ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσικά τάνκερ με καύσιμα κατευθύνονται προς την Κούβα -Η Μόσχα μοιάζει έτοιμη να «σπάσει» τον αποκλεισμό του Τραμπ
Σκηνικό... ψυχρού πολέμου μπορεί να ζήσουμε τις επόμενες μέρες

Σκηνικό... ψυχρού πολέμου μπορεί να ζήσουμε τις επόμενες μέρες καθώς ρωσικά τάνκερ φέρεται να κατευθύνονται προς την Κούβα εν μέσω εμπορικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), τους «Financial Times» και τους «New York Times», τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια με ρωσικά καύσιμα βρίσκονται καθ’ οδόν προς το νησί, σε μια περίοδο που η Κούβα βιώνει πρωτοφανή κρίση, εν μέσω σφοδρού ενεργειακού αποκλεισμού με την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ενεργειακός αποκλεισμός και η Μόσχα
Η αποστολή ρωσικών ενεργειακών φορτίων προς την Κούβα επαναφέρει στο προσκήνιο τις γεωπολιτικές εντάσεις στον Ατλαντικό, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση προς την Αβάνα και τις χώρες που τη στηρίζουν.
Το δεξαμενόπλοιο «Anatoly Kolodkin» μετέφερε περίπου 730.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το ρωσικό λιμάνι του Πριμόρσκ στις 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα της εταιρείας Kpler, το πλοίο κινείται στον Ατλαντικό με προορισμό τον τερματικό σταθμό της Ματάνζας στην Κούβα και αναμένεται να φτάσει γύρω στις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Η αποστολή αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Κούβα δεν έχει λάβει εισαγωγές πετρελαίου από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν το Μεξικό παρέδωσε το τελευταίο φορτίο πριν δεχθεί πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσει. Η διακοπή των προμηθειών έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και σοβαρές δυσλειτουργίες σε βασικές υπηρεσίες, επιδεινώνοντας μία ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση στην Κούβα/ Φωτογραφία AP
Ρωσικά τάνκερ εν πλω για Καραϊβική
Παράλληλα, ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το «Sea Horse», το οποίο φέρει σημαία Χονγκ Κονγκ, φέρεται να μεταφέρει είτε ντίζελ είτε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ανάλογα με την πηγή. Το πλοίο είχε αρχικά φορτώσει περίπου 200.000 βαρέλια και κατευθυνόταν προς την Κούβα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους «New York Times», σταμάτησε την πορεία του στον Ατλαντικό για εβδομάδες, πιθανώς λόγω φόβων των ιδιοκτητών του για αμερικανικές κυρώσεις.
Η αβεβαιότητα γύρω από το «Sea Horse» υπογραμμίζει το κλίμα πίεσης που έχει δημιουργήσει η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να επιβάλουν κυρώσεις ή δασμούς σε οποιαδήποτε χώρα ή εταιρεία προμηθεύει πετρέλαιο στην Κούβα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ενεργειακές ροές προς το νησί.
Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα είχε «την τιμή να καταλάβει» την Κούβα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα είναι «πολύ αποδυναμωμένη» και ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν «ό,τι θέλουν» σε σχέση με το μέλλον της.

Αβάνα/ Φωτογραφία AP
Η Ρωσία και η Κούβα
Από την πλευρά της, η Ρωσία φαίνεται να αξιοποιεί την ευκαιρία για να ενισχύσει τη γεωπολιτική της παρουσία στη Λατινική Αμερική.
Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει «κάθε δυνατή βοήθεια» στην Κούβα και ότι διατηρούνται επαφές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και εργασίας.
Η αποστολή των δεξαμενόπλοιων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναδιάταξης ενεργειακών και πολιτικών συμμαχιών.
Μετά την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία στη Βενεζουέλα -που αποτελούσε βασικό προμηθευτή πετρελαίου της Κούβας -η Αβάνα έχει βρεθεί χωρίς σταθερές πηγές ενέργειας. Αυτό έχει ανοίξει τον δρόμο για τη Ρωσία να καλύψει μέρος του κενού.

Κούβα/ Φωτογραφία AP
Οι κυρώσεις και ο κίνδυνος διπλωματικής κρίσης
Ωστόσο, η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου δεν είναι χωρίς ρίσκο. Το «Anatoly Kolodkin» βρίσκεται ήδη υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που καθιστά την αποστολή του ιδιαίτερα ευαίσθητη και εκτεθειμένη σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», τα δύο πλοία αποτελούν τις πρώτες ενεργειακές αποστολές προς την Κούβα εδώ και περίπου τρεις μήνες. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Ουάσιγκτον θα επιτρέψει στη Μόσχα να σπάσει το εμπάργκο ή θα ακολουθήσει ένα νέο διπλωματικό επεισόδιο υψηλής έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2026 | 16:45
Δήμος Λαρισαίων: Ενεργοποιούνται οι Ζώνες Κατοίκων Ε2 και Ε3 τον Ιούλιο - ΒΟΛΟΣ | 29.05.2026 | 16:32
Βόλος: Νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα 30χρονη λεχώνα - ΔΙΕΘΝΗ | 29.05.2026 | 16:28
Στην Αγιά Σοφιά για προσευχή ο Ερντογάν ανήμερα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης - ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2026 | 13:03
Μεγάλο αφιέρωμα σε Λαογραφία και Λαϊκό Πολιτισμό θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 29.05.2026 | 12:20
Τραγωδία στον Βόλο: 47χρονος υπέστη ανακοπή και κατέρρευσε ενώ το παιδί του έδινε Πανελλήνιες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.05.2026 | 12:17
Αφθώδης πυρετός: «Αν φύγει από Μυτιλήνη και πάει στην ηπειρωτική χώρα καταστράφηκε η κτηνοτροφία» - ΕΛΛΑΔΑ | 29.05.2026 | 12:12
Πανελλαδικές στη Νεοελληνική Γλώσσα για τα ΓΕΛ με θέμα τη μοναξιά στην εποχή μας και την υπογεννητικότητα - ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2026 | 12:03
Πρόβες στο κηποθέατρο για τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση της επόμενης Παρασκευής (ΦΩΤΟ+βίντεο)
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 19:05
Συναγερμός έξω από τη Λάρισα: φορτηγό ξήλωσε γέφυρα στην Βόλου και έπεσε σε μάντρα-ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 10:55
Η συγκινητική ανάρτηση της Χρύσας Βουλγαράκη για τη φίλη της Σοφίας Πασχαλούδη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.05.2026 | 18:43
Με 179 εκατ. ευρώ προχωράει η πίστωση, συνδεδεμένες 160, eco-schemes 9 και βασική 10 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 15:21
Πανελλαδικές 2026: Όλα έτοιμα στα Εξεταστικά Κέντρα της Θεσσαλίας - 5.448 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 28.05.2026 | 10:08
Γωγώ Μαστροκώστα: Η μοναξιά του Τραϊανού και η κίνησή του μετά την ταφή της στο Ευηνοχώρι - ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 13:52
Συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας για φωτιά σε στέγη στην Ηρώων Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.05.2026 | 10:29
Στα 17 ευρώ ανά στρέμμα το κόστος αλωνισμού στο σιτάρι και το κριθάρι στον κάμπο της Καρδίτσας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.05.2026 | 22:35
«Ζαλίζουν» οι απάτες ανά την Ελλάδα σε βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ: 1.151 κατηγορούμενοι, 92 συλλήψεις και ζημιά άνω των 19 εκατ. ευρώ












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed