ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Πανελλήνια συνάντηση για την προστασία των Αγράφων
Από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Σημαντικό ήταν το τριήμερο 7-9/6/2019 για την διάδοση του μηνύματος της προστασίας των Αγράφων από την άμεση απειλή τους και την επικείμενη καταστροφή με την εγκατάσταση αιολικών και υδροηλεκτρικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στις παρθένες βουνοκορφές και στα πεντακάθαρα ρέματα.
Με διαμονή στον φιλόξενο χώρο του Ορειβατικού Καταφυγίου Άγραφων σε υψόμετρο 1530μ. αλλά και στην γύρω περιοχή με camping και στους ξενώνες της Λίμνης Πλαστήρας περισσότεροι από 300 φίλοι των βουνών και των Αγράφων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας από την Θράκη μέχρι την Κρήτη άρχισαν να συγκεντρώνονται από την Παρασκευή για να δηλώσουν την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα για την σωτηρία και την ακεραιότητα των βουνών μας και μια άλλου είδους ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση.


Το Σάββατο από το πρωί, το πλήθος γέμισε τις γύρω κορυφογραμμές, Τέμπλα 1827μ, Βουτσικάκι 2154μ, Μουτσιάρα 2120μ και Καζάρμα 1977μ.. πόλοι έλξης της περιοχής που η δήθεν πράσινη ανάπτυξη θέλει την ισοπέδωσή τους Ο ιδανικός καιρός, η καταπράσινη ανοιξιάτικη φύση των Αγράφων και η υπέροχη θέα από τις κορυφές προς την Λίμνη Πλαστήρα και τις υπόλοιπες βουνοκορφές αντάμειψαν με τον καλύτερο τρόπο όλους τους αγωνιστές των βουνών. Η Αγραφιώτικη φύση έκανε όλους τους επισκέπτες να πιστέψουν ότι τους ανταμείβει για τον δίκαιο αγώνα τους με τον καλύτερο τρόπο.

Με την επιστροφή στο καταφύγιο το απόγευμα του Σαββάτου έγιναν ομιλίες για την εξέλιξη και οργάνωση του αγώνα ενόψει και της αρνητικής απόφασης του ΣτΕ και ακολούθησαν χαιρετισμοί τοποθετήσεις και συζητήσεις. Η βραδιά έκλεισε αργά το βράδυ με υπέροχη συναυλία κάτω από τον έναστρο ουρανό, από καλλιτέχνες φίλους των Αγράφων στην οποία συμμετείχαν όλοι αφιλοκερδώς οι Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Παπαθωμάς, Ναταλία Κωτσάνη, Στέφανος Αγιόπουλος, Ιώ Φιλιππίδη, Αlejandro Diaz, Αναστασία Παπαγεωργίου, Μάρω Παναγή, Παναγιώτης Παναγής και ο Κώστας Ζευκιλής και τους ευχαριστούμε πολύ.
Την Κυριακή το πρωί έγιναν πάλι συνελεύσεις για την πορεία του αγώνα και ακολούθησαν μικρές πεζοπορίες στην Τέμπλα, στην σπήλιά-πηγή του Καϊμακιά και στον Μπελοκομύτη, ενώ έγιναν και εθελοντικές ομάδες για τον καθαρισμό και συντήρηση μονοπατιών της περιοχής.
Δόθηκε υπόσχεση από όλους να καθιερωθεί κάθε χρόνο παρόμοια εκδήλωση-συνάντηση στα βουνά των Αγράφων.


Τα συμπεράσματα του τριημέρου μπορούμε να τα συνοψίσουμε ως εξής:
1. Τα Άγραφα, ιστορικός τόπος αντίστασης και ελευθερίας, αποτελούν μία από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη, και ο αγώνας για την διαφύλαξη της ακεραιότητάς τους αποτελεί παγκόσμια υποχρεώση.
2. Η πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ των αιτήσεών μας για την ακύρωση των αδειών εγκατάστασης μας λύπησε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σχετικά αναμενόμενο γιατί η πορεία των αποφάσεων του 5ου τμήματος του ΣτΕ των τελευταίων χρόνων ελάχιστες ελπίδες μας έδινε.
3. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ ήταν μόνον η μία από τις πολλές δυνατότητες που έχουμε για την τελική ακύρωση των καταστροφικών αυτών έργων.
4. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων και οι μελέτες οδοποιίας φέρουν σωρεία εσφαλμένων στοιχείων και υπολογισμών καθώς και ανακρίβειες που καθιστούν τα έργα κατασκευαστικά αδύνατα έως και επικίνδυνα αν δεν περιφρουρήσουμε τις αλλαγές που σκοπεύουν κα κάνουν στην πράξη.
5. Τα έργα δεν έχουν τελειώσει την αδειοδοτική τους διαδικασία και υπάρχουν ακόμα βασικές μελέτες που πρέπει να εγκριθούν από υπηρεσίες οι οποίες λόγω του ότι οι περιοχές εγκατάστασης είναι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 έχουν αυστηρά κριτήρια και μπορεί να μην εγκριθούν.
6. Οι φίλοι των Αγράφων επαγρυπνούν και όλα τα υπόλοιπα έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή με κατάλληλες παρεμβάσεις και ενέργειες.
7. Όλα τούτα, σε συνδυασμό και με την ανάγκη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, για την οποία, φορείς και απλοί πολίτες διαρκώς θα επαγρυπνούμε, αλλά και με τα ασφαλή συμπεράσματα που θα εκπονηθούν από την μελέτη του πλήρους και οριστικού κειμένου των αποφάσεων του ΣτΕ, είμαστε σίγουροι πως θα μας δώσουν πολλές και διάφορες ακόμα δυνατότητες για ανάσχεση των καταστροφικών επεμβάσεων στα Άγραφα.

Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τα βουνά από τέτοιου είδους επενδύσεις.
Αρνούμαστε να θυσιάσουμε τα βουνά των Αγράφων και άλλες περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής & πολιτισμικής αξίας στο βωμό μιας δήθεν ‘’πράσινης’’ ανάπτυξης.
Ο αγώνας για ελεύθερα Άγραφα συνεχίζεται…
#save_agrafa

Μάθετε περισσότερα & συμμετέχετε:
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
[email protected] https://www.facebook.com/groups/990793077599633/
Πρωτοβουλία Κατοίκων Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων
[email protected] https://www.facebook.com/savegreekmountains/

- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 20:42
Πλήθη πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις στον Άγιο Αχίλλιο με τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 20:24
Τρόμος στη Φθιώτιδα από νέα επίθεση οχιάς – Στην εντατική 75χρονος - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 20:14 | video
Κατεδαφίζει τα παλιά σιλό ο Μπέος πίσω από τη ΜΕΤΚΑ για να διαμορφώσει πάρκο (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.05.2026 | 19:53
ΥΠΑΑΤ: 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 19:48
Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων για την αντιπυρική περίοδο - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 19:33
Βόλος: 41χρονος σε «αμόκ» κλωτσούσε και έβριζε αστυνομικούς-τραυμάτισε έναν αστυνομικό - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 18:52
Κρήτη: Αγωνία για την 28χρονη που την παρέσυρε με το Ι.Χ. ο σύζυγός της – Επιδεινώθηκε η υγεία της - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.05.2026 | 18:45
Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις, έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 21:53
Βόλτα στις κεντρικές καφετέριες το απόγευμα στη Λάρισα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:48
Στη Λάρισα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 20:41
Έρχεται 10ήμερο αστάθειας με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - στο επίκεντρο η Θεσσαλία -Η πρόγνωση Μαρουσάκη - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 23:05
Aπάτη άνω των 450.000 ευρώ σε ΚΔΑΠ στην Κομοτηνή-Συλλήψεις στη Γιάννουλη Λάρισας αρχηγικών μελών - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:57
Ανείπωτη τραγωδία στη Ραχούλα Λάρισας- 58χρονος έπεσε με το τρακτερ του σε κενό 10 μέτρων και καταπλακώθηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 13:00
Περιοδεία Κασσελάκη στη λαϊκή αγορά Αβέρωφ της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 13:29
«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία: κατοχυρώνεται η καταβολή των επιδοτήσεων παρά τα εμπόδια του Κτηματολογίου





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed