ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παρουσίαση κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Columbia University (φωτ. - βίντεο)
ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρουσίαση του κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ανθρωπιστική Δράση και τη Συμπεριληπτική Διαχείριση Προκλήσεων Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Teachers College, Columbia University, έγινε σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026.
Ανάμεσα στους ομιλητές ο Πρύτανης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας· Επιστημονικός Συντονιστής του HERO-HEALTH καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης, η Αντιπρύτανης Καινοτομίας, Διεθνοποίησης, Συνεργασιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου, ο αντιπρύτανης κ. Δημήτρης Μπόγδανος, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Νίκος Παπαϊωάννου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής Κώστας Κατσαφάδος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Το νέο κοινό Π.Μ.Σ. «Ανθρωπιστική Δράση και Συμπεριληπτική Διαχείριση των Προκλήσεων Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας» αποτελεί μια σημαντική διεθνή ακαδημαϊκή συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Teachers College, Columbia University, με αντικείμενο την ανθρωπιστική δράση, τη δημόσια υγεία, την ενιαία υγεία, τη διαχείριση κρίσεων, την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων και την εκπαίδευση επαγγελματιών ικανών να ανταποκρίνονται σε σύνθετες ανθρωπιστικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η εναρκτήρια εκδήλωση συγκέντρωσε εκπροσώπους της Πολιτείας, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Teachers College, Columbia University, καθώς και διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται χαιρετισμοί και παρεμβάσεις από την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κατσαφάδο, τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Περικλή Μήτκα, την Prof. Catherine Mary Embree, Vice President for Planning and Strategy, Chief of Staff to the President, and Secretary of the College, Teachers College, Columbia University. καθώς και άλλους εκπροσώπους του Teachers College, Columbia University.

Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχαν ο Πρύτανης και Επιστημονικός Συντονιστής του HERO-HEALTH, Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλίνης, και η Αντιπρύτανις Καινοτομίας, Διεθνοποίησης, Συνεργασιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου, αλλά και ο αντιπρύτανης κ. Δημήτρης Μπόγδανος.

Στις θεματικές συζητήσεις συμμετείχαν επίσης μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεργαζόμενων φορέων, με αντικείμενο την εκπαίδευση του νέου επαγγελματία στο πεδίο της ανθρωπιστικής δράσης, της Δημόσιας Υγείας, της Ενιαίας Υγείας και της ηγεσίας σε συνθήκες κρίσεων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε θεματικές συζητήσεις για την ανθρωπιστική δράση, τη Δημόσια και Ενιαία Υγεία, την ετοιμότητα απέναντι σε καταστροφές, την κλιματική δικαιοσύνη, την προστασία ευάλωτων κοινοτήτων, καθώς και την αξιοποίηση εργαλείων προσομοίωσης και εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση για τη διαχείριση κρίσεων.

Το HERO-HEALTH είναι ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα διάρκειας τριών εξαμήνων και 90 ECTS, το οποίο συνδυάζει θεωρητική εκπαίδευση, ψηφιακά εργαλεία μάθησης, μεικτή διδασκαλία, προσομοιώσεις κρίσεων, τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και εφαρμοσμένη εκπαίδευση σε πραγματικά ή ρεαλιστικά σενάρια. Στόχος του είναι να προετοιμάσει επαγγελματίες που μπορούν να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν παρεμβάσεις σε περιβάλλοντα κρίσεων, συμβάλλοντας σε ανθεκτικά συστήματα υγείας και σε συμπεριληπτική διακυβέρνηση.

Η δημιουργία του προγράμματος έχει ιδιαίτερη σημασία για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς συνδέεται με τις σύγχρονες ανάγκες που αναδεικνύουν η κλιματική κρίση, οι φυσικές καταστροφές, οι υγειονομικές απειλές, η μετακίνηση πληθυσμών και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το HERO-HEALTH φιλοδοξεί να συμβάλει στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς επιστημόνων και επαγγελματιών, με διεθνή προσανατολισμό, διεπιστημονική προσέγγιση και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 3: «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» του Έργου SUB2: «Πανεπιστήμια Αριστείας», με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5180665, με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΒΟΛΟΣ | 28.06.2026 | 14:03
Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο κοντά στην Αλόννησο με 5.000 τόνους πετρελαϊκών προϊόντων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.06.2026 | 12:33
Ζήσης Αργυρόπουλος : Κοιτάζοντας τη θερμαινόμενη Ευρώπη... - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 28.06.2026 | 12:26
Η κλιματική κρίση επαναπροσδιορίζει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι: Ο ιστορικός καύσωνας του Ιουνίου - ΕΛΛΑΔΑ | 28.06.2026 | 12:21
Φωτιά τώρα σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια, επιχείρηση απεγκλωβισμού των ενοίκων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.06.2026 | 12:06
Δ. Tσιόδρας: Μια οφειλόμενη απάντηση στην κινδυνολογία και την παραπληροφόρηση - ΛΑΡΙΣΑ | 28.06.2026 | 11:58
Στους 39 βαθμούς ανεβαίνει αυτή την εβδομάδα ο υδραργυρος στη Λάρισα- ο πρώτος μίνι καύσωνας - ΒΟΛΟΣ | 28.06.2026 | 11:46
Νέα εποχή για την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πάλτσης – Ο Ιγνάτιος σηματοδότησε την αναγέννησή της (ΦΩTO) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.06.2026 | 11:39
Η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα για εμβολιασμό των αιγοπροβάτων-ζητά ορολογική εξέταση των ζώων και PCR test
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.06.2026 | 13:26
Αναβολή για σήμερα ή τη Δευτερα της πίστωσης των αγροτικών ενισχύσεων -στα κάγκελα οι αγρότες που ξενύχτησαν - ΛΑΡΙΣΑ | 27.06.2026 | 11:59
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.06.2026 | 09:59
Επίδομα παιδιού 150€: «Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες για την έκτακτη ενίσχυση – Οι δύο φάσεις καταβολής - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.06.2026 | 09:38
Αγροτικές ενισχύσεις: Συνεχίζεται η προσπάθεια για πληρωμές μέσα στο ΣΚ έγιναν κάποιες πιστώσεις - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.06.2026 | 14:51
Στο (επι)κέντρο του βλαχόφωνου ελληνισμού τα Τρίκαλα - Ξεκίνησε το 40ο επετειακό Αντάμωμα Βλάχων (ΦΩTO) - ΒΟΛΟΣ | 27.06.2026 | 13:35
Tιμητική διάκριση για το δήμο Ρήγα Φεραίου και τον δήμαρχο από την ΕΛ.ΑΣ! - ΛΑΡΙΣΑ | 28.06.2026 | 10:12
Όταν στη Λάρισα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 46 βαθμούς Κελσίου- ποιό ήταν το θερμότερο καλοκαίρι - ΛΑΡΙΣΑ | 27.06.2026 | 12:05
1ο Πειραματικό ΓΕΛ Λάρισας: Βαθμολογίες υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις – Δείτε αναλυτικά











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed