ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Χρηματοδοτείται η β’ φάση του έργου Ηλεκτροκίνησης – Τηλεδιοίκησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα -
Τι αφορά η Πράξη

Την Ένταξη της Πράξης “Εγκατάσταση Ηλεκτροκίνησης, Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα- Β’ Φάση” με Κωδικό ΟΠΣ 6053306 στο Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021-2027» και στην Προτεραιότητα 04 «Ολοκλήρωση / αναβάθμιση κεντρικού σιδηροδρομικού ΔΕΔ-Μ – ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ» προβλέπει απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικ. Παπαθανάση.
Δικαιούχος της Πράξης που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής είναι οι ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ».
Τι αφορά η Πράξη
Η πράξη αφορά στην υλοποίηση της Β’ Φάσης του τμηματοποιημένου έργου “Εγκατάσταση Ηλεκτροκίνησης, Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος -Καλαμπάκα”
Το αντικείμενο του συνολικού έργου (Α’ και Β’ Φάση) αφορά στην υλοποίηση:
▪ Ηλεκτρονικού συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση από το ΚΕΚ Λάρισας για την σηματοτεχνική εξασφάλιση της γραμμής και σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών ETCS γραμμής επιπέδου1 (level 1).
▪ Συστήματος ηλεκτροκίνησης (εναέρια γραμμή επαφής 25 kV/50Hz, ενός Υποσταθμού Ισχύος Έλξης 2X15 MVA), και τηλεδιοίκησης (SCADA) και προσαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτροκίνησης με τις υφιστάμενες όμορες εγκαταστάσεις.
▪ Των απαραίτητων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
▪ Συμπλήρωσης της περίφραξης της σιδηροδρομικής γραμμής.
▪ Προσθήκης συστήματος κύλισης βελόνης (κυλισιοτριβείς – ράουλα) στις αλλαγές τροχιάς που θα ενταχθούν στο σύστημα σηματοδότησης.
▪ Υποδομής και επιδομής σιδηροδρομικής γραμμής με την συμβατική μέθοδο της
σκυρογραμμής (σιδηροτροχιές επί σκύρων) στην περιοχή των Σοφάδων, όπου θα
κατασκευαστεί γραμμή υπέρβασης (παρακαμπτήριος) μήκους 650μ (ΧΘ 14+250 – ΧΘ 14+900 περίπου).
▪ Κατασκευής αποβάθρας στην περιοχή των Σοφάδων για την εξυπηρέτηση του κοινού, Ταμείο Συνοχής, μήκους 150μ (αντίστοιχων διαστάσεων με την υφιστάμενη), και στην εγκατάσταση σε αυτήν φωτισμού και δυο ανελκυστήρων στην υφιστάμενη πεζογέφυρα.
▪ Εργασιών ανακαίνισης ή και επισκευής μικρής κλίμακας σε χώρους των υφισταμένων κτηρίων των Σ.Σ. Σοφάδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας, όπου θα στεγασθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης.
▪ Εγκατάστασης ηλεκτρικής θέρμανσης αλλαγών τροχιάς στις αλλαγές του Σ.Σ.Παλαιοφαρσάλου με τροφοδότησή τους από την Εναέρια Γραμμή Επαφής.
▪ Αντικατάστασης 38 υφιστάμενων ΑΣΙΔ και την προσθήκη ενός επιπλέον ΑΣΙΔ στην χ.θ. 61+250.
Επιπλέον στην Πράξη περιλαμβάνονται:
▪ εργασίες μετατοπίσεων/υπερυψώσεων δικτύων ΟΚΩ
▪ η έγκριση συμμόρφωσης τεχνικής λύσης εξοπλισμού ERTMS με τις ΤΔΠ από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ε.Ε. (ERA)
▪ η εκτέλεση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στην περιοχή του έργου σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων
▪ ο έλεγχος και η επίβλεψη των μελετών και των εργασιών κατασκευής της γραμμής μεταφοράς, της σύνδεσης του υποσταθμού στο σύστημα καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού (μετρητική διάταξη και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός) τόσο για το τμήμα στην αυλή του ΟΣΕ (εργασίες από ΑΣ 2514) όσο και τις λοιπές εργασίες σύνδεσης του υποσταθμού με τη γραμμή μεταφοράς, που αναλαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 002/2025 σύμβαση ΑΔΜΗΕ – ΟΣΕ. Οι παραπάνω δαπάνες χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμες γιασυγχρηματοδότηση αλλά περιλήφθηκαν στην πράξη καθώς είναι αναγκαίες για τη λειτουργική ολοκλήρωση του έργου.
Στο πλαίσιο της παρούσας πράξης περιλαμβάνεται το υπολειπόμενο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της κύριας εργολαβίας (Υποέργο 1) και των λοιπών υποστηρικτικών δράσεων όπως αυτό αναλυτικά περιγράφεται στον Πίνακα Α «Διαχωρισμός Φυσικού και Οικονομικού αντικειμένου».
Σημειώνεται ότι στην προτεινόμενη πράξη δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη της σύμβασης που αφορά στις εργασίες για την κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς και της σύνδεσης του υποσταθμού η οποία πρόκειται να καλυφθεί από τον Τακτικό Π/Υ του Δικαιούχου.
Με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου (Α΄ και Β΄ Φάση) τα κυριότερα παραδοτέα είναι:
– Τα 80,4 χλμ μονής σιδηροδρομικής γραμμής στα οποία εγκαθίσταται σύστημα Ηλεκτροκίνησης.
– Τα 80,4χλμ μονής σιδηροδρομικής γραμμής στα οποία εγκαθίσταται σύστημα Σηματοδότησης.
– Τα 80,4χλμ μονής σιδηροδρομικής γραμμής στα οποία εγκαθίσταται σύστημα ETCS-Level 1.
– Ο Υποσταθμός Έλξης (1 τεμ) για τις ανάγκες της Ηλεκτροκίνησης.
– Η παρακαμπτήριος (650μ) στον ΣΣ Σοφάδων.
– Η αποβάθρα μήκους 150μ.
– 39 νέα ΑΣΙΔ.
Η συνολική δημόσια δαπάνη για την υλοποίηση της Πράξης ανέρχεται σε 85.629.355 €.
Κ.Κ.
- ΕΛΛΑΔΑ | 23.06.2026 | 11:55
Αργολίδα: Νεκρός 49χρονος σε τροχαίο δυστύχημα με μηχανή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.06.2026 | 11:48
Δίκη για τα Τέμπη: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για οπτικοακουστική κάλυψη και εμφάνιση των κατηγορουμένων - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.06.2026 | 11:35
ΠΑΕ ΑΕΛ: «Αναγκαστικά τέλος στo ενδιαφέρον του Ζήση Στυλιανού»-Τον θεωρεί αφερέγγυο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.06.2026 | 11:28
«Σημαντική διεθνή αναγνώριση ερευνητικής αριστείας Πανεπ. Θεσσαλίας: 30 επιστήμονές του στη λίστα World’s Best Scientist - ΛΑΡΙΣΑ | 23.06.2026 | 11:14
Στα Φάρσαλα το μεγάλο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τα αρπακτικά πτηνά - ΒΟΛΟΣ | 23.06.2026 | 11:03
Σήμερα τα εγκαίνια της νέας μονάδας της METLEN στον Βόλο παρουσία Κ. Χατζηδάκη - ΕΛΛΑΔΑ | 23.06.2026 | 10:59
Καιρός: Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι - Ξεκινάει 48ώρο αστάθειας - ΛΑΡΙΣΑ | 23.06.2026 | 10:54
Στο επίκεντρο της αγροδιατροφικής στρατηγικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας η Ελασσόνα – Συνάντηση φορέων στο δημαρχείο
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.06.2026 | 20:15
Τακούδης; Χωρίς καύσωνες και ο Ιούλιος- προσοχή στις καταιγίδες το Σεπτέμβρη (Βίντεο) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.06.2026 | 12:09
Ανακοινώθηκαν οι νέες αυξημένες τιμές των συνδεδεμένων 2025, στο ανώτατο όριο τα περισσότερα προϊόντα - ΛΑΡΙΣΑ | 22.06.2026 | 10:07
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 22.06.2026 | 09:41
Δήμος Λαρισαίων: Εκτός λειτουργίας, λόγω τροχαίου, τα φανάρια στη συμβολή Ηρ.Πολυτεχνείου και Φαρσάλων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.06.2026 | 19:04
Τον Ιούλιο εγκαίνια στα βόρειο τμήμα του Ε-65 - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.06.2026 | 08:18
Καλά νέα για τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας- «τσιμπάει» η τιμή στα 56 λεπτά το κιλό - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.06.2026 | 22:56
Τρίκαλα: Βίντεο ντοκουμέντο από το σοκαριστικό τροχαίο με μεθυσμένο οδηγό στο κέντρο της πόλης - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.06.2026 | 19:21
Qatargate: Ένταλμα σύλληψης από τις Βρυξέλλες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed