ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Συνταγή για παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο
Γεύση

Ενα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνική παράδοσης, σε μια συνταγή που θα σας εξασφαλίσει σίγουρα αποτελέσματα.
Το μυστικό στα περισσότερα γλυκά από την ελληνική παράδοση είναι τα ποιοτικά υλικά. Αυτό είναι το Α και το Ω για να καταλήξει στο πιάτο ένα αρωματικό και νόστιμο αποτέλεσμα. Το γαλακτομπούρεκο λοιπόν θέλει αγνά, φρέσκα και ποιοτικά υλικά και να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή.
Υλικά για ένα ταψάκι 20εκ.
Για την κρέμα: 90γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε δύο ίσα μέρη
250γρ. κρέμα γάλακτος
250γρ. Γάλα
2 αυγά
50γρ. Βούτυρο
1 βανίλια
Μισό πακέτο φύλλο κρούστας (300-400γρ)
110 γρ, βούτυρο αγελάδος για τα φύλλα
Σιρόπι: 300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
40γρ. Μέλι
Φλούδα από λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
Προετοιμασία
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Οταν αρχίσει να κοχλάζει ελαφρά κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα: Βάζουμε τα αυγά με τη μισή ποσότητα ζάχαρης στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 4-5′ λεπτά να αφρατέψουν.
Παράλληλα, ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα. Αφού αχνίσει το γάλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα ώσπου να πήξει η κρέμα. Μόλις αρχίσει να αφήνει γραμμές από το σύρμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Βγάζουμε το μείγμα των αυγών από τον κάδο του μίξερ και γυρίζουμε εκεί, την κρέμα σιμιγδάλι. Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ να κρυώσει καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ενώνοντας με μια σπάτουλα.
Βγάζουμε τα φύλλα απλώνουμε και κόβουμε στη μέση. Αλείφουμε καλά το ταψάκι με βούτυρο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε ενδιάμεσα κάθε κάθε φύλλο με βούτυρο, στρώνοντάς τα φύλλα σταυρωτά στο ταψί ώστε να εξέχουν με τον ίδιο τρόπο από όλες τις πλευρές.
Αφού στρώσουμε πέντε φύλλα, γυρίζουμε την κρέμα στο ταψί και ανακινούμε ελαφρά να στρώσει πάνω στα φύλλα. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από την κρέμα, ραντίζουμε με λίγο βούτυρο και στη συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με πέντε ακόμη φύλλα από πάνω.
Αφού στρώσουμε όλα τα φύλλα, χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε στον αέρα στους 170οC για μια ώρα περίπου, ώσπου τα φύλλα να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι το γαλακτομπούρεκο καυτό, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι
Πηγή: iefimerida.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 17.09.2025 | 21:43
Είπε αλήθειες στους κτηνοτρόφους ο Δημήτρης Κουρέτας, για το εμβόλιο μη λογαριάζοντας πολιτικό κόστος (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 21:10
Υπέροχες κλασσικές μελωδίες με Flash mob στην Κουμα στο πλαίσιο εβδομάδας Αστικής Κινητικότητας (ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.09.2025 | 20:56
Πράσινο φως από ΚΥΣΕΑ για αγορά 4ης Belharra -Δένδιας: «Δεν είναι απλώς μια φρεγάτα, θα φέρει βαλλιστικούς πυραύλους» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 16:33
Δύο συλλήψεις για ρευματοκλοπή στον Τύρναβο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 15:24
Θλίψη για το Λαρισινό μπάσκετ: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Γεωργόπουλος - ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 14:27
Φάρσαλα: Κλείδωσε την πελάτισσα μέσα στο κατάστημα και έφυγε για δουλειές -Την απεγκλώβισε η Πυροσβεστική - ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 14:21
Εκδήλωση βράβευσης μαθητών στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 12:43
Ένταση από τους κτηνοτρόφους στην περιφέρεια για το εμβόλιο- Κουρέτας: απολυμαντικοί σταθμοί σε όλη τη Θεσσαλία (video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 12:43
Ένταση από τους κτηνοτρόφους στην περιφέρεια για το εμβόλιο- Κουρέτας: απολυμαντικοί σταθμοί σε όλη τη Θεσσαλία (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.09.2025 | 09:16
Η ευλογιά των προβάτων περνάει στο… τραπέζι: Ξεφεύγουν οι τιμές, κίνδυνος για γάλα, φέτα και κιμά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 17.09.2025 | 21:43
Είπε αλήθειες στους κτηνοτρόφους ο Δημήτρης Κουρέτας, για το εμβόλιο μη λογαριάζοντας πολιτικό κόστος (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 11:28
Πανελλαδική διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην περιφέρεια -ζητούν άμεσα αποζημιώσεις και εμβόλιο για την ευλογιά (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 17.09.2025 | 08:17
Έμποροι αγοράζουν στα 17 λεπτά το κιλό το καλαμπόκι από Καρδίτσα λόγω ευλογιάς, όταν η τρέχουσα τιμή είναι 21 λεπτά (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 15:24
Θλίψη για το Λαρισινό μπάσκετ: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Γεωργόπουλος - ΕΛΛΑΔΑ | 17.09.2025 | 09:40
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αγρότες έπαιρναν επιδότηση για ξένο χωράφι και ο ιδιοκτήτης δεν είχε ιδέα! - ΛΑΡΙΣΑ | 17.09.2025 | 07:46
Στη Λάρισα το μοναδικό τούνελ στην Ελλάδα όπου παρακολουθείται διαρκώς η ταχύτητα των οδηγών