ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία -Το ανακοίνωσε ο Ερντογάν
ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Με μια ανάρτηση στο Τwitter, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.
«Μαζί με τον συριακό εθνικό στρατό (σ.σ. Σύροι αντάρτες που υποστηρίζει η Αγκυρα), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση ενάντια στο PKK/ YPG και το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία», έγραψε ο Ερντογάν στην ανάρτησή του. «Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας που προσπαθεί να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», έγραψε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί για την τουρκική εισβολή στη Συρία, μια επιχείρηση που ονομάστηκε «πηγή ειρήνης».
εροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία
Νωρίτερα την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας είχαν αρχίσει να περνούν σε συριακό έδαφος. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ακούστηκαν εκρήξεις σε περιοχές που βρίσκονται άνδρες της κουρδικής πολιτοφυλακής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα χτυπήματα έγιναν από το τουρκικό πυροβολικό και από μαχητικά αεροσκάφη. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς από τουρκικά μαχητικά.
«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί. Στο στόχαστρο των αεροπορικών επιδρομών είναι η πόλη Ρας αλ Αιν, στη βορειοανατολική Συρία.
Ακόμη, πηγές από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.
Εκρήξεις, καπνός, εγκαταλείπουν οι κάτοικοι την περιοχή
Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη.
Με αυτοκίνητα, μηχανές, ή ακόμη και πεζή, οι ντόπιοι σπεύδουν να απομακρυνθούν. Στο μεταξύ, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Το μέτωπο που άνοιξε η Τουρκία
Το μέτωπο που έχει ανοίξει σε πρώτη φάση η Τουρκία έχει εύρος 120 χλμ., μεταξύ των πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αιν, ενώ η ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Αγκυρα έχει βάθος 32 χιλιομέτρων. Παρόλα αυτά, νωρίτερα την Τετάρτη σύμβουλος του Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ζώνη ασφαλείας προκειμένου να συμπεριλάβει ακόμη και τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ και Ράκα. Κάτι που θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα καταλάμβανε όλα τα εδάφη που είναι υπό των έλεγχο των Κούρδων και των Αράβων συμμάχων τους του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού.
Ερντογάν: Θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή
«Με την επιχείρηση θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή στη χώρα μας. Χάρη στη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσουμε, θα διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τους ανθρώπους της περιοχής από την τρομοκρατία», διεμήνυσε ακόμη ο Ερντογάν μέσω Twitter.
Η Τουρκία κινητοποίησε χιλιάδες Σύρους αντάρτες κατά των Κούρδων
Τουλάχιστον 18.000 Σύροι αντάρτες μέλη ομάδων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA), που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί η Άγκυρα, ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στο πρώτο στάδιο της επιχείρησης της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων. Οι περισσότεροι προέρχονται από βορειοδυτικές περιοχές που είχε θέσει η Τουρκία υπό τον έλεγχό της στις προηγούμενες επιχειρήσεις της στη Συρία πέρυσι και το 2016. Συγκεντρώθηκαν σ’ έναν πρώην προσφυγικό καταυλισμό στην τουρκική μεθοριακή πόλη Άκτσακαλε, και σύμφωνα με τον Ανουάρ αλ Χακ, εκπρόσωπο μιας ομάδας εντός του FSA, 8.000 εξ’ αυτών θα επιτεθούν στο Ταλ Αμπιάντ και άλλοι 10.000 κατά του Ρας αλ Αϊν, ενώ απροσδιόριστος αριθμός τους θα κινηθεί κατά του Κομπάνι -τρεις πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG.
Γιούνκερ σε Τουρκία: Σταματήστε την επιχείρηση
Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ ήρθε διά στόματος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση, τονίζοντας ότι δεν θα δοθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μια ζώνη ασφαλείας.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.09.2026 | 23:07
Η νέα ΚΑΠ ανοίγει τον δρόμο για διαφορετικό ορισμό του «ενεργού αγρότη» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.09.2026 | 22:45
Ξεσήκωσε τους Λαρισαίους ο Λευτέρης Πανταζής- κοσμοσυρροή στο παζάρι (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.09.2026 | 22:05
Κοσμοσυρροή στο παζάρι της Λάρισας για τη συναυλία του Λευτέρη Πανταζή-έναρξη με Κόνη Μεταξά (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.09.2026 | 21:54
Κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας περνούν τα σύνορα για να βάλουν φθηνότερα καύσιμα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.09.2026 | 21:43
Δύσκολος χειμώνας για την αγορά της Θεσσαλίας λόγω αγροτικού και ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα - ΛΑΡΙΣΑ | 28.09.2026 | 21:27
Νέα εποχή για τα κρασιά του Τυρνάβου – Η ΕΕ ενέκρινε αλλαγές στο ΠΓΕ “Τύρναβος” - ΛΑΡΙΣΑ | 28.09.2026 | 20:59
Λάρισα: Ιστορικό φιλμ του 1912 για την πόλη και τη στρατιωτική αεροπλοΐα της στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο - ΒΟΛΟΣ | 28.09.2026 | 20:31
Καμπάνες σε υπεργολάβους συνεργείων οπτικών ινών για ατύχημα ποδηλάτη στον Βόλο
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.09.2026 | 17:22
Συνδεδεμένη στα 11,5 ευρώ το στρέμμα και χωρίς επανέλεγχο στο σκληρό σιτάρι μετά την αύξηση κατά 30% στο διαθέσιμο κονδύλι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.09.2026 | 10:17
Τακούδης: Φθινοπωρινή εβδομάδα στη Θεσσαλία με λίγες βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.09.2026 | 22:05
Κοσμοσυρροή στο παζάρι της Λάρισας για τη συναυλία του Λευτέρη Πανταζή-έναρξη με Κόνη Μεταξά (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.09.2026 | 11:59
«Σπέρνουν με δανεικά, πουλάνε με ζημιά» - απογοήτευση φέτος στον θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 28.09.2026 | 09:42
Απόψε το βράδυ στις 9 η συναυλία του Λευτέρη Πανταζή στο παζάρι της Λάρισας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.09.2026 | 12:20
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ολοκληρωμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για οικογένειες και παιδιά ύψους 10 εκατ. ευρώ - ΒΟΛΟΣ | 28.09.2026 | 19:59
Βόλος: Συνελήφθη αστυνομικός με 80 λίτρα βενζίνη και σιδερολοστούς - Ήθελε να κάψει βενζινάδικο - ΛΑΡΙΣΑ | 28.09.2026 | 19:46
Γιάννης Κουκούτσης: Στον δρόμο με τα τρακτέρ ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα (video)

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed