δεν γνωρίζει – ή την παράγει κάποιος ζωντανός οργανισμός», εξηγεί στον Independent η αστροφυσικό Emily Drabek-Maunder.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.10.2025 | 10:26
Έχασε 22 λεπτά μέσα σε ένα έτος το βαμβάκι, με συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ξεκολλάει το σύσπορο από τα 40 λεπτά πύλη - ΛΑΡΙΣΑ | 15.10.2025 | 10:24
Φάρσαλα: Σημαντικά ευρήματα των ελληνιστικών χρόνων από τις ανασκαφές στην Σκοτούσσα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.10.2025 | 10:21
Δήμος Μουζακίου: Με 300.000 ευρώ χρηματοδοτούνται οι εργασίες αποκατάστασης του αγροτικού δικτύου από τις πλημμύρες - ΛΑΡΙΣΑ | 15.10.2025 | 10:19
Δήμος Τεμπών: Διήμερη γιορτή για το ακτινίδιο στην Αιγάνη - ΛΑΡΙΣΑ | 15.10.2025 | 10:14
Ίχνη αρκούδας κοντά στο Αναψυκτήριο Ελασσόνας – Προειδοποίηση από τον Κυνηγετικό Σύλλογο (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.10.2025 | 10:09
Bαλβίδα εκτόνωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους οι πρώτες πληρωμές επιδοτήσεων - Σήμερα το ραντεβού βουλευτών με τον Τσιάρα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.10.2025 | 09:57
Στη Λάρισα Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κυριάκος Βελόπουλος, για την πρώτη δίκη της τραγωδίας των Τεμπών - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.10.2025 | 09:49
Συγκρότηση επιτροπής διαπίστωσης αναγκαιότητας εκτέλεσης εργασιών σε Αχελώο – Κουμπουργιανίτη
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.10.2025 | 17:37
Θλίψη στη Λάρισα για το θάνατο 64χρονης εκπαιδευτικού - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.10.2025 | 08:14
720 πρόβατα από δύο περιζήτητες και σπάνιες ελληνικές φυλές θανατώνονται σε εποπτευόμενο φορέα του ΥΠΑΑΤ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.10.2025 | 09:53
Ημερομηνία – ορόσημο η 4η Νοεμβρίου για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ -θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί το σχέδιο δράσης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.10.2025 | 21:16
Βγάζουν τρακτέρ και ετοιμάζουν μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.10.2025 | 09:53
Ξέσπασμα της Ιουλίας Καλλιμάνη για σεξιστική μαντινάδα θαμώνα: Και σε παίρνουν π-π- κ-λ- σε όλη τη Λάρισα και τον Βόλο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.10.2025 | 11:07
Στο 86% έτοιμος ο Ε65 – Δείτε νέο εντυπωσιακό βίντεο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.10.2025 | 14:19
Φ. Τακούδης: Σημαντικά ύψη βροχής και καταιγίδες στη Δυτική Θεσσαλία από Κυριακή προς Δευτέρα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.10.2025 | 08:56
Θολό τοπίο με παράνομο εμβολιασμό για την ευλογιά- Τι λένε οι καθηγητές Κτηνιατρικής Δ. Γκουγκουλής, Γ. Βαλιάκος (video)