ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
BBC: Πώς επηρέασε η κρίση την ψυχική υγεία των Ελλήνων -Το ταμπού που έσπασε
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Στις συνέπειες που είχαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων εστιάζει το BBC, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή η δοκιμασία «βοήθησε» να σπάσει ένα ταμπού στη χώρα μας.
Η ψυχική υγεία ήταν διαχρονικά ένα θέμα- ταμπού στην Ελλάδα, αλλά η δεκαετής οικονομική κρίση έκανε το ζήτημα πιο «ορατό», σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου. «Το ποσοστό του πληθυσμού που υπέφερε από κατάθλιψη για ένα μήνα ή περισσότερο ανέβηκε από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013 και τα ποσοστά αυτοκτονιών εκτινάχθηκαν κατά 40%. Την ίδια εποχή, η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας περικόπηκε κατά πάνω από το μισό», σημειώνει το BBC.
«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η κοινωνία δεν έδινε προσοχή σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Κυριάκος Κατσαδώρος, ιδρυτής της «Κλίμακας», μη κυβερνητικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. «Η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που αγνοούνταν», συμπλήρωσε.
Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η συντηρητική συμπεριφορά, σχολιάζει το BBC. «Το 2009, το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσαν με τη δήλωση ότι η κατάθλιψη είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Ως το 2014, αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 36%», σημειώνει το δημοσίευμα. «Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση», σημειώνει ο διευθυντής του Αιγινήτειου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.
Μέσα από τις δικές τους εμπειρίες, οι Ελληνες άρχισαν να κατανοούν περισσότερο εκείνους που επηρεάζονται, δήλωσε νοσοκόμα του Αιγινήτειου στο BBC. «Μόλις χτύπησε η κρίση, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ιδιωτικά ψυχολόγους και έπρεπε να έρθουν εδώ. Μπορούσαν να δουν μόνοι τους ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα», συμπλήρωσε.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας, δήλωσε ο κ. Κατσαδώρος, αναφορικά με το ότι θεωρείται αμαρτία η αυτοκτονία. «Ιερείς δεν κήδευαν ανθρώπους που είχαν βάλει τέλος στη ζωή τους. Γιατροί συχνά κατέγραφαν διαφορετική αιτία θανάτου, προκειμένου να προστατέψουν την οικογένεια από μια τέτοια ντροπή», συμπλήρωσε. Το αποτέλεσμα ήταν τα χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών της Ελλάδας να «συμπληρώνονται» από μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων ή πτώσεων από «ατύχημα», επισημαίνει το BBC. «Τώρα, οι νεαρότεροι ιερείς πιστεύουν ότι η Εκκλησία πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της αυτοκτονίας», τονίζει ο κ. Κατσαδώρος.
«Σήμερα, αν έχουμε έναν ασθενή με αυτοκτονικές τάσεις, οι επαγγελματίες μας μπορούν να μιλήσουν με την οικογένειά τους και να ρωτήσουν πώς είναι. Αυτό ήταν αδύνατο παλιότερα», αναφέρει ακόμη. Τονίζει όμως ότι η επόμενη πρόκληση είναι να εμπλακεί η πολιτεία σε μια ευρεία προσπάθεια αποτροπής των αυτοκτονιών. «Πιστεύουμε ότι το 90% μπορούσαν να αποφευχθούν αν φίλοι, συγγενείς και επαγγελματίες εντοπίσουν αυτούς που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο. Πίσω από κάθε θάνατο, υπάρχει πάντα μια έλλειψη γνώσης», καταλήγει.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 21:54
Η έκπληξη του Δημ. Κουρέτα στους εργαζόμενους της Περιφέρειας (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.12.2025 | 21:39
Το 2026 να κατανοήσουμε ότι η δημοκρατία δεν είναι χόμπι αλλά... πρωταθλητισμός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 21:14
Το μήνυμα του Δημήτρη Κουρέτα για το 2025 που μας αποχαιρετά: Η Θεσσαλία δεν λύγισε. Η Θεσσαλία ξαναχτίζεται - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 20:12
Τακούδης: Στην κατάψυξη με μείον 4 βαθμούς αύριο και μεθαύριο η Λάρισα- χωρίς χιόνια τα πεδινά (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 19:55
Κάλαντα και ευχές για την νέα χρονιά στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 19:49
Δήμος Λαρισαίων: Παιδικά χαμόγελα και ευχές για το νέο έτος στη γιορτή της ΔΕΥΑΛ - ΒΟΛΟΣ | 31.12.2025 | 18:51
Α. Κοπάνας; «Δεν υπάρχει καμία κακουργηματική δίωξη, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» - ΒΟΛΟΣ | 31.12.2025 | 18:47
Δώρα και ευχές μοίρασαν οι αγρότες στο μπλόκο Μικροθηβών
- ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 18:31
Πλήθος κόσμου στην Παπαναστασίου για τη χριστουγεννιάτικη παρέλαση με σόου Αρναούτογλου(ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 30.12.2025 | 12:32
Σοκ στον Βόλο από τον χαμό 56χρονου εργαζόμενου στη ΜΕΤΚΑ – Τον βρήκε νεκρό η μητέρα του - ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 19:05
Φαντασμαγορικό θέαμα στη Χριστουγεννιάτικη παρέλαση της Λάρισας (ΦΩΤΟ) -Ζωντανη μετάδοση από Θεσσαλία TV -live - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 08:59
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 07:38
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολικό ψύχος-εξπρές -Καρδίτσα ,Τρίκαλα με χιόνια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.12.2025 | 20:25
Στο στόχαστρο 10 ακόμη ΑΦΜ για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ -Ανάμεσά τους ένας ακόμη αγροτοσυνδικαλιστής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.12.2025 | 13:05
Πρόσθετη ενίσχυση 1,6 εκατ. ευρώ για απώλειες εισοδήματος από την ευλογιά σε κτηνοτρόφους κυρίως της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 30.12.2025 | 19:29
Θλίψη στον Τύρναβο για τον θάνατο του 50χρονου Ηρακλή Καρέλα










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed