ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Λάρισα: Διακοπή ρεύματος έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενούς που εξαρτάται από μηχανική υποστήριξη (video)
Συγκλονίζει η καταγγελία για την περιπέτεια ασθενούς στο κέντρο – Η κινητοποίηση της συζύγου του και η παρέμβαση του ΕΚΑΒ


Συγκλονίζει η καταγγελία για την περιπέτεια ασθενούς στο κέντρο της πόλης – Η κινητοποίηση της συζύγου του και η παρέμβαση του ΕΚΑΒ αποδείχθηκαν καθοριστικές. Στο προσκήνιο η ανάγκη προστασίας των ανθρώπων που εξαρτώνται από ηλεκτροκίνητο ιατρικό εξοπλισμό.
Μια αιφνίδια διακοπή ρεύματος στη Λάρισα μετατράπηκε σε αγώνα δρόμου για τη ζωή ενός ανθρώπου που χρειάζεται συνεχή μηχανική υποστήριξη για να αναπνέει. Το περιστατικό, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, αναδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο ευάλωτοι μπορεί να είναι οι ασθενείς που εξαρτώνται από τον ηλεκτρικό εξοπλισμό για την καθημερινή επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέσω δημόσιας ανάρτησης του Γιώργου Τράντα, διευθυντή των Δομών Εκπαίδευσης του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας, η σύζυγος του ασθενούς είχε ενημερώσει τόσο τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και τη ΔΕΗ για την κατάσταση της υγείας του. Είχε, μάλιστα, ζητήσει να ειδοποιείται τηλεφωνικά σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης, είτε προγραμματισμένης είτε έκτακτης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία, η γυναίκα δεν ενημερώθηκε για τη διακοπή. Όταν αντιλήφθηκε ότι ο σύζυγός της βρισκόταν σε κίνδυνο, επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ, το οποίο έσπευσε στο σπίτι με φιάλες οξυγόνου. Οι διασώστες φέρεται να βρήκαν τον ασθενή με κορεσμό οξυγόνου μόλις 85%, μια ένδειξη που υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η έγκαιρη κινητοποίηση αποδείχθηκε καθοριστική για την αποτροπή μιας ενδεχομένως τραγικής εξέλιξης.
Όταν η ενημέρωση δεν είναι απλώς μια υπηρεσία
Η υπόθεση δεν αφορά μόνο μια διακοπή ηλεκτροδότησης. Θέτει ένα ουσιαστικό ερώτημα για το κατά πόσο οι υπηρεσίες ενημέρωσης μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες ανθρώπων για τους οποίους η απώλεια ρεύματος δεν σημαίνει απλώς ταλαιπωρία, αλλά ενδεχομένως άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.
Όπως αναφέρεται στην ίδια καταγγελία, όταν η σύζυγος επικοινώνησε για να διαμαρτυρηθεί για την απουσία προειδοποίησης, παραπέμφθηκε σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, η οποία, σύμφωνα με όσα της γνωστοποιήθηκαν, ενημερώνει για προγραμματισμένες διακοπές και όχι για έκτακτες βλάβες. Το συγκεκριμένο στοιχείο, εφόσον επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς, αναδεικνύει ένα κενό που χρειάζεται να εξεταστεί.
Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις, όμως η ουσία βρίσκεται στο αν αυτές φτάνουν εγκαίρως στους ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Για έναν ασθενή που εξαρτάται από μηχάνημα υποστήριξης, ένα μήνυμα ή μια τηλεφωνική ειδοποίηση μπορεί να δώσει πολύτιμο χρόνο για την ενεργοποίηση εφεδρικής παροχής, την αναζήτηση βοήθειας ή την ασφαλή μεταφορά του.
Η ανάγκη για ένα δίχτυ προστασίας
Το περιστατικό στη Λάρισα επαναφέρει την ανάγκη να εξεταστεί αν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός καταγραφής και έγκαιρης ειδοποίησης των νοικοκυριών όπου διαμένουν ασθενείς που εξαρτώνται από ηλεκτροκίνητο ιατρικό εξοπλισμό. Η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού, με σαφείς διαδικασίες και προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφυγή αντίστοιχων κινδύνων.
Παράλληλα, είναι αναγκαίο οι αρμόδιοι φορείς να διευκρινίσουν τι προβλέπεται σήμερα για τις έκτακτες διακοπές και ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Γιατί πίσω από κάθε μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει την αποκατάσταση μιας βλάβης. Και η προστασία του δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από την ετοιμότητα και την αγωνία ενός συγγενή.
- ΕΛΛΑΔΑ | 11.10.2026 | 22:22
Κλήρωση Τζόκερ 11-10-2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.700.000 ευρώ - ΔΙΕΘΝΗ | 11.10.2026 | 21:56
Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία: «Ενεργειακή εκεχειρία» κήρυξε ο Τραμπ – «Μας χτύπησαν ξανά» λέει ο Ζελένσκι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.10.2026 | 21:43
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Voucher 500 ευρώ ετησίως για παιδιά ευάλωτων οικογενειών - ΕΛΛΑΔΑ | 11.10.2026 | 19:30
Χανιά: Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με θύμα 34χρονο πρώην ποδοσφαιριστή του «Πλατανιά» - ΒΟΛΟΣ | 11.10.2026 | 19:19
Βόλος: Μεγάλη συμμετοχή στο «Τρέχω για τη Φλόγα» – Αλληλεγγύη στα παιδιά με καρκίνο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.10.2026 | 19:14
Κώστας Αγοραστός για το μπάζωμα στα Τέμπη: “Δεν ήμουν συντονιστής εγώ”, δείχνει τον διοικητή της Τροχαίας. - ΕΛΛΑΔΑ | 11.10.2026 | 18:48
Αλιείς: Κινητοποιήσεις και συμβολικός αποκλεισμός των λιμανιών όλης της χώρας - ΕΛΛΑΔΑ | 11.10.2026 | 18:42
Ιταλοί μετεωρολόγοι: Κυκλώνας στο Ιόνιο Πέλαγος με ανέμους Mistral - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.10.2026 | 09:56
Ο Τακούδης προειδοποιεί για έντονες βροχές από Τρίτη βράδυ στη Θεσσαλία -στις Σποράδες από 100 έως και 250 χιλιοστά! - ΛΑΡΙΣΑ | 10.10.2026 | 11:31
Μόλις έναν μήνα μετά την ασφαλτόστρωση, ξανασκάβουν την Παναγούλη για οπτικές ίνες! - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.10.2026 | 20:02
Καρδίτσα: Νεκρός 51χρονος οδηγός μέσα στο φορτηγό του - ΒΟΛΟΣ | 10.10.2026 | 18:26
Βόλος: Μαζική κινητοποίηση κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ – Από το Νοσοκομείο μέχρι την πύλη του εργοστασίου(ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.10.2026 | 08:21
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.10.2026 | 09:48
Μέχρι την Πέμπτη πιστώσεις για υπόλοιπα άμεσων 2025, μαζί με τα οικολογικά και τα βιολογικά σχήματα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.10.2026 | 22:48
«Καυτός» χειμώνας στον κάμπο-πετρέλαιο στα ύψη, τιμές προϊόντων χαμηλά -οι αγρότες ετοιμάζουν υποδοχή στον Μητσοτάκη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.10.2026 | 08:39
Συννεφιασμένη Κυριακή στον θεσσαλικό κάμπο – Η μελαγχολία της υπαίθρου και η δημογραφική βόμβα που μετρά αντίστροφα




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed