ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Υμνοι για τη Φακίστρα του Πηλίου από την Guardian και ιταλική εφημερίδα
Η 7η πιο όμορφη παραλία στον κόσμο!

Μια από τις ειδήσεις που μας έκαναν εντύπωση την εβδομάδα που πέρασε, ήταν η επιλογή του Guardian, να συμπεριλάβει στη λίστα με τις 50 καλύτερες παραλίες του κόσμου, μια ελληνική που δεν είναι και τόσο διάσημη.
Ούτε το Ναυάγιο, ούτε ο Μύρτος, ούτε το Ελαφονήσι. Αυτή η λίστα έκανε τη διαφορά, συμπεριλαμβάνοντας την παραλία Φακίστρα του Πηλίου και τον Αγιο Γεώργιο της Νάξου.
Άγρια, βοτσαλόστρωτη και απόμακρη, η Φακίστρα, η οποία κατέκτησε την έβδομη θέση στην πρώτη 50άδα του κόσμου, βρίσκεται στο ανατολικό Πήλιο, κοντά στην Τσαγκαράδα.
Εχει λευκή άμμο, βότσαλα και καθαρά καταγάλανα νερά, γράφει ο Guardian εξηγώντας τους λόγους που την επέλεξε.
Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι μια παραλία την οποία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, μπορεί να την απολαύσει κανείς -σχεδόν- μόνος του.
Τιρκουάζ νερά, ψιλή άμμος και απόκρημνο βραχώδες τοπίο
Σε έναν μικρό κολπίσκο περιτριγυρισμένων από επιβλητικά και απότομα βράχια, βρίσκεται η Φακίστρα, μια παραλία άγριας και πρωτόγονης ομορφιάς.
Η Φακίστρα βρίσκεται στο ανατολικό Πήλιο, σε μικρή απόσταση από την Τσαγκαράδα, και βρέχεται από το Αιγαίο. Χαρακτηρίζεται από καθαρά τιρκουάζ νερά, ψιλή άμμο με βοτσαλάκι και απόκρημνο βραχώδες τοπίο τριγύρω.
Χωρίς ξαπλώστρες, ομπρέλες, μαγαζάκια
Οπως την περιγράφει η ιστοσελίδα discoverpelio.com, η Φακίστρα είναι σχετικά απομονωμένη και αναξιοποίητη χωρίς, βέβαια, αυτά να της στερούν κάτι από την ομορφιά της. Δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες με ομπρέλες, ούτε μαγαζιά τριγύρω, υπάρχουν, όμως, διάφορα όμορφα μέρη που μπορείτε να ανακαλύψετε.
Ένα από αυτά είναι η εντυπωσιακή θαλασσοσπηλιά της Παναγιάς της Μεγαλομάτας στο βόρειο τμήμα της παραλίας, χαρακτηριστικό της οποίας είναι οι πολλοί σταλακτίτες.
Λίγο πιο πάνω από αυτή, υπάρχει άλλη μία θαλασσοσπηλιά γνωστή ως «κρυφό σχολειό». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ξωκλήσι σκαλισμένο στο βράχο που στην περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό.
Στις φυσικές ομορφιές της περιοχής έρχονται, τέλος, να προστεθούν ο εντυπωσιακός καταρράκτης που υπάρχει πίσω από την παραλία και τα πυκνή βλάστησης μονοπάτια που οδηγούν σε περιοχές όπως η Νταμούχαρη και ο Αι-Γιάννης.

Διθυραμβικό δημοσίευμα τοποθετεί την παραλία στις 15 καλύτερες της Ελλάδας
Με ενθουσιώδη σχόλια και ανάλογες πινελιές σκιαγραφεί τις 15 ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας η κορυφαία ιταλική εφημερίδα, Corriere della Serra, δίνοντας, παράλληλα, τα εύσημα, στην παραλία της Φακίστρας στην περιοχή του Πηλίου.
«Γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμος. Απότομοι γκρεμοί και βράχοι πάνω από το κεφάλι των λουομένων. Μαύρα και κόκκινα βότσαλα, πυκνή βλάστηση και πεύκα συμπληρώνουν το σκηνικό. Είναι πολλές και αξιολάτρευτες οι ελληνικές παραλίες. Κάθε μια έχει την δική της ιδιαιτερότητα» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, στη διαδικτυακή της έκδοση και καλεί τους αναγνώστες της, να τις επισκεφτούν.
Το αφιέρωμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με το αντίστοιχο μεγάλης βρετανικής εφημερίδας, το οποίο υμνεί τις ομορφιές της συγκεκριμένης παραλίας.
Δύο ελληνικές παραλίες η Φακίστρα του Πηλίου και ο Αγιος Γεώργιος της Νάξου συγκαταλέγονται στις 50 καλύτερες του κόσμου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» που συνοδεύεται από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.
Κορυφαία παραλία στον κόσμο, σύμφωνα με την «Guardian» είναι η Source d’Argent στις Σεϊχέλες, που μοιάζει βγαλμένη από καρτ ποστάλ.
Στην 7η θέση της λίστας που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα, βρίσκεται η Φακίστρα.
Σε έναν μικρό κολπίσκο περιτριγυρισμένο από επιβλητικά και απότομα βράχια, βρίσκεται η Φακίστρα, μια παραλία άγριας και πρωτόγονης ομορφιάς. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται στο ανατολικό Πήλιο, σε μικρή απόσταση από την Τσαγκαράδα, και βρέχεται από το Αιγαίο. Χαρακτηρίζεται από καθαρά τιρκουάζ νερά, ψιλή άμμο με βοτσαλάκι και απόκρημνο βραχώδες τοπίο τριγύρω, που συνθέτουν ένα ελκυστικό σκηνικό για τους λάτρεις της φύσης, του Πηλίου και του γαλάζιου.
«Περισσότερο ορμίσκος παρά παραλία, περικυκλωμένη από βράχους και πυκνό δάσος, λευκή αμμουδιά και βότσαλα, καθώς και κρυστάλλινα νερά, η Φακίστρα του Πηλίου βρίσκεται πολύ κοντά στην Τσαγκαράδα. Εχει λίγο κατάβαση για να την προσεγγίσει κανείς, ενώ πέρα από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορεί να την απολαύσει κανείς μόνος του», γράφει η Guardian.
Η δεύτερη ελληνική παραλία που συγκαταλέγεται στη λίστα των Βρετανών είναι ο Αγιος Γεώργιος της Νάξου.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.02.2026 | 08:29
Σε καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης οι πληγέντες από τον «Ντάνιελ» στο Ν. Καρδίτσας - ΒΟΛΟΣ | 05.02.2026 | 08:02
Συναντήσεις Χρ. Τριαντόπουλου με νέους Διοικητές Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος σε Λάρισα και Βόλο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.02.2026 | 07:55
Βιολάντα: Μελέτες χωρίς αυτοψία - Τι ισχυρίζεται ο μηχανικός για το υπόγειο «φάντασμα» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.02.2026 | 07:49
Η ανακοίνωση του Κώστα Τέλιου για την αποχή της περιφερειας από εκδηλώσεις κοπής πίτας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 07:37
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.02.2026 | 07:33
Όσο καθυστερούν τα έργα ορεινής υδρονομίας τόσο θα πλημμυρίζει η Θεσσαλία (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.02.2026 | 07:03
Καταιγιδες αναμένονται στα ορεινά της Δυτικής Θεσσαλίας (χάρτης) - ΔΙΕΘΝΗ | 05.02.2026 | 06:59
Άφησαν επιστολή οι γονείς στην Αυστραλία που σκότωσαν τα αυτιστικά παιδιά τους και αυτοκτόνησαν
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 10:13
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.02.2026 | 13:25
Πότε πέφτει το χρήμα για τα de minimis τριφυλλιών λόγω ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 18:47
Πανελλαδική Μπλόκων στη Νίκαια: Παρασκευή και 13 συλλαλητήριο και με κάθοδο τρακτερ στην Αθήνα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:47
Ψηλά σε πανελλαδική δημόσκόπηση οι δήμαρχοι Σακκάς Τρικκαίων και Μπέος Βόλου- τι θέση καταλαμβάνουν Μαμάκος και Τσιάκος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:51
Δεύτερη θέση για Δημήτρη Κουρέτα στους περιφερειάρχες σε πανελλαδική δημοσκόπηση - ΕΛΛΑΔΑ | 04.02.2026 | 09:38
Τραγωδία στη Ρουμανία: Σήμερα αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα ο τρίτος τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 18:57
Έκτακτο δελτίο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας : Επιδείνωση του καιρού από σήμερα βράδυ με ισχυρές βροχές, καταιγίδες - ΕΛΛΑΔΑ | 04.02.2026 | 13:33
Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed