ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Δίκη Τεμπών: Η εισαγγελέας προτείνει για τα νέα αιτήματα των συνηγόρων υποστήριξης
Πέντε είναι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται κατά περίπτωση.

Για μια σειρά αιτημάτων πρακτικής και ουσιαστικής φύσεως αναμένεται να αποφανθεί σήμερα, Τρίτη (30/6) η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας στη δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Τα νέα αιτήματα που υπέβαλαν συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις αφορούν την αλλαγή στη σειρά εξέτασης των μαρτύρων, την κλήση νέων μαρτύρων για να καταθέσουν, την άρση του επιστολικού απορρήτου και την προσκόμιση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και οργανισμών του σιδηροδρόμου (ΟΣΕ,ΕΡΓΟΣΕ,ΡΑΣ,Hellenic Train) για τη σύμβαση 717, την αναβάθμιση των κατηγοριών για τα δύο στελέχη της Hellenic Train, τη μεταβολή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τα αδικήματα της έκθεσης και της έκρηξης.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά 36 άτομα, στελέχη του ΟΣΕ της ΕΡΓΟΣΕ, του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, της Hellenic Train και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.
Πέντε είναι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται κατά περίπτωση.
Για το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο, με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, από τις οποιες μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για ανθρώπους και που είχε ως αποτέλεσμα: α) τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων ανθρώπων και γ) τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τελεσθείσα και κατ’ εξακολούθηση και από κοινού κατηγορούνται 33 άτομα.
Για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή κατηγορούνται 35 άτομα.
Για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατηγορούνται τρία άτομα.
Τα δύο στελέχη της Hellenic Train, ο τότε διευθύνων σύμβουλος και ο τεχνικός διευθυντής, παραπέμφθηκαν για παραλείψεις σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος επικοινωνίας GSM-R στις αμαξοστοιχίες και η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους είναι μόνο για τα τρία πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών.
Την προηγούμενη Τετάρτη, ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας κ. Δαμιανός Μπαλασούλης υπέβαλε αίτημα για την επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας προκειμένου να αποδοθεί και στους κατηγορούμενους της Hellenic Train το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών προσκομίζοντας στο δικαστήριο μια σειρά εγγράφων από την ΡΑΣ και το Σωματείο Μηχανοδηγών στα οποία επισημαίνονται ζητήματα ασφαλείας, κενά στην πυρασφάλεια και στην στελέχωση του ανθρωπίνου δυναμικού.
Για τη σειρά εξέτασης των μαρτύρων, ο συνήγορος συγγενών θυμάτων και πατέρας θύματος ο ίδιος κ. Αντώνης Ψαροπουλος, πρότεινε να αλλάξει αυτή με βάση έξι θεματικές. Η πρώτη θεματική αφορά το επιχειρησιακό σκέλος μετά τη σύγκρουση, η δεύτερη τα συστήματα ασφαλείας και την υποδομή του σιδηροδρομικού δικτύου, η τρίτη τη φωτιά και την πυρόσφαιρα, η τέταρτη τις παρεμβάσεις στον χώρο της σύγκρουσης, η πέμπτη τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και στην έκτη θεματική θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις των επιβατών της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Οι νέοι μάρτυρες που πρότεινε ο κ. Ψαροπουλος, είναι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που κατέθεσαν στο στάδιο της ανάκρισης αλλά δεν βρίσκονται στη λίστα των μαρτύρων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ την περίοδο 2021-2023 και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Interstar Security, της εταιρείας που έχει αναλάβει τη φύλαξη και βιντεοεπιτήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ από το 2017.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΛΑΔΑ | 02.07.2026 | 00:59
Θάνατος Βάγιας Νέστορα: Τις έρευνες ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική – Στο «κάδρο» τρία άτομα για τις επιθέσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 01.07.2026 | 23:35
Ενθουσίασε η πρεμιέρα του «Ματωμένου Γάμου» από το Θεσσαλικό Θέατρο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.07.2026 | 23:20
Ασλανίδης: «Περιμέναμε δύο ώρες να έρθει να τοποθετηθεί η Κωνσταντοπούλου, αυτό είναι κοροϊδία» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 01.07.2026 | 20:18
Η χαμένη προστιθέμενη αξία των αγροτικών μας προϊόντων και το… παράδειγμα της Τουρκίας - ΕΛΛΑΔΑ | 01.07.2026 | 20:08
Παίρνει διαστάσεις η φωτιά στη Λοκρίδα – 112 για εκκενώσεις περιοχών - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.07.2026 | 20:00
Μητσοτάκης για τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα: «Καμία ανοχή στο αίμα και τον διχασμό των άκρων» - ΛΑΡΙΣΑ | 01.07.2026 | 19:56
Αλλαγές στο σχήμα διοίκησης του Δήμου Τυρνάβου-νέοι αντιδήμαρχοι - ΕΛΛΑΔΑ | 01.07.2026 | 19:51
Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.07.2026 | 10:18
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.07.2026 | 13:09
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στον Δομοκό-αισθητός και σε Λάρισα, Καρδίτσα, Φάρσαλα, Σοφάδες - ΒΟΛΟΣ | 01.07.2026 | 13:34
Δίνει προκαταβολή 20 λεπτά στο σκληρό σιτάρι η Ένωση Βόλου - ΕΛΛΑΔΑ | 01.07.2026 | 09:26
Θεσσαλονίκη: Τρεις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια πολιτικών της ΝΔ – 5 τραυματίες, μία γυναίκα διασωληνωμένη - ΛΑΡΙΣΑ | 01.07.2026 | 11:16
Παράνομα φυτοφάρμακα σε αποθήκη αγρότη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 01.07.2026 | 14:11
Πέθανε ο Βασίλης Λεβέντης σε ηλικία 75 ετών - ΕΛΛΑΔΑ | 01.07.2026 | 11:18
Δραματικές στιγμές στη Λητή: Σε ντουλάπα βρέθηκε η απανθρακωμένη σορός του 12χρονου - ΒΟΛΟΣ | 01.07.2026 | 10:05
Βόλος: Κρατούμενος έπεσε στη θάλασσα τρεις φορές για να αποφύγει τη μεταφορά του στην Ψυχιατρική









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed