ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΣΔΕ 2026: Παράταση έως τις 30 Οκτωβρίου, αλλά παραμένει ο αγώνας δρόμου για τις πληρωμές (video)
Γιάννης Περουλάκης: Μόλις 100.000 από τις 600.000 δηλώσεις έχουν οριστικοποιηθεί


Γιάννης Περουλάκης: Μόλις 100.000 από τις 600.000 δηλώσεις έχουν οριστικοποιηθεί – Τα προβλήματα με το Κτηματολόγιο και οι υπεύθυνες δηλώσεις των παραγωγών δυσκολεύουν τη διαδικασία. Στις 30 Νοεμβρίου τοποθετείται πλέον η δυνατότητα προκαταβολής για όσους ολοκληρώσουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους.
Παράταση έως τις 30 Οκτωβρίου για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026 ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, επιχειρώντας να δώσει ανάσα στους παραγωγούς και στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), καθώς η διαδικασία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θα καταφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώσουν εγκαίρως τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να προχωρήσουν οι πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων;
Την έκταση του προβλήματος ανέδειξε ο σύμβουλος γεωργικών εκμεταλλεύσεων Γιάννης Περουλάκης, μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας». Όπως ανέφερε, μέχρι την πρόσφατη παρέμβασή του είχαν οριστικοποιηθεί περίπου 100.000 δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 600.000. Με άλλα λόγια, μόλις μία στις έξι αιτήσεις είχε ολοκληρωθεί, γεγονός που αποτυπώνει τον όγκο της δουλειάς που απομένει.
Η αρχική προθεσμία έληγε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία για το εάν θα προλάβαιναν οι παραγωγοί να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους. Η παράταση που ανακοινώθηκε στις 12 Οκτωβρίου μεταθέτει πλέον την καταληκτική ημερομηνία στις 30 Οκτωβρίου 2026.
Το Κτηματολόγιο μπλοκάρει τις δηλώσεις
Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια, σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη, είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διασταύρωση των στοιχείων των αγροτεμαχίων με το Κτηματολόγιο. Ασυμφωνίες στα ιδιοκτησιακά δεδομένα και δυσκολίες στην αντιστοίχιση των εκτάσεων δημιουργούν εκκρεμότητες, καθυστερώντας την οριστικοποίηση των αιτήσεων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αγρότες καλούνται πλέον να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων εκκρεμοτήτων. Η διαδικασία, ωστόσο, προσθέτει επιπλέον βάρος στους παραγωγούς και στους φορείς που αναλαμβάνουν τη σύνταξη των αιτήσεων, ενώ ο διαθέσιμος χρόνος παραμένει περιορισμένος.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την έγκαιρη καταχώριση των στοιχείων. Η οριστικοποίηση των δηλώσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι και τα ποσά των ενισχύσεων.
Προκαταβολή τον Νοέμβριο, εξόφληση το καλοκαίρι;
Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον οι πληρωμές. Η νέα απόφαση προβλέπει ότι οι παραγωγοί που θα υποβάλουν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έως τις 30 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιήσουν τυχόν τροποποιήσεις έως τις 10 Νοεμβρίου μπορούν να συμπεριληφθούν στην προβλεπόμενη διαδικασία προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2026.
Η εξέλιξη αυτή δίνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς όμως να εξαλείφει την αβεβαιότητα για το σύνολο των παραγωγών. Η δυνατότητα καταβολής προκαταβολής δεν σημαίνει ότι όλοι οι δικαιούχοι θα πληρωθούν αυτομάτως τότε, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι.
Ο κ. Περουλάκης έθεσε, ουσιαστικά, το ερώτημα εάν θα προλάβει να ολοκληρωθεί εγκαίρως το ΟΣΔΕ, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται ένα σενάριο πληρωμής σε δύο φάσεις, με προκαταβολή προς το τέλος του έτους και εξόφληση το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο το δεύτερο σκέλος να αποτελεί επιβεβαιωμένη απόφαση.
Για τους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιεργητικής περιόδου μέσα σε συνθήκες αυξημένου κόστους παραγωγής και περιορισμένης ρευστότητας, η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων είναι καθοριστική.
Η παράταση δίνει επιπλέον χρόνο, αλλά δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστούν οι τεχνικές και ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες και να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, ώστε η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων να μη μετατραπεί σε νέα καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτών.
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.10.2026 | 22:15
Φθιώτιδα: Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση 4χρονης σε παιδικό σταθμό - Τι δήλωσε η μητέρα - ΕΛΛΑΔΑ | 12.10.2026 | 22:05
Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Όχημα παρέσυρε γυναίκα και την εγκατέλειψε νεκρή στην άσφαλτο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.10.2026 | 21:57
Στη Λάρισα την επόμενη Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας – Πολιτικό άνοιγμα της ΕΛ.Α.Σ. στη Θεσσαλία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.10.2026 | 20:49
Ισχυρή προειδοποίηση Καλλιάνου για επικίνδυνα φαινόμενα το επόμενο 48ωρο - Στο «κόκκινο» Σποράδες και 4 περιοχές - ΕΛΛΑΔΑ | 12.10.2026 | 18:21
Περιστέρι: 40χρονη κατηγορείται ότι έριχνε ατροπίνη στο φαγητό του πρώην συζύγου της – Τι βρέθηκε στο αυτοκίνητό της - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.10.2026 | 18:13
ΟΣΔΕ 2026: Παράταση έως τις 30 Οκτωβρίου, αλλά παραμένει ο αγώνας δρόμου για τις πληρωμές (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.10.2026 | 18:00
Δίκη Τέμπη: «Μας είχε αναφέρει ότι δεν λειτουργούσε το σύστημα αυτόματης πέδησης» - ΛΑΡΙΣΑ | 12.10.2026 | 17:53
Στη Λάρισα την Τετάρτη ο Μητσοτάκης για τα εγκαίνια της επένδυσης αποθήκευσης ενέργειας στις Νέες Καρυές
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.10.2026 | 08:32
Τραγωδία στην Καρδίτσα: Nεκρός 45χρονος σε θανατηφόρο τροχαίο έξω από το Αγναντερό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.10.2026 | 10:57
Τακούδης: Σημαντική αλλαγή του καιρού από αύριο Τρίτη στη Θεσσαλία με έντονες βροχές και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.10.2026 | 08:21
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 11.10.2026 | 18:32
Βόλος: Ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι – Ποτάμια οι δρόμοι σε Γρηγορίου Λαμπράκη και Παλιό Λιμεναρχείο (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.10.2026 | 19:14
Κώστας Αγοραστός για το μπάζωμα στα Τέμπη: “Δεν ήμουν συντονιστής εγώ”, δείχνει τον διοικητή της Τροχαίας. - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.10.2026 | 22:36
Θεσσαλία: Έρχεται φθινοπωρινή κακοκαιρία από Τρίτη με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.10.2026 | 08:39
Συννεφιασμένη Κυριακή στον θεσσαλικό κάμπο – Η μελαγχολία της υπαίθρου και η δημογραφική βόμβα που μετρά αντίστροφα - ΒΟΛΟΣ | 11.10.2026 | 10:59
Βόλος: Έβγαλαν επιβάτες από ταξί και τους ξυλοκόπησαν στην παραλία– Ένας τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed