ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αλλαγές στις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων φέρνει νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ
Επιτάχυνση διαδικασιών στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Επιτάχυνση διαδικασιών στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και τροποποιήσεις στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αύριο Δευτέρα θα συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση των διαδικασιών μετατάξεων και αποσπάσεων σε δύο αντί για τρεις κύκλους ετησίως με συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Μέσω της κινητικότητας θα καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών, με τον πρώτο κύκλο να μετεξελίσσεται σε προστάδιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων, ενώ στον δεύτερο θα συμμετέχουν μόνο οι φορείς που δεν κατάφεραν να προσελκύσουν υπαλλήλους από τον πρώτο κύκλο.
Μεταβατικά, για τις εκκρεμείς διαδικασίες των προηγούμενων κύκλων κινητικότητας, οι αποφάσεις για μετάταξη ή απόσπαση εκδίδονται έως τις 31 Μαΐου 2020. Επίσης, απλουστεύεται η διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων για μετάταξη ή απόσπαση και μειώνονται τα σχετικά διοικητικά βάρη, ενώ η συνέντευξη των τριών επικρατέστερων για τη θέση δεν θα είναι υποχρεωτική.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή προϊσταμένων, εισάγεται ως προαπαιτούμενο για την κάλυψη θέσης ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης, η προηγούμενη άσκηση καθηκόντων ευθύνης τουλάχιστον επιπέδου Τμήματος. Η μοριοδότηση της εργασιακής εμπειρίας θα υπολογίζεται ξεχωριστά για τον χρόνο που έχει διανυθεί με την ιδιότητα του υπαλλήλου σε σχέση με τον χρόνο σε θέσεις ευθύνης. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα μοριοδότησης και των μη συναφών μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, προβλέπεται ότι τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας για αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά γίνονται δεκτά χωρίς να απαιτείται μετάφρασή τους.
Επίσης, αυξάνεται στα τρία έτη από εννέα μήνες η ισχύς των πινάκων επιλαχόντων προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ από τους οποίους οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να αντικαθιστούν υπαλλήλους, χωρίς νέα προκήρυξη.
Για τους κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών θεσπίζεται πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με τίτλο «Πρόληψη στο Σπίτι» ως τμήμα του «Βοήθεια στο Σπίτι», με το οποίο τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων που θα διενεργούνται κατ- οίκον θα αποστέλλονται μέσω τηλε-ιατρικής στους συμβεβλημένους ιατρούς.
Με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» συστήνεται Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, ως ανώτατο θεσμικό συμβουλευτικό όργανο, η οποία εισηγείται αναπτυξιακές δράσεις των ΟΤΑ και παρακολουθεί αυτές που ήδη υλοποιούνται, ενώ οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ μετεξελίσσονται σε Αναπτυξιακές Συμπράξεις.
Με άλλες διατάξεις επιχειρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας και ο εκσυγχρονισμός της ληξιαρχικής νομοθεσίας. Ενδεικτικά, οι ληξιαρχικές πράξεις γεγονότων για τους Έλληνες του εξωτερικού θα δηλώνονται στον τόπο κατοικίας τους, μέσω των ελληνικών προξενικών αρχών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
- ΔΙΕΘΝΗ | 11.01.2026 | 12:44
Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 12:34
Ηράκλειο: Το σπαρακτικό μήνυμα του αδελφού του 27χρονου που σκοτώθηκε σε χαράδρα - «Και τώρα σιωπή» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 12:29
Αγρότες: Διπλή αντιπροσωπεία στη συνάντηση με Μητσοτάκη - «Λύσεις ή γενικός αποκλεισμός» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 12:12
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έντονο κύμα ψύχους από το απόγευμα, οι περιοχές που θα χιονίσει - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:46
Θλίψη: 55χρονος Λαρισαίος έφυγε από την ζωή - ΔΙΕΘΝΗ | 11.01.2026 | 11:40
Διχάζει την Ουάσινγκτον η Γροιλανδία: Σχέδιο εισβολής ζητά ο Τραμπ από τις Ειδικές Δυνάμεις, αντιδρούν ανώτατοι στρατιωτικοί - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 11:22
Γιατί η συμφωνία Mercosur μας θέτει προ των ευθυνών για χάραξη εθνικής αγροτικής στρατηγικής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.01.2026 | 11:14
Κουρέτας: Γιατί δεν συμφέρει η συμφωνία Mercosur την Ελλάδα
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:06
Τραγωδία στη Λάρισα: Πέθανε 55χρονος ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:46
Θλίψη: 55χρονος Λαρισαίος έφυγε από την ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 12:01
Μεγάλη προσέλευση στην 49η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 16:48
Ναι στον διάλογο στο Μαξίμου, όχι στο συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 14:03
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της πανελλαδική μπλόκων στη Νίκαια που θα ορίσει ποιοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό(ΦΩΤΟ)

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed