ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καρδίτσα: Τιμήθηκαν οι αγωνιστές της μάχης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Φαναρίου
Ένα σημαντικό γεγονός της τοπικής ιστορίας

Ένα σημαντικό γεγονός της τοπικής ιστορίας και ένα ορόσημο της εθνικής αντίστασης, ανέδειξε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου στο χώρο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Φαναρίου, όπου στις 25 και 26 Αυγούστου 1944 σκοτώθηκαν 9 μαχητές του ΕΛΑΣ και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ, επιχειρώντας να καταλάβουν τον σταθμό που φυλάσσονταν από γερμανικές δυνάμεις που είχαν μικρότερες απώλειες, αλλά στις 27 Αυγούστου εγκατέλειψαν το φυλάκιο και έτσι το Φανάρι Ιθώμης απελευθερώθηκε.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, προσκλητήριο πεσόντων και αποκαλυπτήρια της αναθηματικής στήλης με τα ονόματά τους:
Ηλίας Τσίρας – Παλαμάς, Ανθυπολοχαγός Σχολής Εφ. Αξιωματικών ΕΑΑΣ Ρεντίνας
Κώστας Σακελλαρίου – Κανάλια, Επονίτης
Πηλεας Αλεξούλης – Λάρισα, Δ/της 6ου λόχου 4ου Συντάγματος
Αποστόλης Πολύζος-Λοξάδα, Αρχηγός Εφ. ΕΛΑΣ
Παύλος Ζεϊμπέκης -Βόλος
Βαγγέλης Κουκουλέτσος – Ξυνονέρι, Ανθ/γος, Δ/της Αντ/κης Ομάδάς
Πανταζής Αλμπάνης Πράβι, Ανθ/γος
Παναγιώτης Κανέλος 2ος Λόχος
Νίκος Δεληγιώργης – Βραγγιανά, Ομαδάρχης.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ε.Α.Χ. κ. Βασ. Τσαντήλας παρέδωσε συγκινημένος τη σημαία που κάλυπτε την πλάκα σε απόγονο του Ηλία Τσίρα.
Στεφάνια στη μνήμη των πεσόντων κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Γ.Γ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ΥΠΑΑΤ κ. Αντώνη Φιλιππής, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημ. Κουτσούμπας, η εκπρόσωπος της Κ.Ο. της ΝΔ, Βουλευτής κ. Ας. Σκόνδρα, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφ. Στάθης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ κ. Παν. Σδρόλιας.
Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ στη συνέχεια ο Βασίλης Νταράλας με τη συνοδεία του Γιάννη Ζιάκου στο κλαρίνο ερμήνευσε δύο ηρωικά τραγούδια.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφ. Στάθης, αναφέρθηκε στα γεγονότα και τον ηρωισμό των αγωνιστών, ενώ προανήγγειλε την ανακήρυξη του Σιδηροδρομικού Σταθμού Φαναρίου σε Μνημείο Νέωτερης Ιστορίας Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Βασίλη Τσαντήλας, ο κ. Αντώνη Φιλιππής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων. Τέλιο, η εκπρόσωπος της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ Ασημ. Σκόνδρα, ενώ διαβάστηκε και μήνυμα του Περιφερειάρχη κ. Δημ. Κουρέτα.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημ. Κουτσούμπας ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της μάχης, στα μηνύματα της θυσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης αλλά και στις σύγχρονες «μάχες» που καλέιται να δώσει ο λαός.
«Τιμούμε σήμερα τους μαχητές του Ελλάς που έδωσαν εδώ στο Φανάρι τον Αύγουστο του 1944 την νικηφόρα μάχη εναντίον των Γερμανών Ναζί ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για την απελευθέρωση της Καρδίτσας από τον χιτλεροφασιστικό ζυγό λίγες μέρες μετά. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αποκτούν ιδιαίτερη σημασία προκειμένου να φωτιστούν ηρωικές σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου, σελίδες που έγραψε ο λαός μας πιστεύοντας στη δύναμή του επιλέγοντας μαζικά το δρόμο της αντίστασης, της οργάνωσης, της πάλης, της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, να αντληθούν πολύτιμα διδάγματα που θα αποτελέσουν οδηγό για το πώς ο λαός μπορεί να βγει νικητής από νέες θύελλες που σπέρνει σήμερα το σάπιο σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης.» τόνισε εισαγωγικά ο κ. Δημ. Κουτσούμπας, ο οποίος με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια δεκάδων τοπικών φορέων της Καρδίτσας για την ανέγερση μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Καρδίτσα προς τιμήν των 610 νεκρών της περιόδου 1941-1944 και 1652 μέχρι το 1949.
«Πρόκειται για ένα μνημείο που θα είναι σημείο αναφοράς ιστορικής μνήμης διδάγματος, έμπνευσης και κουράγιου στην πάλη της νέας γενιάς και του λαϊκού κινήματος στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» τόνισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κάνοντας λόγο για υπονόμευση της προσπάθειας από τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας κόντρα μάλιστα όπως είπε σε παλιότερη θετική της απόφαση.
« Από αυτό το βήμα ξεκαθαρίζουμε ότι ο μνημείο αυτό θα σταθεί και καλούμε τους ανθρώπους του μόχθου τη νεολαία του νομού να στηρίξουν ακόμα πιο αποφασιστικά αυτή την προσπάθεια» υπογράμμισε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στις σύγχρονες προκλήσεις που έχει σήμερα μπροστά του ο ελληνικός λαός καλώντας τον να αντισταθεί σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη τοποθέτηση του ερευνητή και συγγραφέα Δημ. Ντούσα.
Κωστής Κριτσιάνης
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.08.2026 | 16:50
Συγχαρητήρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη 17χρονη Άννα Φίλογλου για το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες - ΔΙΕΘΝΗ | 30.08.2026 | 15:59
Βύθιση σκάφους στην κατεχόμενη Κερύνεια - Τουλάχιστον 6 νεκροί, 172 διασωθέντες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.08.2026 | 15:56
Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού χτύπησε περιοχές της Αργιθέας (ΦΩΤΟ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.08.2026 | 15:54
Καρδίτσα: Τιμήθηκαν οι αγωνιστές της μάχης του Σιδηροδρομικού Σταθμού Φαναρίου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 30.08.2026 | 15:51
Πρώτο θέμα στον γερμανικό Τύπο ο τραυματισμός του Κωνσταντέλια: «Η Ντόρτμουντ μπορεί να πλήρωσε πολύ ακριβά τη νίκη» - ΛΑΡΙΣΑ | 30.08.2026 | 08:42
Δυο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 30.08.2026 | 08:40
Στην τελική ευθεία το Μνημείο των Τεμπών στη Λάρισα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.08.2026 | 08:36
Κατώτατος μισθός: Πάνω από τα €950 πριν από τις εκλογές - Ποιοι κερδίζουν και πόσο
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 29.08.2026 | 10:28
Γιατί οι Λαρισαίοι αφήνουν τον ΠΑΘΕ και επιλέγουν τον Ε-65 για τη μετάβαση στην Αθήνα; - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 29.08.2026 | 10:57
Θεσσαλία: Πόσο κοντά είναι ένας νέος «Daniel» – Ο καύσωνας, η θερμή θάλασσα και τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί - ΛΑΡΙΣΑ | 29.08.2026 | 20:27
Μετά τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Λάρισα με χρονοδιαγράμματα για Αχελώο και μεσαία φράγματα; - ΒΟΛΟΣ | 29.08.2026 | 17:18
Η Κλέλια Ανδριολάτου πόζαρε τόπλες σε παραλία στο Πήλιο, δείτε φωτογραφία - ΒΟΛΟΣ | 29.08.2026 | 14:46
Πένθος στον Βόλο – Έφυγε από τη ζωή στα 53 του γνωστός μηχανικός και τεχνίτης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.08.2026 | 10:15
Η ώρα των πιστώσεων για τις εκκρεμότητες 2025 από ΚΑΕΚ- ΑΤΑΚ, Monitoring, προανθικό, κλίμα ενόψει της ΔΕΘ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.08.2026 | 17:29
Επιχείρησε να περάσει ναρκωτικά στις φυλακές Τρικάλων – Τα είχε κρύψει σε κορδόνια παντελονιού - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.08.2026 | 13:54
Σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα – Έστησε παραγωγή σε νέο σημείο!










.gif)


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed