ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τον Ματωμένο Γάμο σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου
Η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή

Το Θεσσαλικό Θέατρο συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής παρουσίας, έχοντας διαμορφώσει καθοριστικά τον θεατρικό χάρτη της περιφέρειας και αποτελώντας πρότυπο αποκεντρωμένου μοντέλου πολιτιστικής λειτουργίας.
Το φετινό καλοκαίρι θα παρουσιάσει το αριστούργημα του Federico García Lorca «Ματωμένος Γάμος», σε μια χρονιά συμβολική, όπου τα 50 χρόνια του Θεάτρου συμπίπτουν με τα 90 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας, και τη μουσική συνθέτει ο Διονύσης Τσακνής, σε μια παράσταση που συνδέει την ιστορική διαδρομή του Θεσσαλικού Θεάτρου με τη διαχρονική δύναμη της σύγχρονης τραγωδίας.
Η επιλογή του έργου δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές και δραματουργούς του 20ού αιώνα, αλλά και ουσιαστική συνομιλία με την ταυτότητα του Θεσσαλικού Θεάτρου: ενός θεάτρου που εδώ και πέντε δεκαετίες, υπηρετεί την τραγωδία, τον λαϊκό μύθο, τη συλλογική μνήμη και τη βαθιά κοινωνική διάσταση της σκηνικής πράξης.
Το έργο:
Ο «Ματωμένος Γάμος» του Federico García Lorca, εμπνευσμένος από πραγματικό έγκλημα πάθους στην ισπανική ύπαιθρο, πραγματεύεται τον απαγορευμένο έρωτα, την τιμή των οικογενειών, τον γάμο, το χρήμα, την ιδιοκτησία που οδηγεί σε βεντέτα, τη μοίρα και την κοινωνική καταπίεση των γυναικών, σε έναν κόσμο αυστηρών κανόνων, όπου το πάθος συγκρούεται αμείλικτα με το καθήκον και την παράδοση.
Είναι μια σύγχρονη τραγωδία με έντονο λυρικό και συμβολικό χαρακτήρα. Στο έργο συνυπάρχουν διαλογικά και χορικά μέρη και αξιοποιείται το υπερφυσικό στοιχείο (Σελήνη, Θάνατος, Φύση) ως καταλύτης της τραγικής κορύφωσης. Οι λαϊκές παραδόσεις και ο μύθος συγκροτούν τον πυρήνα του δράματος, ο οποίος συνομιλεί άμεσα με την αρχαιοελληνική τραγωδία που ερευνά ο Κώστας Τσιάνος.
Η υπόθεση:
Σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ένας γάμος ετοιμάζεται να ενώσει δύο οικογένειες. Η Νύφη υπακούει στις κοινωνικές επιταγές, ενώ μέσα της επιμένει ένας απαγορευμένος έρωτας. Η επιστροφή του Λεονάρντο, παντρεμένου και δεμένου με μια παλιά βεντέτα, οδηγεί στην ανατροπή. Την ημέρα του γάμου, το πάθος υπερισχύει του καθήκοντος και πυροδοτεί μια αλυσίδα εκδίκησης.
Η φυγή τους πυροδοτεί την καταδίωξη. Ο Γαμπρός, παγιδευμένος στον κώδικα τιμής και στις κοινωνικές επιταγές που τον περιβάλλουν, ακολουθεί τον δρόμο της εκδίκησης. Ο «Ματωμένος Γάμος» αφηγείται την αδυναμία του ανθρώπου να ξεφύγει από τη μοίρα του στο όνομα του έρωτα.
Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελλιές και Κώστας Τσίανος
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά & κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Παίζουν οι: Ντίνα Αβαγιανού, Άγγελος Ανδριόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αναστασία Βαγενά, Γιώργος Βούντας, Χριστίνα Βράκα, Τζένη Καζάκου, Στεφανία Καραγιάννη, Δήμητρα Καραγιώργου, Αστέρης Κρικώνης, Αγγελική Λεμονή, Δημήτρης Όντος, Νίκη Παλλικαράκη, Παναγιώτης Ψακίδης.
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 18 €, προπώληση 15 €, μειωμένο 12€ (ΑΜΕΑ, ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων, άνω των 65, μαθητικό, φοιτητικό, ομαδικό άνω των οχτώ ατόμων)
Πληροφορίες:
Τηλ. 2410-621209, 2410-533417 & 6980493082 από Δευτέρα έως Παρασκευή

- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 14:08
Ανοιχτές Πόρτες 2026: Στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 12:37
Στον Βόλο χτυπά η καρδιά της οικογένειας – Σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Παιδιού και Οικογένειας - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 11:34
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Στο τραπέζι η μετάβαση των επιχειρήσεων των ψηφιακή εποχή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 11:19
Που θα βρεθεί το νερό για την «Κοιλάδα» data centers που ετοιμάζουν στη Λάρισα; - ΤΡΙΚΑΛΑ | 23.05.2026 | 11:12
Νεαρός Τρικαλινός παρέσυρε ανήλικο με τη μηχανή του και έγινε… καπνός - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 11:07
Βόλος: Στη φυλακή ο 65χρονος… άστεγος εραστής – Παρά τον όρο να κόψει κάθε επικοινωνία, έστειλε μήνυμα στην πρώην του - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:55
ΛΑΣΥ Θεσσαλίας: Η περιφερειακή αρχή Κουρέτα δεν σκοπεύει να φτιάξει νέα οδογέφυρα στην είσοδο του Τυρνάβου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 10:51
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φιλοξένησε την 3η Διαπεριφερειακή Συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου RuralProof
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 22:42 | video
Ζημιές σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία από το απογευματινό μπουρίνι (video) - ΒΟΛΟΣ | 22.05.2026 | 16:33
Βόλος: Γυναίκα παρασύρθηκε από νταλίκα – Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 12:17
Χτύπημα της ΑΑΔΕ στο κύκλωμα λαθρεμπορίου υγραερίου σε 14 πόλεις- Κατασχέθηκαν βυτιοφόρα και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα - ΕΛΛΑΔΑ | 22.05.2026 | 11:50
Καιρός: «Τα χειρότερα έρχονται τις επόμενες ώρες» - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για 6 περιοχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 17:06
Κωστής Χατζηδάκης: Στο τραπέζι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο για τη σωτηρία της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 21:30
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο Αθανάσιος Δίχρης. - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 09:01
Καιρός: Δύσκολο το επόμενο 48ώρο - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 09:24
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed