ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πλανητική παρέλαση: Το σπάνιο φαινόμενο που θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό - Πότε θα σημειωθεί
Έχετε την ευκαιρία να παρατηρήστε μια σπάνια ευθυγράμμιση Αφροδίτης, Δία και Ερμή

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι παρατηρητές του ουρανού θα απολαύσουν ένα εντυπωσιακό ουράνιο θέαμα, καθώς η Αφροδίτη, ο Δίας και ο Ερμής σχηματίζουν μια σπάνια ευθυγράμμιση στον δυτικό ουρανό μετά τη δύση του ηλίου.
Αυτή η «πλανητική παρέλαση» προσφέρει μια απλή αλλά μαγευτική ευκαιρία να δει κανείς μερικούς από τους πιο φωτεινούς κόσμους του ηλιακού μας συστήματος να εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλο, δίνοντας σε ερασιτέχνες και έμπειρους αστρονόμους την ευκαιρία να θαυμάσουν τον νυχτερινό ουρανό.
Όπως σημειώνει και το dailygalaxy.com, την Παρασκευή (22/5) η αυξανόμενη ημισέληνος με φωτισμό 45% ξεπέρασε τους πλανήτες και πέρασε κοντά στον Βασιλίσκο, το πιο φωτεινό άστρο του Λέοντα, κάνοντας ευκολότερο τον προσανατολισμό για βραδινές παρατηρήσεις.
Μέχρι το Σάββατο (23/5), ο Δίας θα λάμπει ακριβώς πάνω από την Αφροδίτη, ενώ ο Ερμής θα φαίνεται κοντά στον ορίζοντα. Σύμφωνα με το Forbes, ο Ερμής ίσως απαιτεί κιάλια λόγω της σχετικής αμυδρότητάς του, αλλά η εμφάνισή του στον βραδινό ουρανό γίνεται όλο και πιο έντονη. Την Κυριακή (24/5), οι παρατηρητές έχουν άλλη μια ευκαιρία να δουν και τους τρεις πλανήτες, με επιπλέον τη χαρά ότι η Αίγα, ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό Ηνίοχο, σχηματίζει ένα ισόπλευρο τρίγωνο με την Αφροδίτη και τον Ερμή, προσφέροντας μια αξέχαστη φωτογραφική ευκαιρία.
Η σημασία αυτής της πλανητικής συνάντησης
Αυτή η πλανητική «παρέλαση» δεν είναι μόνο ένα όμορφο θέαμα. Τις επόμενες εβδομάδες, η Αφροδίτη και ο Δίας θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο, κορυφώνοντας σε μια στενή σύνοδο στις 9-11 Ιουνίου, με τον Ερμή να συμμετέχει στο φαινόμενο.
Το Forbes επισημαίνει ότι τέτοιες συναντήσεις προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία να παρατηρήσουμε την κίνηση των πλανητών και τις σχετικές τους θέσεις σε πραγματικό χρόνο, δείχνοντας την ουράνια μηχανική με τρόπο που τα βιβλία δεν μπορούν να αποδώσουν. Η παρακολούθηση αυτής της προσέγγισης από νύχτα σε νύχτα αποκαλύπτει την δυναμική και προβλέψιμη ομορφιά του ηλιακού μας συστήματος.
Πώς εμπλέκονται η Σελήνη και άλλα ουράνια φαινόμενα
Η Σελήνη συνεχίζει να αυξάνει τη φάση της προς την πανσέληνο στις 31 Μαΐου, δημιουργώντας ένα «Μπλε Φεγγάρι» που θα ανατείλει στο σούρουπο στις 30 Μαΐου, συμπίπτοντας με το φαινόμενο «Manhattanhenge» στη Νέα Υόρκη.
Καθώς ξεκινά ο Ιούνιος, η προσοχή επιστρέφει στον βραδινό ουρανό, με την Αφροδίτη και τον Δία να πλησιάζουν σταθερά ο ένας τον άλλον και να προσφέρουν άλλη μια ευκαιρία παρακολούθησης των συγκλινουσών τους τροχιών. Στις 15 Ιουνίου έχουμε μια νέα «Υπερ-Σελήνη» (Supermoon), τη μεγαλύτερη της χρονιάς, προσφέροντας ένα ακόμη εντυπωσιακό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό, πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου φέρει τις μικρότερες νύχτες του έτους.
Αυτά τα αλλεπάλληλα ουράνια γεγονότα προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό αστρονομίας, φωτογραφίας και ευκαιριών για παρατήρηση του ουρανού.
- ΕΛΛΑΔΑ | 05.06.2026 | 02:27
Τροχαίο δυστύχημα στην Καλλιθέα: Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας που παρέσυρε πεζή - ΕΛΛΑΔΑ | 04.06.2026 | 21:52
«Βουλιάζει» η Κρήτη από το επαναλαμβανόμενα μεταναστευτικά κύματα - Σχεδόν 300 σε ένα 24ωρο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.06.2026 | 21:47
Κρατική χρηματοδότηση Κοινωνικών Δομών και μονιμοποίηση εργαζομένων ζητά με ψήφισμά του το περιφερειακό συμβούλιο - ΒΟΛΟΣ | 04.06.2026 | 21:26
Χωρίς πόσιμο νερό για έβδομη ημέρα τρεις οικισμοί του Νοτίου Πηλίου - ΛΑΡΙΣΑ | 04.06.2026 | 21:22
Κόκκαλης: «Σε απόγνωση οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι» – Στη Βουλή το ζήτημα της απαγόρευσης μετακίνησης των κοπαδιών - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.06.2026 | 21:11
Δημοσκόπηση Metron Analysis στο MEGA: Σταθερή πρωτιά ΝΔ – Πώς τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού αλλάζουν το πολιτικό τοπίο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.06.2026 | 20:12
Σάλος: Το «κλειδωμένο ερμάριο» της Τυχεροπούλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι παράνομες επιδοτήσεις της εγκληματικής οργάνωσης - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.06.2026 | 19:06
Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας φέρνει τις εξελίξεις της σύγχρονης ιατρικής στα Τρίκαλα
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.06.2026 | 09:28
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 04.06.2026 | 18:37
Αυτοψία στις βίλες γνωστής οικογένειας Ρομά στη Λάρισα από Πολεοδομία και ΔΕΔΔΗΕ μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ | 04.06.2026 | 10:12
«Νερό και Θεσσαλία»: Εκδήλωση προβληματισμού στη Λάρισα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.06.2026 | 10:33
Ανασχηματισμός ενόψει, ποιες αλλαγές θα γίνουν -Εκλέγεται νέος γραμματέας του κόμματος, ξεκινούν περιοδείες - ΛΑΡΙΣΑ | 04.06.2026 | 15:29
Λάρισα: Επιχείρηση «σκούπα» για κύκλωμα απάτης - Συνελήφθη άτομο γνωστής οικογένειας Ρομά - ΕΛΛΑΔΑ | 04.06.2026 | 17:06
Ιστορική μέρα για τις γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις: Για πρώτη φορά μπαίνουν ως εθελόντριες στον Στρατό - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.06.2026 | 17:27
Τρίκαλα: Έστησε καρτέρι στον αδελφό του και τον σκότωσε-ισχυρίστηκε ότι ήταν ατύχημα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.06.2026 | 12:04
Η φονικότερη πλημμύρα στη χώρα μας που... ξεχάστηκε από τα μετεωρολογικά δεδομένα ήταν πάλι στη Θεσσαλία το 1907









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed