ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ουράνιο στις βρύσες σε χωριά της Ελασσόνας: Το ήξεραν από το 2022!
Γράφει ο Γιώργος Τράντας


Γράφει ο καλός συάδελφος Γιώργος Τράντας σε ανάρτησή του:
Το ήξεραν από το 2022!
Στα Καλύβια, την Ολυμπιάδα, τον Σπαρμό και το Πύθιο του Δήμου Ελασσόνας το νερό της βρύσης δεν πίνεται. Δεν μπαίνει ούτε στην κατσαρόλα. Τα παιδιά δεν πρέπει να πλένουν τα δόντια τους με αυτό. Οι τέσσερις κοινότητες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ας δούμε πώς φτάσαμε εδώ, γιατί η διαδρομή λέει περισσότερα από το γεγονός.
Το δείγμα των Καλυβίων πάρθηκε στις 22 Ιουνίου και έδειξε 130 μικρογραμμάρια ουρανίου ανά λίτρο. Το όριο είναι 30. Πάνω από τετραπλάσιο. Ο επανέλεγχος στις 23 Ιουλίου επιβεβαίωσε την υπέρβαση. Η πρώτη δημόσια ανακοίνωση ήρθε στις 3 Σεπτεμβρίου. Δέκα εβδομάδες μετά.
Δέκα εβδομάδες που ο κόσμος έπινε, μαγείρευε, έφτιαχνε γάλα στα παιδιά.
Μέχρι εδώ, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για καθυστέρηση εργαστηρίου, για γραφειοκρατία, για ένα κακό καλοκαίρι. Μόνο που δεν είναι αυτό.
Στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αναφέρεται ότι η ΔΕΥΑ Ελασσόνας ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές, όπως όφειλε, και το 2022 — όταν είχε ανιχνευθεί ουράνιο στο νερό των Καλυβίων.
Από το 2022!
Δηλαδή δεν μιλάμε για τρεις μήνες. Μιλάμε για τέσσερα χρόνια! Οι αρχές το γνώριζαν. Και το χωριό συνέχισε να πίνει.
Πότε θα πιουν ξανά καθαρό νερό; Δεν ξέρει κανείς. Μετρήθηκαν και οι επτά γεωτρήσεις των Καλυβίων — όλες δίνουν την ίδια εικόνα. Μετρήθηκαν και πέντε ιδιωτικές — το ίδιο. Δεν υπάρχει εναλλακτική πηγή, άρα δεν υπάρχει ημερομηνία. Ο δήμαρχος είπε ο ίδιος ότι η μεταφορά νερού από αλλού θέλει χρόνο και υποδομές.
Υπάρχει και κάτι ακόμη. Η περιοχή ζει από την κτηνοτροφία. Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι, χιλιάδες ζώα, που πίνουν το ίδιο νερό. Η ΔΕΥΑΕΛ είχε στείλει έγγραφο στην Κτηνιατρική από τις 24 Αυγούστου. Τι απαντήθηκε, δεν το ξέρουμε. Ζητείται τώρα να ελεγχθούν και τα προϊόντα — γάλα, κρέας, γαλακτοκομικά.
Και μια λεπτομέρεια που με ενοχλεί. Η δημοτική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι στις 31 Αυγούστου η ΔΕΥΑΕΛ απαντούσε γραπτά πως το νερό του Ιουνίου είχε κριθεί κατάλληλο. Τρεις μέρες μετά, η ανακοίνωση έδινε για το ίδιο δείγμα 130 μικρογραμμάρια. Μία από τις δύο εκδοχές δεν στέκει. Το έγγραφο θα το έλυνε σε ένα λεπτό — αρκεί να δημοσιευτεί.
Ας το πούμε καθαρά.
Τέσσερα χρόνια ήταν αρκετός χρόνος για να ανοιχτεί γεώτρηση αλλού. Για να μπει μονάδα επεξεργασίας. Για να σχεδιαστεί μεταφορά νερού. Τέσσερα χρόνια ήταν αρκετός χρόνος για να γίνουν όλα αυτά και να περισσέψει και χρόνος.
Αντ- αυτού, το πρόβλημα έγινε δημόσιο όταν δεν γινόταν πια να κρυφτεί, και η λύση αναζητείται τώρα από την αρχή, με τον κόσμο να κουβαλάει μπουκάλια.
Δεν βιάζομαι να πω ποιος είναι υπεύθυνος. Ξέρω όμως ότι κάπου υπάρχει ένα έγγραφο του 2022 με μια υπογραφή από κάτω. Και κάποιος το διάβασε.
Το ερώτημα πια δεν είναι τεχνικό: αν αυτό συνέβαινε σε προάστιο της Αθήνας, θα περνούσαν τέσσερα χρόνια;
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.11.2026 | 23:24
Τιμητική εκδήλωση για ζευγάρι Καρδιτσιωτών που έσωσε Εβραίους από τους Ναζί - ΕΛΛΑΔΑ | 01.11.2026 | 23:22
«Έφυγε» ξαφνικά 38χρονος Λαμιώτης – Τον βρήκαν νεκρό στο σπίτι του - ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2026 | 23:20
Τα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και Περιχώρων τίμησαν τη μνήμη των προστατών Αγίων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.11.2026 | 22:02
«Πράσινο φως ΕΕ» για τον πλήρη αποκλεισμό συνταξιούχων αγροτών από το σύνολο των επιδοτήσεων από 2028 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.11.2026 | 21:58
ΑΑΔΕ: Πληρώθηκαν 7,8 εκατ. ευρώ σε 19.819 αγρότες για τη βασική ενίσχυση του 2026 - ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2026 | 21:30
Κατάμεστο το Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων για Θανάση Γακόπουλο – Συγκίνηση και θερμό χειροκρότημα για τον Φαρσαλινό ερευνητή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2026 | 20:32
Συνελήφθη αστυνομικός μετά την ένοπλη απόπειρα ληστείας στο ΑΤΜ της επιχείρησης στον Αμπελώνα Λάρισας - ΒΟΛΟΣ | 01.11.2026 | 19:15
Σε οριακή κατάσταση το Αλιγαρόρεμα στις Αλυκές – Αναζητούν βοήθεια μέσω 112 οι κάτοικοι
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.10.2026 | 19:20
Σβήνουν οι μηχανές στον θεσσαλικό κάμπο: Κατρακυλά το βαμβάκι, απειλούνται με αγρανάπαυση χιλιάδες στρέμματα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.11.2026 | 11:22
Υπερυψωμένα σπίτια χωρίς υπόγειο στη νέα Μεταμόρφωση Καρδίτσας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.10.2026 | 17:05
Περιφέρεια Θεσσαλίας για έκτακτο δελτίο καιρού: “Η Θεσσαλία εκτός των περιοχών πορτοκαλί προειδοποίησης” - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 31.10.2026 | 14:13
Νεκρός στο διαμέρισμά του εντοπίστηκε 58χρονος άνδρας στην Καρδίτσα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.10.2026 | 19:37
Απλά μαθηματικά: Πάνω από 100 εκατ. ευρώ μπορεί να λείψουν από τη Θεσσαλία τα Χριστούγεννα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.10.2026 | 10:31
Νέα δοκιμασία για τη Θεσσαλία από τις βροχές – Φόβοι για κορεσμένα εδάφη και νέες πλημμύρες (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.10.2026 | 18:57
Μεγάλη απάτη με ΜΚΟ: Έκλεβαν χρήματα που προορίζονταν για παιδιά με καρκίνο -στην εξάρθρωση συμμετείχαν Θεσσαλοί αστυνομικοί - ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2026 | 12:25
Νύχτα τρόμου σε βιομηχανία έξω από τη Λάρισα – Πυροβολισμοί μπροστά σε όχημα σεκιούριτι και ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed