cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Γιατί περιμενουν να ακούσουν για πετρέλαιο οι αγρότες σήμερα από τον Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κολλάτου

Γιατί περιμενουν να ακούσουν για πετρέλαιο οι αγρότες σήμερα από τον Μητσοτάκη
12.09.2020 | 11:25
Animus Benefits
alphawood
AXON
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα

Γιατί πρέπει ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει σήμερα από τη Θεσσαλονίκη  το αγροτικό πετρέλαιο; (η φωτογραφία είναι από την προεκλογική συγκεντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παλτεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα στις 15 Μαϊου 2019, όταν είχε εξγγείλει την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες)


Οι πολίτες της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα οι αγρότες, αναμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό σήμερα από το βήμα της ΔΕΘ ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο για την ενίσχυσης των δυνάμεων της παραγωγής της χώρας, που έχoυν πληγεί από την πανδημία το τελευταίο διάστημα. Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει εξαγγελία για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, που αποτέλεσε και προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Μάιο του 2019, από την πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας.


Οι Θεσσαλοί κυβερνητικοί βουλευτές οφείλουν να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τη δραματική έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στον κάμπο. Από τα 32 δις ευρώ του προγράμματος Ανάκαμψης, τα 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (τόσο ήταν η επιστροφή του ΕΦΚ το 2015 πριν καταργηθεί) δεν είναι ένα κονδύλι που θα επιβαρύνει το γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, ωστόσο θα ανακουφίσει ιδιαίτερα τους αγρότες με το μικρό κλήρο και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής μας οικονομίας.,. Θυμίζουμε ότι την επιστροφή του ΕΦΚ είχε καταργήσει το 2015 το Σεπτέμβριο με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Έλληνας αγρότης μέχρι πριν την πανδημία αγόραζε το πετρέλαιο προς 1,4 ευρώ το λίτρο, ενώ ο Ευρωπαίος συνάδελφός του προς 0,6 ευρώ, ενώ σήμερα που το αγοράζει 1,1 ευρώ, ο Ευρωπαίος αγρότης έχει φτάσει στο 0,4 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τα στοιχεία τα Eurostat.
Εξίσου σημαντικά βέβαια για την μείωση του κόστους της παραγωγής είναι και τα αρδευτικά συλλογικά έργα στη Θεσσαλία και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτά του Αχελώου, που περιέργως πως μετά τη δική του εξαγγελία τα περσινά Χριστούγεννα από τα Τρίκαλα, έχουν «παγώσει» αλλά και στα μικρά και μεσαία φράγματα, για τα οποία δεν υπάρχει καμία ωριμότητα και οι μελέτες αγνοούνται.


Πρέπει να γίνει κατανοητό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι χωρίς μεταποίηση και πρωτογενή τομέα, πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα υπάρξει. Και ισχυρή χώρα είναι εκείνη που έχει ισχυρή και αυτάρκη οικονομία. Δυστυχώς η Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων δεν έμεινε πίσω μόνο σε εξοπλισμούς ετεροβαρώς σε σχέση με την Τουρκία, αλλά και σε κονδύλια για την αγροτική έρευνα, την καινοτομίο  και τις αγροτικές υποδομές, εργαλεία απαραίτητα για να στηριχτεί η βάση μιας παραγωγικής πυραμίδας.


Η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού μπορεί να αποτέλεσε μία λύση για την ανάπτυξη και την απασχόληση τα τελευταία χρόνια, αλλά πλέον μετά την πανδημία συνειδητοποιούμε ότι ο κόσμος αλλάζει δραματικά.
Το συνειδητοποιήσαμε και με τη μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού που επηρεάζει άμεσα την τοπική οικονομία. Για να αλλάξει όμως καλλιέργειες ο θεσσαλικός κάμπος θέλει ρευστότητα, άρα Αγροτική πίστη και νερό. Και τα δύο είναι είδος εν ανεπάρκεια στη Θεσσαλία…

Κυρίως όμως ο πρωθυπουργός πρέπει να πείσει το προσεχές διάστημα ότι το σχέδιο του για την ανάκαμψη θα περιλαμβανει τους πολλούς και όχι τους λίγους και μεγάλους ομίλους, τα funds που αναλαμβανουν εργολαβικα τον ενεργειακό μετσχηματισμό της χώρας λησμονώντας την αξία της διάχυσης του πλούτου μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. Τη στήριξη της πραγματικής απασχόλησης...

Για τη Θεσσαλία η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης αγροτικών προίόντων, των δικτύων διανομής που αναπτύσσονται στην ψηφιακή εποχή  είναι μονόδρομος και σε γενικές γραμμές το ίδιο και για τη χώρα. Η έμφαση στην πραγματική οικονομία , αλλά και η διάχυση των πόρων που θα εισρεύσουν προς τα μεσαία και κατώτερα στρώματα της κοινωνίας είναι το διαβατήριο για τη νέα οικονομία  που ξημερώνει μετά την πανδημία....

Υ.Γ. Θυμηθείτε την απάντηση πο είχε δώσει το Σεπτέμβρη του 2018 από τη ΔΕΘ στο ερώτημα μας για το  αγροτικό πετρελαιο ο Κυριάκος Μητσοτακης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο παρακάτω βίντεο:

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
Φρέσκο γάλα Όλυμπος
Ευθυμίου Red Inn
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Νέος Αγών
  ^