ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Φορολογικές δηλώσεις: Εκπτωση φόρου έως και 2.100 ευρώ για τους αγρότες -Οι δικαιούχοι
ΕΩΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει σε λίγες μέρες.
Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 28 Αυγούστου και μία ειδική κατηγορία φορολογουμένων είναι οι αγρότες οι οποίοι μπορούν να τύχουν έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ υπό προϋποθέσεις και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2019 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για να θεωρηθούν ως «κατ’ επάγγελμα αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς κ.λπ.)» δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Μάλιστα φέτος οι αγρότες που συμπλήρωσαν πέντε χρόνια από την ένταξη τους στο καθεστώς ΦΠΑ απαλλάσσονται και από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ, μέτρο το οποίο αγγίζει περίπου 200.000 αγρότες.
Εκπτωση φόρου για αγρότες
Η έκπτωση φόρου μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
Για την κατοχύρωση της έκπτωσης, ο φορολογούμενος με εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει, κατ’ αρχήν να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον χαρακτηρισμό του ως «κατ’ επάγγελμα αγρότη».
Θα πρέπει, αθροιστικά:
α) Να είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) Να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
γ) Να λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετησίου εισοδήματός του.
δ) Να είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
ε) Να τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έστω κι αν δεν τα ενημερώνει.
Τι ισχύει για την έκπτωση φόρου για τους αλιείς
Ειδικά ο αλιέας θα πρέπει να είναι κάτοχος ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης, μισθωτής ή συμμετέχει, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εκμετάλλευση επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους εκτός από σκάφη υπερπόντιας αλιείας ή απασχολείται στην υδατοκαλλιέργεια ως κάτοχος ή μισθωτής υδατοκαλλιεργητικής εκμετάλλευσης. Θα πρέπει επίσης να ασχολείται με μία ή περισσότερες εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και να λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.
Το επάγγελμα θα πρέπει προκύπτει από επίσημη ταυτοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 06.05.2026 | 00:32
Ο θάνατος του γιου τον στοίχειωνε : Το μοιραίο τροχαίο και η ενέδρα θανάτου που έστησε στον 21χρονο που θεωρούσε υπαίτιο - ΥΓΕΙΑ | 05.05.2026 | 22:34
Ποια δίαιτα θα σας βοηθήσει να χάσετε διπλάσιο βάρος χωρίς να τρώτε λιγότερο - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 22:28
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Γεωργιάδου λόγω τεχνικών εργασιών της ΔΕΥΑΛ - ΕΛΛΑΔΑ | 05.05.2026 | 22:13
Πέθανε ο μαχητικός παπα-Τσάκαλος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.05.2026 | 21:47
Απλήρωτα 930 εκ. από 1ο πυλώνα και 250 εκ. από 2ο πυλώνα, ενώ συνεχόμενα λάθη φέρνουν επιστροφές ενισχύσεων χωρίς ενημέρωση - ΕΛΛΑΔΑ | 05.05.2026 | 21:41
Πύραυλοι παντού αν μας επιτεθούν: Το νέο αμυντικό δόγμα της Ελλάδας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.05.2026 | 21:34
Ανησυχία για νεκρά ψάρια στην Κάρλα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.05.2026 | 20:55
Δείτε φωτογραφία: Τροχαίο με αγριογούρουνο έξω από τα Τρίκαλα
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 12:05
«Κίνησε το Κουμ παζάρ» στον Τύρναβο από σήμερα...(ΦΩΤΟ +video) - ΔΙΕΘΝΗ | 05.05.2026 | 09:47
Κηδεία με... πάρτι και χορεύτριες - Η τελευταία επιθυμία ενός 58χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 10:22
Σε απόγνωση οι αγρότες στην περιοχή Τυρνάβου από το φουζίκοκο που ρίχνει τους καρπούς στις ροδακινιές (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 05.05.2026 | 22:13
Πέθανε ο μαχητικός παπα-Τσάκαλος - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 12:41
Παίρνουν δείγμα για την ασθένεια στα δέντρα που αφανίζει σοδειές στον Τύρναβο για να τα στείλουν στο Μπενάκειο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2026 | 08:32
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.05.2026 | 08:59
Σωρηδόν μηνύματα για επιστροφή ενισχύσεων 2023 από την ΑΑΔΕ, ακόμα και 2.500 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.05.2026 | 11:32
Γέμισε ευχές και χαμόγελα το γραφείο της Ρένας Καραλαριώτου για την ονομαστική της εορτή (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed