ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κοντά στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής η NASA -Τι βρήκε στον Εγκέλαδο του Κρόνου
Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Είδη οργανικών ουσιών, που αποτελούν συστατικά των αμινοξέων, θεμελιωδών «λίθων» της ζωής στη Γη, βρέθηκαν στους πίδακες παγωμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα από τον δορυφόρο του Κρόνου Εγκέλαδο.
Η ανακάλυψη, που έγινε έπειτα από ανάλυση στοιχείων της αποστολής του σκάφους Cassini της NASA, αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης κάποιας μορφής εξωγήινης ζωής στο μέλλον. Ισχυρές υδροθερμικές πηγές εκτινάσσουν υλικά από τον πυρήνα του Εγκέλαδου, τα οποία αναμιγνύονται με νερό από τον τεράστιο υπόγειο ωκεανό του δορυφόρου και τελικά εκλύονται στο διάστημα ως υδρατμοί και κόκκοι πάγου. Μέσα σε αυτούς τους κόκκους ανακαλύφθηκαν μόρια που περιέχουν οξυγόνο και άζωτο, καθώς και αρωματικές ουσίες.
Τι εκτιμούν οι ειδικοί
Στη Γη παρόμοια μόρια αποτελούν μέρος χημικών αντιδράσεων που παράγουν αμινοξέα. Οι υδροθερμικές πηγές στους βυθούς του πλανήτη μας παρέχουν την ενέργεια που τροφοδοτεί αυτές τις χημικές αντιδράσεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι υδροθερμικοί πόροι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και στον Εγκέλαδο, παρέχοντας την αναγκαία ενέργεια για την παραγωγή αμινοξέων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι υδροθερμικοί πόροι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και στον Εγκέλαδο, παρέχοντας την αναγκαία ενέργεια για την παραγωγή αμινοξέων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νοζάιρ Κχαγουάτζα του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα αμινοξέα χρειάζονται για τη ζωή πέρα από τη Γη, αλλά η εύρεση μορίων που σχηματίζουν αμινοξέα, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ», δήλωσε ο Κχαγουάτζα.
.jpg)
Ο Εγκέλαδος έχει «ίχνη» ζωής -Πηγή φωτογραφίας: NASA
Η αποστολή Cassini τερματίστηκε τον Σεπτέμβριο 2017 με την αυτοκαταστροφή του σκάφους στον Κρόνο, αλλά τα στοιχεία που έχει ήδη στείλει, θα συνεχίσουν να μελετώνται επί δεκαετίες και να παρέχουν νέα ευρήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον «αναλυτή κοσμικής σκόνης» του Cassini, που είχε ανιχνεύσει κόκκους πάγου από τον Εγκέλαδο στον δακτύλιο Ε του Κρόνου. Οι φασματοσκοπικές αναλύσεις φανέρωσαν την ύπαρξη οργανικού υλικού μέσα σε αυτούς τους παγωμένους κόκκους.
Πώς αντιδρούν οι συγκεκριμένες οργανικές ουσίες
Οι οργανικές αυτές ουσίες αρχικά διαλύονται στον υπόγειο ωκεανό του δορυφόρου, μετά εξατμίζονται από το νερό και τελικά συμπυκνώνονται και παγώνουν στο εσωτερικό των κόκκων μέσα στο φλοιό του Εγκέλαδου, προτού τελικά εκτιναχθούν στο διάστημα μαζί με τους πίδακες, οι οποίοι φθάνουν σε ύψος πολλών χιλιομέτρων.
Η νέα ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στα περυσινά ευρήματα μεγάλων πολύπλοκων μη διαλυτών οργανικών μορίων που πιστεύεται ότι επιπλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού του Εγκέλαδου. Αυτή τη φορά, βρέθηκαν μικρότερα και διαλυτά οργανικά μόρια, δυνητικοί πρόδρομοι των αμινοξέων. Ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη του Δία αποτελούν κατ εξοχήν στόχους για αναζήτηση εξωγήινης (μικροβιακής κατά πάσα πιθανότητα) ζωής στο μέλλον.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.04.2026 | 16:20
Κουρέτας: Το στοχαστικό μοντέλο της περιφέρειας που προβλέπει 12 ώρες πριν την εκδήλωση πλημμυρών - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 04.04.2026 | 16:07
ΕΟΑΣ Καρδίτσας: Αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στον Ε65 τη Μ. Τρίτη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 04.04.2026 | 16:04
Απαγχονισμένος εντοπίστηκε 68χρονος στο σπίτι του στο Μάρκο του Δήμου Παλαμά - ΕΛΛΑΔΑ | 04.04.2026 | 15:59
Κόρινθος: Μπαλκόνι καταπλάκωσε γυναίκα και την σκότωσε – Τραυματίστηκαν και τα παιδιά της - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.04.2026 | 15:23
Φόρος-«φρένο» στα κέρδη της ενέργειας: Η νέα πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα στην ΕΕ - ΒΟΛΟΣ | 04.04.2026 | 15:18
Θλίψη για την απώλεια καθηγητή στον Βόλο – Εφυγε μετά από γενναία αλλά άνιση μάχη με την ασθένειά του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.04.2026 | 15:14
Αγοραστός: Από το «φταίνε οι άλλοι» στην οικειοποίηση έργων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.04.2026 | 14:57
Εκτός από τα 200 εκατ. των ενισχύσεων και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ τη Μεγάλη Εβδομάδα σε 30.000 δικαιούχους
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 03.04.2026 | 12:21
Χωρίς Θεσσαλό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- Μετά τον Τσιάρα που παραιτήθηκε και ο Κέλλας εκτός κυβέρνησης - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 09:39
Αυτή είναι η αστυνομικός στη Λάρισα που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στην Ζωή Κωνσταντοπούλου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.04.2026 | 12:43
Ποιός είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 03.04.2026 | 19:03
Δ. Παπαγιαννίδης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ 190€. ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 11:39
Συναγερμός για τη στάθμη του Πηνειού, έφτασε στα 5,3 μέτρα- απομάκρυνση φερτών στη γέφυρα της Γιάννουλης(ΦΩΤΟ +video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.04.2026 | 10:26
Τακούδης: Πάσχα με ομπρέλα και βροχερό σκηνικό μέχρι τα μέσα του μήνα- ο καιρός τη Μ. Εβδομαδα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 16:43
Θρήνος στη Λάρισα για το θάνατο 18χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 14:06
Μπλόκο διαμαρτυρίας από αγρότες δήμου Τεμπών και Τυρνάβου για τις αποζημιώσεις στα φερτά από Ντάνιελ (ΦΩΤΟ +video)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed