ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Αφηγήσεις μέσα κι έξω από τον χάρτη» στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Καρδίτσας (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)
Το σημερινό πρόγραμμα


Ένα νέο φεστιβάλ που φιλοδοξεί να βάλει το βιβλίο στο επίκεντρο, την ανάγνωση και τις τέχνες ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο στην Καρδίτσα.
Η ιδέα που συνέλαβαν και υλοποίησαν οι συμπολίτες Χρήστος Κολτσίδας, Δημήτρης Ντανόπουλος, Δανάη Σιώζιου και Μαρία Μπαρμπατσάλου δεν περιλαμβάνει μια τυπική έκθεση βιβλίου, αλλά μια ζωντανή γιορτή συνάντησης, διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.
Το εγχείρημα υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας και του Εργαστηρίου Ιστορίας του Βιβλίου του ΕΚΠΑ
Με κεντρικό θεματικό άξονα τις «Αφηγήσεις μέσα κι έξω από τον χάρτη», το Φεστιβάλ φέρνει κοντά συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, μαθητές και πλήθος αναγνωστών. Για δύο ημέρες, η λογοτεχνία συναντά τη μουσική, τη χαρακτική, τη ζωγραφική, το θέατρο και την ιστορία, ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο για το παρόν και το μέλλον της ανάγνωσης.
Η επίσημη έναρξη έγινε χθες το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Φεστιβάλ, παρουσίαση έργων και αναγνώσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση «Ιστορίες για το σήμερα και το αύριο: Ζητήματα βιωσιμότητας και το μέλλον της λογοτεχνίας και της ανάγνωσης», με τη συμμετοχή των Παυλίνας Μάρβιν, Γεωργίας Διάκου, Μαρίας Φακίνου και Βαγγέλη Μπριάνα, υπό τον συντονισμό της Δανάης Σιώζιου. Η βραδιά έκλεισε μουσικά με τον τραγουδοποιό Κρέοντα Κανακάρη και τη μουσική ενότητα «Η δανεική φωνή: Τρουβαδούρισσες και τρουβαδούροι του 20ού αιώνα».
Σήμερα Κυριακή οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην Πλατεία Στρατολογίας.
Κυριακή 04/10, Πλατεία Στρατολογίας
• 18:15 Χαιρετισμοί
• 18:30-19:30 Αναγνώσεις: Γεωργία Διάκου (πεζογράφος, ποιήτρια, σκηνοθέτρια), Αθανασία Κακαράντζα (ποιήτρια), Παυλίνα Μάρβιν (ποιήτρια, πεζογράφος, θεατρική συγγραφέας, θεατρική σκηνοθέτρια), Ηλίας Μπαρκαλής (ποιητής, εικαστικός), Ηλίας Μπαρτζιώκας (πεζογράφος, ποιητής), Βαγγέλης Μπριάνας (ποιητής), Αθηνά Παπανικολάου (πεζογράφος), Χρυσόστομος Τσαπραΐλης (πεζογράφος), Γρηγόρης Χαρχαλιώτης (πεζογράφος), Μαρία Φακίνου (μεταφράστρια, πεζογράφος), Βάλια Τσιριγώτη (συγγραφέας, κοινωνιολόγος). Παράλληλη περφόρμανς: Ιφιγένεια Πασχάλη.
• 19:30-20:30 Η ομάδα «Καμπίσιοι δημιουργοί κόμικ» συστήνεται και συζητά γύρω από εικονογραφήματα του κάμπου. Συζητητές: Μέλανδρος Γκανάς, Απόστολος «Apoken» Κεντρόπουλος. Συντονισμός: Δημήτρης Γιαννακόπουλος (δημοσιογράφος)
• 20:30-21:30 «Όψεις του τόπου και του χώρου: Η πόλη οικεία και ανοίκεια μέσα από αφηγήσεις». Ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των: Ηλίας Μπαρκαλή, Ηλία Μπαρτζιώκα, Αθηνά Παπανικολάου, Χρυσόστομο Τσαπραΐλη, Γρηγόρη Χαρχαλιώτη, Βάλια Τσιριγώτη, συνεργατών του φεστιβάλ και του κοινού.
Συντονισμός: Δημήτρης Ντανόπουλος, Χρήστος Κολτσίδας
• 21:30 Μουσική αυλαία CineResonance Trio: Βασίλης Κολοβός – πιάνο, Χαρούλα Σαφαρή – βιολοντσέλο, Μιχάλης Ζαχαρτζής – κοντραμπάσο.
Στον χώρο της πλατείας θα υπάρχουν πάγκοι των βιβλιοπωλείων της πόλης με βιβλία και έργα τέχνης. Στους χώρους των κεντρικών εκδηλώσεων θα υπάρχει δωρεάν κρασί, προσφορά από τους Αμπελώνες Λιάππα και από το Οινοποιείο Καραμήτρου καθώς και νερά προσφορά της εταιρείας Θεόνη. Οι καρέκλες για τις κεντρικές εκδηλώσεις είναι προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιοπηγής «Το Νάμα».
Εργαστήρια και δράσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ 04/10/2026
11:00-13:00 Δράση «Μοιράσου ένα βιβλίο»: συνάντηση με αφορμή τα βιβλία ως φυσικά αντικείμενα. Την Κυριακή, η δράση «Μοιράσου ένα βιβλίο» στο πολιτιστικό εργαστήρι της Ρόδας μετατρέπει το βιβλίο από κείμενο σε αντικείμενο μνήμης και προσωπικής ιστορίας: οι συμμετέχοντες φέρνουν μαζί τους ένα βιβλίο σημαντικό για τους ίδιους και μοιράζονται τις ιστορίες, τα ίχνη και τις αναμνήσεις που το συνοδεύουν. Οι συμμετέχοντες έχουν μαζί τους ένα αγαπημένο/σημαντικό για εκείνους βιβλίο. Η κατάσταση του βιβλίου δεν έχει σημασία. Σημασία για τη συνάντηση έχει το βιβλίο ως φυσικό αντικείμενο και η σχέση του εκάστοτε ατόμου με αυτό. Χώρος δράσης: «Ρόδα-Πολιτιστικό εργαστήρι» (https://rodaergastiri.gr/), Μπαϊρακτάρη 8, Πλατεία Στρατολογίας. Δηλώσεις συμμετοχής: 6982768001. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
16:00-18:00 Εργαστήριο εφήβων: «Ας απλώσουμε τον χάρτη! Η αφήγηση ως πεδίο συνάντησης». Εργαστήριο λογοτεχνικών και θεατρικών πειραμάτων για εφήβους 13-17 ετών με αντικείμενο την εξερεύνηση του ατομικού και συλλογικού μας χάρτη εμπειριών και προσδοκιών. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την προσωπική αλλά και την ομαδική δημιουργία, να φτιάξουν μια δική τους ιστορία και να την αφηγηθούν μέσα από ποιητικές εικόνες. Για τις ανάγκες του εργαστηρίου θα αξιοποιηθούν εργαλεία από το σωματικό θέατρο και το θέατρο της επινόησης, καθώς και στοιχεία εικαστικού παιχνιδιού και δημιουργικής γραφής. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Χώρος εργαστηρίου: Δημοτική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας, Αρτεσιανού 1. Για δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] και στο τηλέφωνο 6982768001.
16:00-19:00: «Σκαλίζοντας τους Νεροφόρους»: Εργαστήριο χαρακτικής και κολλάζ για ενήλικες με αφορμή την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Χρήστου Κολτσίδα. Από τη Μαριλένα Παπαγεωργίου και το Sourtouka Memento Lab. Διάρκεια Εργαστηρίου: 3 ώρες.
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.10.2026 | 13:11
Συντάξεις: Αυξήσεις πάνω από 300 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 10.000 ευρώ για 150.000 συνταξιούχους - ΕΛΛΑΔΑ | 24.10.2026 | 13:07
Πολική δίνη: Ανατροπή στις αρχές Νοεμβρίου – Το σενάριο που μπορεί να αλλάξει τον καιρό στην Ελλάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:50
Συνδεδεμένες ενισχύσεις για ελιά, σουσάμι και πατάτα ζητούν οι παραγωγοί για τη νέα ΚΑΠ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:42
MyDIESEL: Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγρότες από την 1η Νοεμβρίου – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 12:20
Pizza Fan: Αγωνία για τους εργαζομένους στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.10.2026 | 12:15
Από τη Θεσσαλία ξεκίνησαν οι πιστώσεις παλιών Σχεδίων Βελτίωσης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:08
Ευκαιρίες ενόψει για άνοδο της τιμής στο βαμβάκι, κλειδί η αύξηση της ζήτησης για το αμερικάνικο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:05
ΚΑΕΚ… Ψηφιακός έλεγχος, αναλογικοί τίτλοι
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:49
Θεσσαλία: Έρχονται δυνατές βροχές από Κυριακή μέχρι Τρίτη– Tακούδης: Χωρίς βροχή η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 16:21
Λάρισα: Νεκρός 64χρονος στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη - ΒΟΛΟΣ | 23.10.2026 | 08:29
Βαρύ πένθος στον Βόλο: «Εφυγε στα 53 του ο λογιστής Γιώργος Παπαρούνας-Το συγκλονιστικό αντίο της κλινικής «Ανάσα» - ΕΛΛΑΔΑ | 23.10.2026 | 11:34
Υπόθεση στημένων αγώνων στο μπάσκετ: Το «δώρο» με την αποβολή του Παναγιώτη Γιαννάκη σε αγώνα στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:42
Σε εξέλιξη δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία: Έργα αποκατάστασης Λάρισα-Βόλος και Δομοκός-Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 16:28
Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας ο Παναγιώτης Γιαννάκης για τον στημένο αγώνα με ομάδα της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 20:45
Ξεφεύγει η κατάσταση με τις απάτες στη Λάρισα: Τους τηλεφωνούν και τους λένε να βγάλουν τα χρυσαφικά στο μπαλκόνι! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.10.2026 | 21:01
Ο πικρός καρπός της ελιάς και η αγροτική οικονομία που δεν βγαίνει (video)










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed