ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Qatargate: Ένταλμα σύλληψης από τις Βρυξέλλες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
Ζητά πλήρη δικαστική έρευνα ο ίδιος και δεν θα κάνει χρήση της ασυλίας του

Οι εισαγγελικές αρχές των Βρυξελλών εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην Επιτρόπου και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Αβραμόπουλου στο πλαίσιο ερυνών για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, στο οποίο εμπλέκεται το εγκληματικό δίκτυο του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.
Οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ήδη λάβει επίσημη ενημέρωση για την έκδοση του εντάλματος. Ωστόσο, η σύλληψη του κ. Αβραμόπουλου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς προστατεύεται από τη βουλευτική του ιδιότητα. Για να προχωρήσει η διαδικασία και να δώσει εξηγήσεις στη βελγική Δικαιοσύνη, είναι νομικά απαραίτητο να αρθεί προηγουμένως η ασυλία του από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη δικαστική οδό, ο σχετικός φάκελος που απέστειλαν οι Βέλγοι εισαγγελείς θα διαβιβαστεί από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το αίτημα θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.
Θέλοντας να ενημερωθεί επίσημα για τις δικαστικές εξελίξεις και το περιεχόμενο της δικογραφίας που τον αφορά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε το μεσημέρι την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, συνοδευόμενος από τον νομικό του σύμβουλο.
Το ενδιαφέρον των βελγικών αρχών εστιάζεται στη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου σε ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο Αντόνιο Παντσέρι, από την οποία ο Έλληνας πολιτικός φέρεται να έλαβε χρηματικές αμοιβές. Ενώ η βελγική Δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια προέρχονται από παράνομο δίκτυο, η πλευρά του πρώην Επιτρόπου αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια.
Διαβάστε όλη τη δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του για το Qatargate
«Η υπόθεση αυτή δεν με αφορούσε ποτέ» δηλώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη σύνδεση του ονόματός του με την ΜΚΟ Fight Impunity του πρωταγωνιστή του Qatargate, πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.
«Το ζήτημα που επιχειρήθηκε να συνδεθεί με το όνομά μου έχει κλείσει εδώ και τρία χρόνια, με πλήρη θεσμική διαφάνεια και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν απόφασης υπογεγραμμένης από την Πρόεδρό της, Ursula von der Leyen. Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity, μαζί με σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ήταν απολύτως νόμιμη, ελεγμένη, εγκεκριμένη, δηλωμένη και φορολογημένη. Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή μου, άμεση ή έμμεση, σε οτιδήποτε επιλήψιμο» ξεκαθαρίζει.
Δηλώνει, δε, αναφορικά με το ένταλμα σύλληψής του από τη βελγική Δικαιοσύνη, ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση οποιασδήποτε βουλευτικής ασυλίας, αλλά, αντιθέτως, θα απευθυνθεί ο ίδιος στην ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας να ερευνηθεί πλήρως το θέμα και να αποφανθεί.
Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το θέμα Fight Impunity
Μου περιήλθε η πληροφορία από δημοσιογράφους ότι φέρεται να έχει σταλεί έγγραφο από τις βελγικές αρχές προς τις ελληνικές, στο οποίο επιχειρείται, χωρίς καμία βάση, η σύνδεση του ονόματός μου με την υπόθεση Fight Impunity.
Η υπόθεση αυτή δεν με αφορούσε ποτέ.
Το ζήτημα που επιχειρήθηκε να συνδεθεί με το όνομά μου έχει κλείσει εδώ και τρία χρόνια, με πλήρη θεσμική διαφάνεια και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν απόφασης υπογεγραμμένης από την Πρόεδρό της, Ursula von der Leyen.
Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity, μαζί με σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ήταν απολύτως νόμιμη, ελεγμένη, εγκεκριμένη, δηλωμένη και φορολογημένη.
Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή μου, άμεση ή έμμεση, σε οτιδήποτε επιλήψιμο.
Κάθε προσπάθεια επαναφοράς του θέματος από τις βελγικές αρχές και εμπλοκής του ονόματός μου σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά το Fight Impunity, είτε μέσω αβάσιμων αναφορών είτε μέσω διαστρέβλωσης πραγματικών περιστατικών, είναι αυθαίρετη, απαράδεκτη, ύποπτη και θα αντιμετωπισθεί με κάθε νόμιμο μέσο.
Παρότι πρόκειται για ένα απολύτως αβάσιμο ζήτημα, δηλώνω ευθέως ότι δεν πρόκειται να κάνω χρήση οποιασδήποτε βουλευτικής ασυλίας. Αντιθέτως, θα αποταθώ ο ίδιος στην ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας να ερευνηθεί πλήρως το θέμα και να αποφανθεί.
Ένταλμα σύλληψης από τους Βέλγους
Προηγουμένως, την άρση ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου προκειμένου ο πρώην Επίτροπος να δώσει εξηγήσεις στη βελγική Δικαιοσύνη, ζήτησε με ένταλμα σύλληψης η βελγική Δικαιοσύνη.
Ο πρώην Επίτροπος συμμετείχε σε ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate, για το οποίο είχε προφυλακιστεί η Εύα Καϊλή.
Ο πρώην Επίτροπος αναφέρει πως έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του όλες τις αμοιβές που πήρε από τη ΜΚΟ για το έτος 2019, ωστόσο η βελγική Δικαιοσύνη υποστηρίζει ότι πήρε χρήματα από «εγκληματικό δίκτυο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο, το ένταλμα δεν μπορεί να εκτελεστεί άμεσα, καθώς απαιτείται προηγουμένως η άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη Βουλή.
Όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, ο σχετικός φάκελος διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταλήγει στη Βουλή για τις απαιτούμενες ενέργειες.
Δικαστικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε το μεσημέρι την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι, από την έναρξη της έρευνας για το Qatargate, ο ίδιος έχει απορρίψει κάθε υπόνοια παρατυπίας, επιμένοντας ότι όλες οι ενέργειές του ήταν απολύτως νόμιμες.
Στις 19 Δεκεμβρίου του 2022 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωνε σχετικά:
«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες.
Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική.
Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν.
Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020.
Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό: 3.750€)
Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση.
Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει.
Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή».
Δείτε τα ευρωπαϊκά έγγραφα, που επικαλείται η πλευρά Αβραμόπουλου, για να καταδείξει ότι είχε την άδεια τόσο της Independent Ethical Committee της ΕΕ όσο και του γραφείου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συμμετάσχει στην Fight Impunity του Παντσέρι ως πρώην Επίτροπος:
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 22.06.2026 | 23:23
Ζήσης Στυλιανός: «Δεν είμαι υποχρεωμένος να προσκομίσω κανένα στοιχείο φερεγγυότητας» - ΒΟΛΟΣ | 22.06.2026 | 23:14
Κουρέτας: Δράσεις πολιτισμού 2,6 εκ. ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Μαγνησία - ΛΑΡΙΣΑ | 22.06.2026 | 23:12
Το σκόρδο Πλατυκάμπου μπαίνει στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας επιστήμης - ΕΛΛΑΔΑ | 22.06.2026 | 23:08
Προσοχή: Αν το λάβετε είναι απάτη – Εmail διακινείται με ψευδή χρήση στοιχείων της Europol και της Ελληνικής Αστυνομίας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.06.2026 | 22:56
Τρίκαλα: Βίντεο ντοκουμέντο από το σοκαριστικό τροχαίο με μεθυσμένο οδηγό στο κέντρο της πόλης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.06.2026 | 22:17
Ακαθάριστα οικόπεδα: Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης - Έλεγχοι και πρόστιμα από αύριο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.06.2026 | 20:15
Τακούδης; Χωρίς καύσωνες και ο Ιούλιος- προσοχή στις καταιγίδες το Σεπτέμβρη (Βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.06.2026 | 20:06
Κόκκαλης: «Καμπανάκι» για την κατάρρευση της καπνοκαλλιέργειας και τον κίνδυνο ερήμωσης της υπαίθρου
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.06.2026 | 12:09
Ανακοινώθηκαν οι νέες αυξημένες τιμές των συνδεδεμένων 2025, στο ανώτατο όριο τα περισσότερα προϊόντα - ΛΑΡΙΣΑ | 22.06.2026 | 10:07
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 22.06.2026 | 09:41
Δήμος Λαρισαίων: Εκτός λειτουργίας, λόγω τροχαίου, τα φανάρια στη συμβολή Ηρ.Πολυτεχνείου και Φαρσάλων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.06.2026 | 20:15
Τακούδης; Χωρίς καύσωνες και ο Ιούλιος- προσοχή στις καταιγίδες το Σεπτέμβρη (Βίντεο) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.06.2026 | 13:27
Συγκλονίζει η μητέρα του 16χρονου που ξυλοκοπήθηκε σε πανηγύρι στα Τρίκαλα– «Σώθηκε τελευταία στιγμή από περαστικό» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.06.2026 | 19:04
Τον Ιούλιο εγκαίνια στα βόρειο τμήμα του Ε-65 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.06.2026 | 14:29
Ανήλικος οδηγός παρέσυρε διασώστη του ΕΚΑΒ στην Πύλη Τρικάλων και τον εγκατέλειψε! - ΕΛΛΑΔΑ | 22.06.2026 | 18:39
Έκλεισε η Αθηνών - Λαμίας λόγω της φωτιάς στο Ακραίφνιο Βοιωτίας: Επιχειρούν 118 πυροσβέστες και 16 εναέρια











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed