ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Έντονες αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό τέλος στην άρδευση
Στη Λάρισα και στην Περιφέρεια όλοι οι Θεσσαλοί εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ

Εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ όλης της Θεσσαλίας βρέθηκαν σήμερα στην Περιφέρεια στη Λάρισα, έχοντας συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για το θέμα του περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης, που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση.
Ο κ. Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα υπέρογκο κόστος για τους αγρότες, τη στιγμή που δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα νερού στη Θεσσαλία.
Από την άλλη οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ σημειώνουν ότι δεν δέχονται να γίνουν εισπράκτορες του κράτους, τη στιγμή που τονίζουν ότι τα δίκτυα άρδευσης είναι απαρχαιωμένα και μεγάλο μέρος του νερού δεν καταλήγει στις καλλιέργειες εξαιτίας διαρροών.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Συναντηθήκαμε με τον παραγωγικό κόσμο της Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους των αγροτών μέσω των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, καθώς το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους έχει σαν συνέπεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής και δημιουργεί αμφιβολίες εάν οι καλλιέργειες πλέον είναι βιώσιμες. Αυτό που γίνεται είναι άδικο. Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία και να ξαναδεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση που έβγαλε η οποία καταδικάζει την παραγωγή στη Θεσσαλία και δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή. Σε μια περίοδο που οι αγρότες στους διαμαρτυρόταν για το υψηλό κόστος παραγωγής, η απόφαση αυτή δημιουργεί άλλο ένα επιπλέον βάρος στους ανθρώπους που παράγουν».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα έργα εξοικονόμησης νερού που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας τονίζοντας τα εξής: «Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώσαμε πολλά έργα στον τομέα της άρδευσης (λιμνοδεξαμενές, υπογειοποιήσεις αγωγών, inverter άρδευσης, καθαρισμός τάφρων, λίμνη Κάρλα κ.α). Αυτή η απόφαση όμως τιμωρεί τη Θεσσαλία. Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στη Θεσσαλία, η οποία είναι ελλειμματική σε νερό και να ολοκληρώσει τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο (αφού έδωσε το πράσινο φως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), σήμερα θα υπήρχε επάρκεια νερού και δεν θα χρειαζόταν αυτό το πρόσθετο τέλος».
Σημείωσε δε ότι: «πρόκειται για μια λάθος απόφαση σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο, που ναρκοθετεί την παραγωγή στη Θεσσαλία η οποία έχει αυξήσει κατά 500% τις εξαγωγές των προϊόντων της τα τελευταία χρόνια, που είναι πλεονασματική όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, και που έχει κάνει άλματα προόδου».
Τέλος ο Περιφερειάρχης έθεσε το ερώτημα: «Γιατί να μην υπάρχει ισοτιμία; Γιατί να μην υπάρχει για τη Θεσσαλία η ίδια τιμή στο περιβαλλοντικό τέλος που υπάρχει σε άλλες Περιφέρειες; Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν 11 ευρώ το στρέμμα όταν οι υπόλοιποι πληρώνουν 1 λεπτό το στρέμμα! Δηλαδή στα 100 στρέμματα με μέση κατανάλωση 450 κυβικά μέτρα νερού ο Θεσσαλός αγρότης θα πληρώνει 1100 ευρώ και στη υπόλοιπη Ελλάδα 1 ευρώ!»

- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 03.06.2026 | 15:07
Ο Ζήσης Ντελόπουλος κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της ΠΑΕ ΑΕΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 03.06.2026 | 14:35
Όλυμπος: Μεγάλη κινητοποίηση μετά από πτώση άνδρα που έκανε αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Ελασσόνα - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 03.06.2026 | 14:29
Πέθανε στα 94 ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος -Στην Κάρυστο η κηδεία του - ΛΑΡΙΣΑ | 03.06.2026 | 14:11
Κουρέτας, Μαμάκος: Δύο σημαντικά έργα του ΣΒΑΑ Λάρισας εντάσσονται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 03.06.2026 | 14:00
Συνελήφθησαν 3 άτομα στα Τρίκαλα για κλοπές σε αρδευτικές βάννες αγροτών - ΛΑΡΙΣΑ | 03.06.2026 | 12:54
Δήμος Λαρισαίων και ΑΝΑΚΕΜ απομάκρυναν στερεά απόβλητα από τη Γιάννουλη (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.06.2026 | 12:44
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: έρχονται συλλήψεις και στη Θεσσαλία- Η… υπόγεια διαδρομή Κοζάνης–Αγρινίου - ΒΟΛΟΣ | 03.06.2026 | 12:09
Για “γραφειοκρατικό παραλογισμό” κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος – Χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κάλυψη η Μαγνησία
- ΒΟΛΟΣ | 02.06.2026 | 08:55
Βόλος: Δύο τραυματίες σε τροχαίο έξω από το τούνελ της Γορίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 17:33
Πλήθος Λαρισαίων στο τελευταίο αντίο της Κατερίνας Ζιαζιά- Σουφλιά στο παρεκκλήσι του γηροκομείου (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.06.2026 | 12:52
Τακούδης: «Δεν φαίνεται να έρχεται κάποιος καύσωνας μέσα στον Ιούνιο» - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 03.06.2026 | 11:38
ΑΕΛ : Το «πλάνο» Κασίδη και όλο το παρασκήνιο των εξελίξεων γύρω από το ιδιοκτησιακό - ΛΑΡΙΣΑ | 03.06.2026 | 11:33
Τραγωδία στo δρόμο από Φάρσαλα για Βόλο – Νεκρός οδηγός μετά από εκτροπή αυτοκινήτου - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 19:11
Έβγαλαν τρακτέρ μέσα στο καλοκαίρι στον κόμβο Πλατυκάμπου οι αγρότες για τις πληρωμές ΑΑΔΕ και το κόστος παραγωγής (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 13:35
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 03.06.2026 | 15:07
Ο Ζήσης Ντελόπουλος κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της ΠΑΕ ΑΕΛ




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed