ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Στο μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ η Κλινική ΚΑΛΥΨΩ στη Λάρισα – Ανησυχία για το μέλλον της-ελέγχεται και δεύτερη ιδιωτική κλινική
Εισαγγελική παρέμβαση και έλεγχοι στην ιδιωτική μονάδα της Λάρισας μετά τις εξελίξεις με κλινική στη Θεσσαλονίκη


Εισαγγελική παρέμβαση και έλεγχοι στην ιδιωτική μονάδα της Λάρισας μετά τις εξελίξεις με κλινική στη Θεσσαλονίκη. Τι σημαίνει η σχέση των ιδιωτικών δομών υγείας με τον ΕΟΠΥΥ και ποιες είναι οι επιπτώσεις για ασθενείς και εργαζομένους.
Νέα δεδομένα διαμορφώνονται για την ιδιωτική περίθαλψη στη Λάρισα, μετά την έναρξη ελέγχων στην Κλινική Καλυψώ – Αλεξάνδρου Ντίνα, στο πλαίσιο της διερεύνησης υποθέσεων που αφορούν ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνδέεται επιχειρηματικά με την ίδια οικογένεια.
Στις 5 Οκτωβρίου 2026, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε προκαταρκτική εξέταση, ζητώντας από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ελέγξει αν η κλινική και τα τμήματά της λειτουργούν σύμφωνα με τις άδειες, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις στελέχωσης και εξοπλισμού και αν τηρούνται οι κανόνες παροχής υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ να ελέγξει τη νομιμότητα των δαπανών που έχουν υποβληθεί προς αποζημίωση.
Οι έλεγχοι αυτοί δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη λειτουργία της μονάδας και την επόμενη ημέρα της, ωστόσο δεν αποτελούν από μόνοι τους απόφαση για κλείσιμο της Κλινικής Ντίνα.
Στο μικροσκόπιο και δεύτερη κλινική της Λάρισας
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην Κλινική Ντίνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της 4ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ελέγχεται και δεύτερη ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξετάζουν τις δραστηριότητες συνολικά 11 θεραπευτηρίων σε Λάρισα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κατερίνη.
Οι έλεγχοι συνδέονται με την υπόθεση ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε ογκολογικό τμήμα χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Η έρευνα επεκτάθηκε στις υπόλοιπες μονάδες που φέρονται να έχουν επιχειρηματική σχέση με την ίδια οικογένεια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν ανάλογες πρακτικές και εάν οι υπηρεσίες που δηλώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ ανταποκρίνονταν σε εκείνες που πράγματι παρασχέθηκαν.
Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, δημοσιοποιημένο πόρισμα που να αποδεικνύει ότι οι δύο κλινικές της Λάρισας έχουν διαπράξει παραβάσεις. Η υπαγωγή τους σε έλεγχο δεν ισοδυναμεί με διαπίστωση παρανομίας ούτε σημαίνει αυτομάτως ότι θα κλείσουν.
Τι ισχύει για τις υπόλοιπες ιδιωτικές δομές
Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας λειτουργούν και άλλες ιδιωτικές μονάδες, όπως η Γενική Κλινική Θεσσαλία, η Απολλώνειος Θεοτόκος, η κλινική Πατσίδη και το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Δεν προκύπτει από τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα ότι όλες αυτές οι μονάδες περιλαμβάνονται στους ελέγχους της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν οι έλεγχοι θα παραμείνουν στις μονάδες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη οικογένεια ή εάν θα ακολουθήσουν ευρύτεροι έλεγχοι στην αγορά ιδιωτικής υγείας. Για τις κλινικές που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, η ορθή καταγραφή των νοσηλειών, η νόμιμη λειτουργία των τμημάτων και η αντιστοίχιση των απαιτήσεων με τις πραγματικές υπηρεσίες αποτελούν προϋποθέσεις τόσο για την αποζημίωσή τους όσο και για την προστασία των ασφαλισμένων.
Το επόμενο διάστημα θα δείξει εάν η υπόθεση θα έχει συνέπειες στη λειτουργία των ελεγχόμενων μονάδων και εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα από τον ΕΟΠΥΥ και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Η εξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ
Η σχέση των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητά τους. Ο Οργανισμός αποζημιώνει τις συμβεβλημένες μονάδες για υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχουν στους ασφαλισμένους, βάσει συμβάσεων και συγκεκριμένων κανόνων. Η διακοπή ή ο περιορισμός αυτής της συνεργασίας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή οικονομική πίεση, ιδιαίτερα σε μονάδες που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές οφείλουν να διαθέτουν στον ΕΟΠΥΥ συγκεκριμένο ποσοστό κλινών για ασφαλισμένους, ενώ προβλέπονται συμμετοχές των ασθενών ανάλογα με τον τρόπο αποζημίωσης της νοσηλείας.
Το ζητούμενο για ασθενείς και εργαζομένους
Εάν οι έλεγχοι οδηγήσουν σε περιορισμούς λειτουργίας ή σε διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, οι επιπτώσεις θα αφορούν τόσο την επιχείρηση και τους εργαζομένους όσο και τους ασθενείς που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη περίθαλψη των ασφαλισμένων και η προστασία των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα ελεγχθούν πλήρως οι καταγγελλόμενες ή υπό διερεύνηση παρατυπίες.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ούτε το λουκέτο ούτε η διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνίσει εάν πρόκειται για μια υπόθεση που θα περιοριστεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή εάν θα έχει ευρύτερες συνέπειες για τον ιδιωτικό τομέα υγείας στη Θεσσαλία.
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.10.2026 | 11:57
Στο επίκεντρο το νέο Κληρονομικό Δίκαιο σε ημερίδα των συμβολαιογράφων στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 10.10.2026 | 11:40
«Βγαίνουν στους δρόμους» οι Βολιώτες κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.10.2026 | 11:31
Μόλις έναν μήνα μετά την ασφαλτόστρωση, ξανασκάβουν την Παναγούλη για οπτικές ίνες! - ΛΑΡΙΣΑ | 10.10.2026 | 11:21
Στο μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ η Κλινική ΚΑΛΥΨΩ στη Λάρισα – Ανησυχία για το μέλλον της-ελέγχεται και δεύτερη ιδιωτική κλινική - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.10.2026 | 10:48
Ντέρμπι κορυφής για την ΑΕΛ στο Μαρκόπουλο – Με πέντε απουσίες οι «βυσσινί» - ΛΑΡΙΣΑ | 10.10.2026 | 10:43
Δεληγιάννης: «Η Λάρισα πρέπει να έχει φωνή στο ΚΕΣΑ για την Οικία Αλεξάνδρου» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.10.2026 | 10:37
ΕΛΓΑ: Παράταση για την εξόφληση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2025 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.10.2026 | 10:29
Όχι στη θανάτωση ζώων με φυσική ανοσία στην ευλογιά – Η ΕΘΕΑΣ ζητά ξεκάθαρες οδηγίες από το ΥΠΑΑΤ
- ΕΛΛΑΔΑ | 09.10.2026 | 07:12
Τζόκερ: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.500.000 ευρώ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.10.2026 | 13:03
Καιρός - Μαρουσάκης: Χειμερινή… ανατροπή μετά τις υψηλές θερμοκρασίες – Έρχονται τα πρώτα χιόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 09.10.2026 | 13:23
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών ο Ιωάννης Χατζηνίκος - ΒΟΛΟΣ | 09.10.2026 | 07:37
Βόλος: Βαρύ πένθος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Έφυγε από τη ζωή 58χρονος καθηγητής Αρχαιολογίας - ΛΑΡΙΣΑ | 09.10.2026 | 07:33
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 09.10.2026 | 12:53
Ξαφνική διακοπή ρεύματος σε συνοικία της Λάρισας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.10.2026 | 08:01
Ψηφιακοί έλεγχοι - Αναλογικό Κτηματολόγιο: Το ΟΣΔΕ 2026 σε αγώνα με το ρολόι… - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.10.2026 | 08:20
Η Ε.Ε. επεμβαίνει στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed