ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κλείδωσε 9 ως 24 ευρώ το στρέμμα ο μ.ο. τσεκ στη νέα ΚΑΠ
850 εκατ. ευρώ ετησίως η φθίνουσα εκταρική ενίσχυση για Ελλάδα


Στα 9 έως 24 ευρώ ανά στρέµµα «κλείδωσε» το εύρος ενίσχυσης µέσα στο οποίο θα πρέπει να περιορίζεται ο µέσος όρος του τσεκ ανά χώρα στη νέα ΚΑΠ, σύµφωνα µε το συµβιβαστικό κείµενο της 10ης Οκτωβρίου, στο οποίο κατέληξαν Κοµισιόν και κράτη-µέλη. Πλέον µένει να επέλθει συµφωνία και µε την Ευρωβουλή, η οποία σηµειώνεται ότι θέλει να πέσει το πάνω όριο στα 20 ευρώ το στρέµµα.
Το συγκεκριµένο όριο επηρεάζει µόνο την λεγόµενη Φθίνουσα Εισοδηµατική Στήριξη µε βάση την Έκταση (DABIS), και δεν αφορά συνδεδεµένες, εξισωτική αποζηµίωση και γεωργοπεριβαλλοντικά προγράµµατα.
Σηµειώνεται πως αρχικά η Κοµισιόν είχε ορίσει ως όριο τα 13-24 ευρώ το στρέµµα, αλλά τελικά µειώθηκε το κατώτατο όριο στα 9 ευρώ, γεγονός που αντανακλά τις απαιτήσεις ορισµένων κρατών-µελών για µεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να µπορούν να στοχεύσουν καλύτερα τις επιδοτήσεις προς τις οµάδες αγροτών που θέλουν
Πώς θα διαµορφωθεί το ελληνικό τσεκ
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να διατηρήσει όσο το δυνατόν υψηλότερες ενισχύσεις για τις κατηγορίες που θα χαρακτηρίσει ως προτεραιότητας, όπως οι νέοι γεωργοί, οι οικογενειακές εκµεταλλεύσεις, οι µικροκαλλιεργητές ή οι παραγωγοί ορεινών και µειονεκτικών περιοχών, µειώνοντας αντίστοιχα τη βασική ενίσχυση για τους παραγωγούς που δεν θα εντάσσονται σε κάποια κατηγορία προσαύξησης. Σε ένα τέτοιο µοντέλο, η βασική ενίσχυση θα µπορούσε να κινηθεί ακόµη και κοντά στο ελάχιστο επιτρεπόµενο επίπεδο των 9 ευρώ ανά στρέµµα, δηµιουργώντας τον δηµοσιονοµικό χώρο για υψηλότερα πριµ στις οµάδες που θα επιλέξει να ενισχύσει η χώρα.
Στάση αναµονής για την τελική χρηµατοδότηση
Προς το παρόν οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε στάση αναµονής για την τελική µορφή του κανονισµού της ΚΑΠ, καθώς από το ύψος της χρηµατοδότησης του νέου τσεκ θα εξαρτηθούν και όλα τα υπόλοιπα καθεστώτα. Αν παραµείνουν τα όρια στο εύρος 9-24 ευρώ το στρέµµα και µε τη σύµφωνα γνώµη της Ευρωβουλής, τότε η χώρα µας αναµένεται να αφιερώσει γύρω 850 εκατ. ευρώ από τα 2,09 δις ευρώ «κλειδωµένα» διαθέσιµα της ΚΑΠ. Η Ελλάδα εξετάζει µε µεγάλη προσοχή τη δυνατότητα να προσφέρει το 25% του προϋπολογισµού της εισοδηµατικής στήριξης, δηλαδή πάνω από 500 εκατ. ευρώ, στις συνδεδεµένες ενισχύσεις. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προβλέψει ένα ποσό για την εξισωτική αποζηµίωση και την ειδική βάµβακος. ∆εν υπάρχουν αναδιανεµητική ενίσχυση και πριµ νεαρών καθώς αυτά τα καθεστώτα ενσωµατώνονται στο νέο τσεκ (στα 850 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα καταργούνται τελείως τα οικολογικά σχήµατα και αντικαθίστανται από τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράµµατα τα οποία θα συγχρηµατοδοτούνται από τη χώρα µας µε ποσοστό τουλάχιστον 30%. ∆ηλαδή, αν η χώρα µας θέλει να διατηρήσει στο status των πράσινων πριµ που µοιράζονται στη χώρα µας ετησίως, θα πρέπει να βγάζει από τα κρατικά ταµεία περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Αυξάνεται συνεχώς ο πραγµατικός µέσος όρος επιδοτήσεων, λόγω µείωσης των στρεµµάτων
Σύµφωνα µε διαθέσιµα στοιχεία για τον σχεδιασµό της ΚΑΠ, η Ελλάδα εµφανίζει υψηλό µέσο επίπεδο άµεσων ενισχύσεων ανά εκτάριο: σχετική ανάλυση εκτιµούσε περίπου 47 ευρώ/στρέµµα για το 2025, έναντι ευρωπαϊκού µέσου όρου περίπου 26,4 ευρώ/στρέµµα. Αυτός ο δείκτης αφορά το σύνολο των άµεσων ενισχύσεων που είναι περίπου 1,8 δις ευρώ για τη χώρα µας και αφορά 38 εκατ. επιλέξιµα στρέµµατα. Μένει να φανεί πώς θα µετρηθεί ο µέσος όρος επιδοτήσεων στα πλαίσια σχεδιασµού της νέας ΚΑΠ, λόγω της µείωσης των επιλέξιµων στρεµµάτων.
Θα αργήσει να επιτευχθεί συµφωνία για το νέο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο
Η επίτευξη συµφωνίας έως το τέλος του 2026 για τον επόµενο µακροπρόθεσµο προϋπολογισµό της ΕΕ δεν αποτελεί πλέον, κατ’ αρχήν, ρητό στόχο των 27 κρατών-µελών. Το τελευταίο προσχέδιο συµπερασµάτων του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, για τη σύνοδο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, καλεί τον πρόεδρό του να προωθήσει τις διαπραγµατεύσεις για το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο µετά το 2027, µε στόχο την έγκαιρη συµφωνία. Έτσι, η αρχική προθεσµία του τέλους του 2026 δεν εµφανίζεται πλέον ως απόλυτη υποχρέωση.
agronews.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.10.2026 | 20:21
ΥΠΑΑΤ: 42 επενδυτικά σχέδια στη Θεσσαλία με συνολικό ύψος επένδυσης 36,46 εκατ. ευρώ - ΔΙΕΘΝΗ | 18.10.2026 | 20:00
Τραγωδία στον Ισημερινό: Ιερέας σκοτώθηκε την ώρα της λειτουργίας όταν έπεσε πάνω του ο σταυρός, σκληρό βίντεο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.10.2026 | 19:40
Αχελώος: Η αδράνεια έχει κόστος. Και η Θεσσαλία δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. - ΕΛΛΑΔΑ | 18.10.2026 | 18:44
Συντριβή αεροσκάφους στην Πιερία: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 41χρονου – «Είμαι χαμένος, άφησε πίσω 4 παιδιά» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.10.2026 | 18:21
ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας: Να συμπεριληφθεί η υπογειοποίηση των γραμμών στα σχέδια αναβάθμιση του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.10.2026 | 18:01
Κλείδωσε 9 ως 24 ευρώ το στρέμμα ο μ.ο. τσεκ στη νέα ΚΑΠ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.10.2026 | 17:14
Τεράστιο «διπλό» για την Αναγέννηση επί του Πύργου (0-1) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.10.2026 | 17:12
«Κόλλησε» στο μηδέν η ΑΕΛ με τον Πανσερραϊκό (0-0)
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.10.2026 | 21:29 | video
Λαμπερός γάμος στη Νίκαια Λάρισας: Ο Άγγελος Βράκας και η Μαρία Γκουνιαρούδη ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.10.2026 | 09:45
Αρχίζει σήμερα το παζάρι στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.10.2026 | 09:03
ΟΣΔΕ 2026: Αίτημα για παράταση έως 31 Δεκεμβρίου και πληρωμές «έναντι» - ΔΙΕΘΝΗ | 17.10.2026 | 10:54
Ινδονησία: Γυναίκα τιμωρήθηκε γιατί έκανε σεξ εκτός γάμου – Κατέρρευσε μετά από δημόσιο μαστίγωμα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.10.2026 | 12:09
Μπαίνουν σε δρόμο οι αγροτικές πληρωμές, εντός του Οκτωβρίου η πρώτη προκαταβολή του τσεκ - ΒΟΛΟΣ | 17.10.2026 | 12:15
Στα λευκά το Πήλιο από τα 1.200 μέτρα – Έφτασαν τα πρώτα χιόνια μέσα στον Οκτώβριο-δείτε εικόνες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.10.2026 | 22:03
Άνοιξε τις πύλες της η Εμποροπανήγυρη της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 17.10.2026 | 09:26
«Η Θεσσαλία χρειάζεται νερό, όχι άλλες υποσχέσεις» – Η ΕΔΥΘΕ ζητά επαναδημοπράτηση της σήραγγας στον Αχελώο




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed