Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Τι λέει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ για Αχελώο και τι πράττει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση

του Γιάννη Κολλάτου

Τι λέει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ για Αχελώο και τι πράττει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση
17.02.2020 | 16:46
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Κεμπάμπ και Κότα
Animus Benefits
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 Μπορεί οι δηλώσεις της Ρένας Δούρου περί «φαραωνικού έργου» του Αχελώου, ή περί μύθου, που έγιναν tο Σαββατοκύριακο από Τρίκαλα και Λάρισα να προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των Θεσσαλών αγροτών, αλλά τα πράγματα προσπάθησε να τα ξεκαθαρίσει το μεσημέρι μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, λέγοντας πως «δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα έργο που θα επανασχεδιαστεί και θα είναι σύννομο με βάση τις προτροπές του ΣτΕ. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν και τα παράλληλα έργα, μικρά και μεσαία φράγματα, γιατί το πρόβλημα της έλλειψης επιφανειακών υδάτων στον κάμπο της Θεσσαλίας, είναι πλέον πιεστικό. Είναι λάθος να μας κατηγορούν για δικές τους παραλήψεις επί δεκαετίες που οδήγσαν το 2014 σε αυτή την απόφαση του ΣτΕ, ενώ εμείς αναλάβαμε από το 2015 την κυβερνηση» κατέληξε.

 Αυτά περίπου είπε και η κ. Δούρου, άλλο αν έδωσε τίτλους, όπως «μύθος» ή φαραωνικό έργο και εν πάση περιπτώσει, από την πλευρά της κατέθεσε και μία πρόταση να συζητηθεί το θέμα και σε επίπεδο συνδιάσκεψης περιφερειαρχών στην ΕΝΠΕ. ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι του διχασμού ανάμεσα σε Θεσσαλία και Αιτωλοακαρνανία.
Αυτό περίπου είπε και ο κ. Βορίδης στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά αυτά υποστηρίζουν και οι θεσσαλικοί φορείς, ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει μόνο αν υπάρξει νέος σχεδιασμός, που να μην αντίκειται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.


Από την πλευρά του πάντως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «σήκωσε το γάντι» από τις δηλώσεις της κ. Δούρου και ανέφερε σήμερα, ότι θα επισκεφτεί σύντομα τα ημιτελή έργα του Αχελώου και ιδίως το φράγμα της Συκιάς, αλλά και τη σήραγγα στη Δρακότρυπα για να αναδείξει στο πανελλήνιο την αναγκαιότητα ολοκλήρωσής τους.
Εντωμεταξύ από την πλευρά της κυβέρνησης ένα μήνα μετά τη σύσκεψη υπό τον κ. Γεραπετρίτη, δεν έχει διαφανεί κάποια πρόθεση να «τρέξουν» οι διαδικασίες, παρότι είναι γνωστό πως και χρονοβόρες είναι και απαιτητικές.


Θα πρέπει να επανασχεδιαστεί το έργο, ώστε να συμπεριλάβει τις πρόνοιες που έχει βάλει το ΣτΕ, να δοθεί τεχνική λύση και για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μυρόφυλλο, να οριστεί ενεργειακός εταίρος ώστε να αναλάβει να προχωρήσει το υδροηλεκτρικό σκέλος του έργου του φράγματος της Συκιάς, να οριστεί συντονιστής υπουργός, να κατατεθεί νέο σχέδιο για τη λεκάνη απορροής του Πηνειού και να εγκριθεί από ην Ε.Ε., που θα περιλαμβάνει και το σενάριο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, γιατί το προηγούμενο που κατατέθηκε από τον κ. Φάμελλο και πιθανόν να δεσμεύει τη χώρα απέναντι στην Ε.Ε. για δύο χρόνια το είχε επιμελώς αποκλείσει.


Η θέση του κ. Κόκκαλη, της κ. Βαγενά, της κ. Δούρου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ γενικά είναι πως η χώρα πιεζόταν για το γεγονός ότι δεν είχε προσαρμοστεί στις κοινοτικές οδηγίες για τα σχέδια διαχείρισης και δεν μπορούσε να καταθέσει ένα το οποίο θα περιλάμβανε και έργο που έχει κριθεί μη σύννομο από ΣτΕ.

 Το ατόπημα Φάμελλου

Η θέση από την άλλη πλευρά των Θεσσαλών και ιδίως της ΕΘΕΜ, είναι πως αυτό ήταν ατόπημα από την πλευρά του κ. Φάμελλου, διότι υπήρχε έτοιμο σχέδιο από το 2014 που περιλάμβανε και το σενάριο Αχελώου και μάλιστα ο ίδιος ως μελετητής ήταν στην ομάδα εκείνων των επιστημόνων που το συνέταξαν, αλλά στη συνέχεια πήγε κόντρα στην επιστημονική του άποψη για να καλύψει την πολιτική του θέση, ως υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Η αλήθεια είναι πως το έργο του Αχελώου, με τους ρυθμούς που προχώρησε αυτά τα χρόνια, θα απαιτήσει πάνω από πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει η περιφέρεια Θεσσαλίας να ζητήσει να γίνει ένας σχεδιασμός (master plan) όλων των προτεινόμενων μικρών και μεσαίων έργων από το σχέδιο του 2017, να ζητήσει χρηματοδοτήσεις , αφού κάνει μία ιεράρχηση στις σχέσεις κόστους-οφέλους, του καθενός από αυτά και με τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Ανάπτυξης, Οικονομικών κλπ) να προωθήσει μελέτες, έστω από εθνικούς πόρους, ή από το «πράσινο ταμείο», αφού το νέο ΕΣΠΑ που θα «τρέξει» από το 2021 και μετά δεν προβλέπει χρηματοδότηση μελετών.


Στη συνέχεια να επιχειρήσει να εντάξει όποια από αυτά μπορεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είτε στο ΕΣΠΑ, ή σε τομεακά υπουργείων. Και όλα αυτά ενώ θα πρέπει να ελέγχει και να ενοχλεί την κεντρική κυβέρνηση και για την πρόοδο στο μεγάλο θέμα του Αχελώου…
Προφανώς υπάρχει πολύ δουλειά για τον περιφερειάρχη, αλλά και για την κυβέρνηση για την οποία μετά τον αρχικό ενθουσιασμό από τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη, οι Θεσσαλοί άρχισαν να είναι και πάλι επιφυλακτικοί….


Ασφαλώς και το θέμα του Αχελώου προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση ένθεν κακείθεν, αλλά εμείς από την πλευρά μας είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε τις πράξεις και την ουσία και όχι τα λόγια μόνο των πολιτικών….
Και όλα αυτά θα φανούν όπως όλα δείχνουν το καλοκαίρι, αφού ο φετινός χειμώνας εξελίσσεται καταστροφικός από πλευράς βροχών και χιονόπτωσης τόσο για τα χειμερινά σιτηρά, όσο πιθανόν και για τις εαρινές καλλιέργειες, που θα ακολουθήσουν…

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^