ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Το πόρισμα του ΕΜΠ για τη Βιολάντα «δείχνει» διάβρωση στον αγωγό προπανίου από λανθασμένη τοποθέτηση
Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν ο διευθυντής του εργοστασίου και ο υπεύθυνος παραγωγής

Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν ο διευθυντής του εργοστασίου και ο υπεύθυνος παραγωγής - Κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου που είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων.
Στη δικογραφία για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο εργοστάσιο της Βιολάντα προστέθηκε το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκεί, οι μεταλλουργοί στο τελικό συμπέρασμα αναφέρονται μεταξύ άλλων στις διαβρώσεις στην επίμαχη σωλήνα προπανίου που προκάλεσε την έκρηξη.
Συγκεκριμένα στο πόρισμα αναφέρεται ότι η σωλήνα ήταν κατάλληλη ως υλικό και διαστάσεις, αλλά η εγκατάσταση είχε σοβαρές ελλείψεις προστασίας (χωρίς αντιδιαβρωτική επικάλυψη, καθοδική προστασία και σωστή τοποθέτηση στο έδαφος).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί διάβρωση και τρύπες στη σωλήνα, κάτι που δεν οφείλεται στο υλικό, αλλά σε κακή εγκατάσταση και ανεπαρκή προστασία.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται:
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών-ελέγχων, προκύπτει ότι ο χρησιμοποιηθείς χαλύβδινος σωλήνας ήταν μεταλλουργικά κατάλληλος και διαστασιολογικά συμβατός με τις απαιτήσεις λειτουργίας (NPS 3/4", Schedule 40) για μεταφορά αερίου καυσίμου (προπανίου) σε πίεση 1.5 bar, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα εγκατάστασης.
Ωστόσο, η εγκατάσταση παρουσίαζε ουσιώδεις αποκλίσεις από τις κανονιστικές απαιτήσεις: απουσία εξωτερικής αντιδιαβρωτικής επικάλυψης στο υπόγειο τμήμα, έλλειψη συστήματος καθοδικής προστασίας και μη εγκιβωτισμό της σωλήνας σε στρώση καθαρής άμμου εντός εδάφους.
Οι ελλείψεις αυτές οδήγησαν σε άμεση και παρατεταμένη επαφή του χάλυβα με υγρό, αγώγιμο εδαφικό περιβάλλον, ευνοώντας την ανάπτυξη εντοπισμένης ηλεκτροχημικής διάβρωσης με βελονισμούς (pitting corrosion).
Ο αυτοενισχυόμενος μηχανισμός τοπικής ανοδικής διάλυσης είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλαπλών κοιλοτήτων και τελικά διατρήσεων-οπών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν πειραματικά. Κατά συνέπεια, η αστοχία της σωλήνωσης δεν οφείλεται σε ακαταλληλότητα του υλικού, αλλά σε ανεπαρκή αντιδιαβρωτικό σχεδιασμό και μη συμμόρφωση της εγκατάστασης με τις βασικές απαιτήσεις των εφαρμοζόμενων τεχνικών προτύπων για υπόγειους αγωγούς μεταφοράς αερίων καυσίμων».
Δείτε εδώ αναλυτικά το πόρισμα
Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται από τις δικαστικές αρχές ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες για τους θανάτους των πέντε εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους στο εργοστάσιο μετά την έκρηξη.
Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν ο διευθυντής του εργοστασίου και ο υπεύθυνος παραγωγής
Την ίδια ώρα, προθεσμία για να απολογηθούν πήραν ο διευθυντής του εργοστασίου Βιολάντα και ο υπεύθυνος παραγωγής για τις 27 Απριλίου.
Αυτοί είναι οι δύο νέοι κατηγορούμενοι της υπόθεσης για την έκρηξη στην Βιολάντα οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για άμεση συνέργεια σε έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή.
Παράλληλα κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου που είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων, αλλά πήρε προθεσμία για τις 22 Απριλίου.
Έτσι πλέον οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης είναι τρεις και αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για τον θάνατο των πέντε εργαζομένων που χάθηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Είναι χαρακτηριστικό πως για τις νέες διώξεις σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι καταθέσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο που έλεγαν πως είχαν κάνει γνωστό το πρόβλημα με τη διαρροή προπανίου σε χώρους τους εργοστασίου.
Καταθέσεις έφεραν τις νέες διώξεις
Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση της Μ.Κ. , εργαζόμενης για ένα διάστημα και αδελφή νεκρής εργάτριας. Αναφέρει χαρακτηριστικά κατονομάζοντας τα δύο στελέχη της επιχείρησης: «Μου είχαν πει όταν πλέον δεν δούλευα, ότι μύριζε υγραέριο πολύ. Ήταν περίπου δύο μήνες πριν από συμβάν. Αλλά και μια φίλη η Σ.Π, η οποία εργαζόταν εκεί, μου είπε πως μύριζε και το Καλοκαίρι.
Επίσης οι εργαζόμενες, δεν πήγαινα στην τουαλέτα χωρίς να ρίξουν απορρυπαντικό καθώς μύριζε πολύ. Η τουαλέτα ήταν δίπλα στην είσοδο του εργοστασίου, όλοι περνούσαν από εκεί και επομένως θεωρώ πως αντιλαμβάνονταν τη μυρωδιά. Ανησυχούσαν και διαμαρτύρονταν στην μητέρα μου, γιατί είχε άλλο πόστο και έλεγχε την γραμμή. Ότι της έλεγαν, το μετέφερε στον κ. Τζιωρτζιώτη , τον κ. Μ... και στον κ. Α... που και αυτός έχει κάποιο σημαντικό πόστο» τόνισε.
- ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 12:52
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 12:06
Ανάστατοι οι αγρότες της Λάρισας- το monitoring πετά εκτός επιδοτήσεων το 90% των οσπρίων! - ΕΛΛΑΔΑ | 21.05.2026 | 11:38
Σε μια Κυριακή θα εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ενεργοποιείται η «εναλλακτική» ψήφος - ΕΛΛΑΔΑ | 21.05.2026 | 11:18
Κρήτη: «Σκούπα» της ΕΛΑΣ για ναρκωτικά και επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο κάδρο δύο οικογένειες - ΒΟΛΟΣ | 21.05.2026 | 11:01
Εικοσιοκτώ φιάλες αίματος, απινιδωτής και μαθήματα ζωής στη δράση “Χαρίζουμε Ζωή” στον Βόλο» - ΒΟΛΟΣ | 21.05.2026 | 10:57
Σφοδρή σύγκρουση για την ανακύκλωση στον ΧΥΤΑ Βόλου – Καταγγελίες για «ακύρωση της διαδικασίας» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 10:46
Καιρός: Χαλάζι, καταιγίδες και κεραυνοί - Πότε έρχεται νέο δύσκολο 48ώρο - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 10:06
Χρ. Τσιτσιρίγγος: Για να ανθίσουν οι συνεταιρισμοί μακριά από μικροκομματικές λογικές
- ΕΛΛΑΔΑ | 20.05.2026 | 13:10
Θρίλερ εν κινήσει στη Ναύπακτο: Τεράστιο φίδι μπλόκαρε το τιμόνι αυτοκινήτου - ΒΟΛΟΣ | 20.05.2026 | 10:04
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.05.2026 | 18:50
Αυτά είναι τα οικολογικά σχήματα που θα πληρωθούν το Μάιο - ΛΑΡΙΣΑ | 20.05.2026 | 18:10
Τραυματίας μετά από σύγκρουση ΙΧ με μηχανάκι στα Τάμπάκικα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 09:50
Τακούδης- επικαιροποίηση: Βροχερός καιρός στη Θεσσαλία μέχρι Κυριακή χωρίς έντονα φαινόμενα (χαλάζι) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 22:50
«Πρωταθλήτρια» στη νόσο Πάρκινσον η Θεσσαλία λόγω φυτοφαρμάκων! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 12:49
Καιρός: Θερμικός θόλος φέρνει απότομη ανατροπή στην Ελλάδα - Πότε θα ανέβει ραγδαία η θερμοκρασία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 08:15
Ο αντικυκλώνας «Zeno» φέρνει θερμή εισβολή -κίνδυνος για καταστροφικό για σιτηρά λίβα στη Θεσσαλία από Δευτέρα













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed