ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σωρηδόν μηνύματα για επιστροφή ενισχύσεων 2023 από την ΑΑΔΕ, ακόμα και 2.500 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα
Σωρηδόν φαίνεται να έρχονται τα ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ σε παραγωγούς για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων

Σωρηδόν φαίνεται να έρχονται τα ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ σε παραγωγούς για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων που αφορούν ενισχύσεις του έτους Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2023.
Ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για όλους τους λόγους για τους οποίους μπορεί να οδηγήσουν στην αποστολή μηνυμάτων για επιστροφή αχρεωσθήτως καταβληθέντων αφού οι αιτίες που αναφέρουν οι παραγωγοί στα κατά τόπους ΚΥΔ είναι πολλές: από ζητήματα που αφορούν τον ΑΤΑΚ έως αποκλίσεις σε επιλέξιμες εκτάσεις για τη λήψη των ενισχύσεων. Η πλειονότητα των περιπτώσεων πάντως φαίνεται να αφορά μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.
Μυστήριο αποτελεί και το γιατί η ΑΑΔΕ αποφάσισε να επιλέξει το έτος 2023, ενώ εύλογα γεννάται το ερώτημα για το αν υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες χρονιές (π.χ. 2024 ή 2025). Παρότι στην πλειοψηφία τους τα πρόστιμα είναι μικρά – για τους περισσότερους παραγωγούς είναι της τάξεως των 100-200 ευρώ -, αυτό που μεταφέρεται στην Agrenda από τα ΚΥΔ είναι ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αγρότες καλούνται να επιστρέψουν ακόμα και 2.500 ευρώ.
Στο μήνυμα που λαμβάνουν οι παραγωγοί, σύμφωνα τουλάχιστον με στιγμιότυπο που ανήρτησε ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, Βάκης Τσιομπανίδης αναφέρεται «Σας ενημερώνουμε ότι μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για τις αγροτικές ενισχύσεις έτους ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2023 (ΕΑΕ 2023), διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση σας με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις που αφορούν τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ή της στήριξης». Αναφορά αξίζει να γίνει και στην ημερομηνία πραγματοποίησης των ελέγχων, αφού για παράδειγμα σε ειδοποίηση που έλαβε παραγωγός αναφέρεται ότι για το πρόστιμο που καλείται να καταβάλλει τώρα «ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2024».
Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί μπορούν να προχωρήσουν σε ενστάσεις έως και τις 25 Μαΐου. Ωστόσο, αρκετοί οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μικροποσά φαίνεται να σκέφτονται διπλά για το αν θα προχωρήσουν σε ένσταση, αφού τότε θα μπουν σε καθεστώς ελέγχου από την ΑΑΔΕ και αν καθυστερήσει υπάρχει το ενδεχόμενο να πάει πίσω η καταβολή των ενισχύσεων του έτους.
Αναλυτικά στο μήνυμα που λαμβάνουν οι παραγωγοί φαίνεται να αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητή κυρία/κύριε,
Σας ενημερώνουμε ότι μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για τις αγροτικές ενισχύσεις έτους ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2023 (ΕΑΕ 2023), διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση σας με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις που αφορούν τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ή της στήριξης.
Κατά συνέπεια προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία πρέπει να επιστρέψετε σύμφωνα με το ισχύον ενωσιακό και εθνικό κανονιστικό πλαίσιο.
Με την επιστολή αυτή, σας κοινοποιούμε την πρόσκληση επιστροφής αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων ΕΑΕ 2023 (αρ. 5 ν.5104/2024 ΚΦΔ).
Μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε την επίσημη Πρόσκληση μέσω της ψηφιακής εφαρμογής Αχρεωστήτως Καταβληθέντων Ποσών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων Ενισχύσεων και Πληρωμών (ΓΔΕΛΕΠ) της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/upap, ακολουθώντας στη συνέχεια τη διαδρομή Αχρεώστητα Βεβαίωση Οφειλών > Οικονομικό έτος 2026 > Ενημέρωση οφειλών
Επίσης, μέσω της εφαρμογής έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε έγγραφες παρατηρήσεις, στη διαδρομή Αχρεώστητα > Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων, επισυνάπτοντας αποδεικτικά στοιχεία, που υποστηρίζουν τις ενστάσεις σας.
Εάν έχετε ήδη τακτοποιήσεις τις υποχρεώσεις σας, παρακαλούμε αγνοήστε το παρόν μήνυμα.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας.
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων»
agronews.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 08:58
Βρέθηκε η λύση για το σφάλμα κωδικού 54350 προς πληρωμή τα κομμένα στο Κτηματολόγιο δημόσια κτήματα(video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.05.2026 | 08:55
Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο Συνέδριο: Εθνική ασφάλεια, μισθοί και φοροαπαλλαγές - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 08:50
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 08:45
Θ. Μαμάκος: «Ημέρα πίστης, ενότητας και τιμής για την πόλη» - ΥΓΕΙΑ | 15.05.2026 | 08:42
Ανθεκτικά μικρόβια: «Καμπανάκι» για νέο στέλεχος που εξαπλώνεται γρήγορα στα ελληνικά νοσοκομεία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.05.2026 | 08:39
Εορτολόγιο 15 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.05.2026 | 08:32
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Από ελεγκτικό «κόσκινο» όσοι αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.05.2026 | 22:56
Η Καρυστιανού επιβεβαίωσε ότι ανακοινώνει κόμμα στις 21 Μαΐου με ένα AI βίντεο και ένα λευκό περιστέρι
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 13:00
Περιοδεία Κασσελάκη στη λαϊκή αγορά Αβέρωφ της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 13:29
«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία: κατοχυρώνεται η καταβολή των επιδοτήσεων παρά τα εμπόδια του Κτηματολογίου - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 11:06
Η ακρίβεια στη Λαϊκή προκαλεί τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών στη Λάρισα- 5 ευρώ το κιλό τα κεράσια (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 21:11
Κορυφώνονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την πομπή της περιφοράς του λειψάνου του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 11:39
Σοκ στον Βόλο από την απώλεια 45χρονου πολύ γνωστού επιχειρηματία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2026 | 09:13
Επίσκεψη Κουρέτα στη μεγαλύτερη υδροπονική επένδυση της Θεσσαλίας που βρίσκεται στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 20:42
Πλήθη πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις στον Άγιο Αχίλλιο με τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 08:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed