Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

του Γιάννη Κολλάτου

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».
16.01.2020 | 22:22
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Κεμπάμπ και Κότα
Animus Benefits
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 Υπήρξαν αρκετά θετικά μηνύματα από τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη στην Αθήνα, για το έργο του Αχελώου. Καταρχήν από την πλευρά της κυβέρνησης βλέποντας τη μαζική συμμετοχή και τη σύμπνοια όλων των Θεσσαλικών φορέων, δηλαδή τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες πρώτου και δευτέρου βαθμού και τους επιστημονικούς φορείς, αλλά και τους εκπροσώπους των αγροτών, έγινε κατανοητό, ότι... «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση του πρωθυπουργού από τα Τρίκαλα, ότι θα προχωρήσει τα έργα στον Αχελώο και τη Μεσοχώρα και τη Συκιά πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη. Για πρώτη φορά και παρά την παρουσία και του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου που είναι αντίθετος με το έργο, έγινε κατανοητό με επιχειρήματα από όλους όσους πήραν το λόγο, ότι πλέον η κατάσταση στη Θεσσαλική πεδιάδα είναι οριακή και σε λίγο καιρό και μη αναστρέψιμη, όχι μόνο στο θέμα της άρδευσης και της εξάντλησης επιφανειακών και υπόγειων νερών που οδηγούν σε ερημοποίηση, αλλά και σε θέματα ύδρευσης, κάτι που το έχουν κατανοήσει και οι φορείς της Μαγνησίας που έδωσαν μαζικό παρόν, γιατί χωρίς Αχελώο, δεν θα έχει νερά ο Πηνειός και χωρίς Πηνειό δεν θα έχει νερά η Κάρλα…


Το εξίσου θετικό είναι το γεγονός πως το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή και άρα επιτέλους θα τοποθετηθούν κόμματα και βουλευτές υπεύθυνα για ένα έργο, που έλαβε διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ επί της ουσίας είναι έργο επιβίωσης και του αγροτικού πληθυσμού της πιο σημαντικής πεδιάδας της χώρας, αλλά και περιβαλλοντικής και αστικής άρα και πληθυσμιακής ερήμωσης μιας περιφέρειας που βρίσκεται στην «καρδιά της χώρας».


Εξίσου σημαντικό είναι πως οι παριστάμενοι υπουργοί κατανόησαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλα επικοινωνιακού –ψηφοθηρικού τύπου παιχνίδια και ακούστηκαν για πρώτη φορά οι λέξεις “σχεδιασμός” και “master plan” σε μία τόσο μαζική και διευρυμένη σύσκεψη (όσο πιο πολλοί συμμετέχουν και παρίστανται τόσο πιο δεσμευτική είναι για τους πολιτικούς μία σύσκεψη). Απομένει πλέον στην πολιτεία να ορίσει το συντονιστή των έργων, μιας κι εκεί βρίσκονταν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (Υποδομών, Ενέργεια3ς, Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Γενικός γραμματέας Υδάτων).


Το μόνο αρνητικό είναι ο χρόνος που πιέζει λόγω του επείγοντος του προβλήματος της Θεσσαλίας και για τούτο το προσεχές διάστημα με βάση και την πρόταση της ΕΘΕΜ θα πρέπει να οριστεί ο ενεργειακός εταίρος, ώστε να ξεκινήσουν τα υδροηλεκτρικά έργα σε Μεσοχώρα , αλλά και Συκιά, ενώ ήταν θετικό το γεγονός πως υπήρξαν δεσμεύσεις ότι το υδροηλεκτρικό της Συκιάς θα συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)


Θετικό επίσης ήταν και το γεγονός και ότι ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανέλαβε να δημοπρατήσει εντός 4μήνου έργα συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης της σήραγγας Δρακότρυπας και του φράγματος της Συκιάς, που κινδυνεύουν με κατάρρευση αν αφεθούν στη φθορά του χρόνου...Τελος σημαντικό ήταν το γεγονός ότι ο Γ.Γ. κ. Αραβώσης  ανακοίνωσε πως τα Σχέδια Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής Πηνειού, θα αναθεωρηθούν ώστε να συμπεριλαμβάνουν μεταφορά νερού από τον Αχελώο.


Συμπερασματικά έγινε το πιο καθοριστικό και πρώτο βήμα, μένουν ακόμη να γίνουν πολλά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος νέων νομικών εμπλοκών, αν και τούτη τη φορά αναλαμβάνουν όλα τα κόμματα το κόστος της μη εκτέλεσης των έργων και ΚΥΡΙΩΣ φάνηκε ότι η Θεσσαλία όταν θέλει έχει δύναμη και μπορεί να διεκδικήσει τα δίκια της. Την οποία δύναμη φυσικά θα πρέπει να αξιοποιήσουν και οι πολιτικοί μας φορείς . διότι σε αυτή την προσπάθεια έχουν όλους τους Θεσσαλούς δίπλα τους.

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^