ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
H μεγάλη δίψα της Τεχνητής Νοημοσύνης: Η «άυλη» επανάσταση που απειλεί να στεγνώσει τον πλανήτη
Το κρυφό κόστος μιας συνομιλίας

Για δεκαετίες, η συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή και την οικολογική καταστροφή είχε έναν ξεκάθαρο υπαίτιο: τον άνθρωπο. Οι εκπομπές ρύπων, η αλόγιστη χρήση πλαστικών, η υπερκατανάλωση και η αποψίλωση των δασών αποτελούσαν τα απτά τεκμήρια της ανθρώπινης δραστηριότητας που επιβάρυνε τον πλανήτη.
Σήμερα, ωστόσο, καθώς η ανθρωπότητα στρέφεται – έστω και καθυστερημένα – προς την πράσινη ενέργεια και τη βιωσιμότητα, ένας νέος, αόρατος παράγοντας μπαίνει στο προσκήνιο. Ένας παίκτης χωρίς σάρκα και οστά, του οποίου η «δίψα» για φυσικούς πόρους απειλεί να ξεπεράσει τη δική μας.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η μεγαλύτερη τεχνολογική κατάκτηση του 21ου αιώνα, αναδεικνύεται σε έναν απρόσμενο ανταγωνιστή της φύσης και της ίδιας της βιωσιμότητας.
Η ψευδαίσθηση του «άυλου»
Το μεγάλο πρόβλημα με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η ίδια της η φύση. Παρουσιάζεται ως κάτι άυλο, μια σειρά από έξυπνους αλγόριθμους που λειτουργούν στο «σύννεφο» και λύνουν προβλήματα μέσα σε δευτερόλεπτα.
Πίσω, όμως, από αυτή την ψηφιακή κομψότητα κρύβεται μια βαριά βιομηχανική πραγματικότητα: τα Data Centers (Κέντρα Δεδομένων). Αυτά τα κτίρια-μεγαθήρια φιλοξενούν εκατομμύρια επεξεργαστές που λειτουργούν αδιάκοπα, απαιτώντας τεράστια ποσά ενέργειας και νερού για ψύξη και λειτουργία.
Οι υπολογιστές αυτοί αναπτύσσουν ακραίες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εκατομμύρια λίτρα νερού καθημερινά για τα συστήματα ψύξης τους. Έτσι, η φαινομενικά «άυλη» τεχνολογία έχει πολύ απτό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το κρυφό κόστος μιας συνομιλίας
Η αναλογία που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι εντυπωσιακή: κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει πέντε έως πενήντα ερωτήσεις σε ένα εξελιγμένο chatbot, καταναλώνεται περίπου μισό λίτρο καθαρού νερού μέσω εξάτμισης στους πύργους ψύξης. Με άλλα λόγια, ένα ποτήρι νερό για πέντε ερωτήσεις.
Όταν αυτό πολλαπλασιάζεται με τα εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών παγκοσμίως, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα διογκώνεται ραγδαία. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ αναγνωρίζουν πλέον ότι η κατανάλωση νερού στα Data Centers αυξάνεται ετησίως έως και 30%.
Σε περιοχές που ήδη πλήττονται από ξηρασία, τα κέντρα δεδομένων ανταγωνίζονται τους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες για τους ίδιους υδάτινους πόρους.
Η ενεργειακή απληστία
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο νερό. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εξίσου αδηφάγα και σε ηλεκτρική ενέργεια. Η εκπαίδευση ενός μόνο μεγάλου γλωσσικού μοντέλου απαιτεί περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν δεκάδες νοικοκυριά σε έναν χρόνο.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η συνολική κατανάλωση ρεύματος των Data Centers παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, φτάνοντας επίπεδα αντίστοιχα με αυτά μιας ανεπτυγμένης χώρας όπως η Γερμανία.
Η ειρωνεία είναι πως, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν φθηνή και άφθονη ενέργεια, πολλές εταιρείες στρέφονται ξανά σε ρυπογόνες πηγές, όπως το φυσικό αέριο ή ο άνθρακας, ακυρώνοντας τις «πράσινες» δεσμεύσεις τους.
Ο ένοχος στον καθρέφτη του μέλλοντος
Η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές παράδοξο. Δημιουργήσαμε ένα εργαλείο που, στην προσπάθειά του να γίνει πιο έξυπνο, καταναλώνει τους ζωτικούς μας πόρους. Επιστρατεύουμε το AI για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, ενώ την ίδια στιγμή εκείνο επιβαρύνει το περιβάλλον που προσπαθούμε να προστατεύσουμε.
Αν ο 20ός αιώνας χαρακτηρίστηκε από την απειλή της βιομηχανικής δραστηριότητας, ο 21ος αιώνας μας φέρνει αντιμέτωπους με την απειλή της υπολογιστικής ισχύος. Κάθε φορά που πατάμε το πλήκτρο “enter”, αξίζει να θυμόμαστε: η ψηφιακή γνώση δεν είναι δωρεάν. Κοστίζει σε φυσικούς πόρους.
Αν δεν υπάρξει προσοχή, η Μεγάλη Δίψα της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να μας αφήσει με έναν εξαιρετικά έξυπνο ψηφιακό κόσμο, αλλά με έναν πλανήτη επικίνδυνα στεγνό.
tanea.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.06.2026 | 20:15
Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού είχε φύγει από το σπίτι του με ταξί - ΕΛΛΑΔΑ | 15.06.2026 | 18:56
Θρίλερ στη Δράμα: Χαροπαλεύει γυναίκα αστυνομικός -Προσπάθησε να τη σκοτώσει ο σύζυγός της, βρέθηκε νεκρός - ΒΟΛΟΣ | 15.06.2026 | 16:46
Σκόπελος: Οριοθετήθηκε η φωτιά στη θέση «Τριμπίλα» – Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής - ΒΟΛΟΣ | 15.06.2026 | 16:39
Ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον Αχ. Μπέο για εξύβριση του Χρ. Βενέτη - ΛΑΡΙΣΑ | 15.06.2026 | 15:10
Πλήθος πιστών στον Άγιο Αχίλλιο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιερωνύμου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.06.2026 | 15:04
Η καρδιά της Λάρισας χτυπά ξανά δίπλα στο ποτάμι - Αρχίζει στις 18 Ιουνίου το Φεστιβάλ Πηνειού - ΛΑΡΙΣΑ | 15.06.2026 | 14:31
Θ. Μαμάκος για καταστροφή παρκόμετρων: «Δεν έχουμε ανάγκη από αυτόκλητους τιμητές…» (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.06.2026 | 14:25
Στο «μικροσκόπιο» του ΕΛΓΑ οι ζημιές στα Φάρσαλα μετά το σφυροκόπημα από χαλάζι και καταιγίδες (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.06.2026 | 11:41
Ανησυχία στη Θεσσαλία για τον εθισμό στον τζόγο στους νέους-Κουρέτας: Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς - ΔΙΕΘΝΗ | 14.06.2026 | 21:05
Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου: «Ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε και τα τίναξε όλα στον άερα» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.06.2026 | 15:35
Η ζωγράφος από τη Μάλτα που ζει μόνιμα στα Βόρεια Άγραφα στα 1160 μέτρα στο Πετρίλο (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 14.06.2026 | 13:16
Ράλλυ Δωδώνης: Αγωνιστικό έφυγε από το δρόμο και τραυμάτισε 9χρονο παιδί - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.06.2026 | 15:25
Ν. Δέρκας: Μέχρι να γίνουν Αχελώος, μεσαία φράγματα, υδρόμετρα στα χωράφια για εξοικονόμηση 30% αρδευτικού νερού (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.06.2026 | 14:59
Παρέμβαση Λαρίσης Ιερώνυμου για τους μισθούς των Μητροπολιτών: Οι τσέπες μου είναι τρύπιες - ΛΑΡΙΣΑ | 14.06.2026 | 10:46
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 15.06.2026 | 08:58
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed