ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ενδείξεις για «τεράστιο» κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης
κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο

Οι σεισμικές έρευνες φέρνουν στο φως ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων νότια της Κρήτης, που αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για κοίτασμα διπλάσιο από εκείνο της «Αφροδίτης» στην Κύπρο.
Εφόσον οι ενδείξεις αποδειχθούν στην… πράξη, το κοίτασμα μαμούθ νότια της Κρήτης θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα 70 χρόνια!
Η αποκάλυψη πως υπάρχουν ενδείξεις για σούπερ κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης ήρθε από επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννη Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, πρόκειται για τη δομή Τάλως, η οποία είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015.
Τι «δείχνει» η ανάλυση
Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.
Από την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, το κοίτασμα νότια της Κρήτης είναι 280 δισ. κυβικών μέτρων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 70 χρόνια καθώς, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η χώρα μας καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες που έγιναν την περίοδο 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS. Με το σεισμογραφικό Nordic Explorer, η νορβηγική εταιρία είχε «σκανάρει» τότε τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ», οι επιστήμονες έβαλαν ξανά στο μικροσκόπιο τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, αναφέρουν Τα Νέα. Τότε διαπίστωσαν πως νότια της Κρήτης υπάρχει όμοια γεωλογική δομή με εκείνη του κοιτάσματος της Αιγύπτου.
Για να επιβεβαιωθεί το μέγεθος του κοιτάσματος απαιτούνται γεωτρήσεις.
Η δομή Τάλως, φέρεται να βρίσκεται στις δυο θαλάσσιες παραχωρήσεις «δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», οι οποίες έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. Με βάσει τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν οκτώ χρόνια.
Πηγή: Newsit
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 16:39
Όλυμπος: Τρίτη ημέρα ερευνών για τον ορειβάτη – Τραυματίστηκε πυροσβέστης - ΒΟΛΟΣ | 22.05.2026 | 16:33
Βόλος: Γυναίκα παρασύρθηκε από νταλίκα – Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.05.2026 | 16:30
Πλακιάς: Κανένας συγγενής θύματος των Τεμπών δεν πήγε στην εκδήλωση για το κόμμα της Καρυστιανού - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.05.2026 | 16:23
Απορρίφθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές με 155 «όχι» - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 14:02
Β. Κόκκαλης για Πάρκινσον στη Θεσσαλία: «Διπλάσια περιστατικά από κάθε άλλη περιφέρεια της Ευρώπης» - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 13:55
Από τη Λάρισα ξεκινάει η ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με σύμπραξη φορέων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 22.05.2026 | 13:43
Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ – Έπεσε μέσα σε κανάλι, στο νοσοκομείο ο οδηγός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 13:02
«Ποδηλατώντας Ασφαλώς με το ΕΣΠΑ»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που “μιλά” στα παιδιά
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.05.2026 | 14:11
Στο «κόκκινο» οι εξελίξεις στην ΑΕΛ Novibet: Οι νέοι ενδιαφερόμενοι και το «πράσινο φως» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 12:06
Ανάστατοι οι αγρότες της Λάρισας- το monitoring πετά εκτός επιδοτήσεων το 90% των οσπρίων (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 12:52
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 09:52
Θλίψη στην Ελασσόνα: Έφυγε από τη ζωή 51χρονος - ΕΛΛΑΔΑ | 21.05.2026 | 13:41
Καιρός: Προειδοποίηση των Ιταλών μετεωρολόγων για την Ελλάδα - «Προσέξτε τις επόμενες ώρες» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 18:22
Σοκαριστική έρευνα: 529 άτομα ανά 100.000 κατοίκους στη Θεσσαλία με Πάρκινσον-αιτία νερό, υπέδαφος, φυτοφάρμακα (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 10:46
Καιρός: Χαλάζι, καταιγίδες και κεραυνοί - Πότε έρχεται νέο δύσκολο 48ώρο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 08:15
Ο αντικυκλώνας «Zeno» φέρνει θερμή εισβολή -κίνδυνος για καταστροφικό για σιτηρά λίβα στη Θεσσαλία από Δευτέρα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed