ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Πιθανή ψυχρή εισβολή από τη Σιβηρία μεταξύ 9 και 15 Μαρτίου - Τα προγνωστικά για την Ελλάδα
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Turkish State Meteorological Service (MGM) η περιοχή του Αιγαίου αναμένεται να επηρεαστεί

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Turkish State Meteorological Service (MGM) η περιοχή του Αιγαίου αναμένεται να επηρεαστεί και μάλιστα έντονα.
Μεταξύ 9 και 15 Μαρτίου 2026, τα προγνωστικά μοντέλα εξετάζουν το ενδεχόμενο καθόδου ψυχρών αερίων μαζών σιβηρικής προέλευσης προς το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, οι αναλύσεις των ensemble σεναρίων συνιστούν προσοχή ως προς την ένταση και – κυρίως – τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου.
Τα τελευταία 24ωρα, τα λεγόμενα ντετερμινιστικά μοντέλα εμφανίζουν σήματα που δείχνουν πιθανή ενίσχυση των βορειοανατολικών ρευμάτων μετά τις 9 Μαρτίου, με τάση μεταφοράς ψυχρότερων αερίων μαζών προς το Αιγαίο.
Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται να σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, με ενίσχυση των βοριάδων και χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο πρώτο δεκαήμερο της άνοιξης.
Μέχρι και τις 6 Μαρτίου, πάντως, η θερμοκρασιακή εικόνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζει έντονες αντιθέσεις. Στα δυτικά τμήματα της περιοχής οι τιμές κινούνται ελαφρώς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ πιο ανατολικά καταγράφονται χαμηλότερες θερμοκρασίες. Για την Ελλάδα, αυτό μεταφράζεται σε σχετικά ήπιες συνθήκες στα δυτικά και νότια, με πιο ψυχρές αέριες μάζες να επηρεάζουν κατά διαστήματα το βορειοανατολικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Turkish State Meteorological Service (MGM), ο Μάρτιος εκτιμάται ότι θα κυλήσει με θερμοκρασίες κοντά στα κανονικά επίπεδα και με βροχοπτώσεις γενικά χαμηλότερες του μέσου όρου. Ωστόσο, τα τελευταία τρεξίματα ορισμένων μοντέλων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ψυχρών ρευμάτων από τα βορειοανατολικά μετά τις 9 Μαρτίου, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα και το Αιγαίο.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι πιο ευαίσθητες περιοχές θα ήταν το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, με πιθανότητα για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενισχυμένους ανέμους και τοπικά φαινόμενα. Η πιθανότητα χιονοπτώσεων, εφόσον επιβεβαιωθεί η ψυχρή εισβολή, θα περιοριζόταν κυρίως σε ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν σαφή στοιχεία για γενικευμένο επεισόδιο βαρυχειμωνιάς.
Προς το παρόν, η εικόνα παραμένει ρευστή. Τα ensemble μοντέλα – που εξετάζουν πολλαπλά πιθανά σενάρια – δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα για μια έντονη και παρατεταμένη σιβηρική εισβολή. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση των επόμενων ημερών, καθώς μικρές μετατοπίσεις στο πεδίο πίεσης μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την τελική έκβαση για το Αιγαίο και την Ελλάδα.
Με λίγα λόγια, το ενδεχόμενο ψυχρής μεταβολής υπάρχει στο τραπέζι, αλλά δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». Οι επόμενες ανανεώσεις των μοντέλων θα κρίνουν αν πρόκειται για μια πρόσκαιρη ψυχρή παρένθεση ή για ένα πιο οργανωμένο επεισόδιο που θα επηρεάσει ουσιαστικά τον καιρό στο Αιγαίο και τη χώρα μας.
*Με πληροφορίες από το meteoweb.eu
- ΕΛΛΑΔΑ | 08.05.2026 | 23:58
Ανατροπή με τον θάνατο 73χρονου στην Πιερία που αποδόθηκε σε ανακοπή – Είχε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σπασμένα πλευρά - ΕΛΛΑΔΑ | 08.05.2026 | 23:51
Ρέθυμνο: Θρήνος για τον 56χρονο Σταύρο πατέρα δύο παιδιών που ”έσβησε” στον ΒΟΑΚ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 08.05.2026 | 22:44
Το καντήλι που καίει ασταμάτητα εδώ και δεκαετίες – Ο θρύλος μοναστηριού στα Άγραφα που προκαλεί δέος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 22:12
Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά – Μέχρι 28 Μαΐου οι ενστάσεις - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 22:08
Εντός Μαΐου η de minimis στη μηδική επιβεβαιώνει ο Σχοινάς, νέα ενίσχυση για ευλογιά εντός του 2026 - ΔΙΕΘΝΗ | 08.05.2026 | 21:38
Τριήμερη κατάπαυση πυρός Ρωσίας - Ουκρανίας ανακοίνωσε ο Τραμπ - ΒΟΛΟΣ | 08.05.2026 | 21:11
Attack Βόλου: «Το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα δεν τρομοκρατείται» - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 21:01
Δήμος Λαρισαίων: Αλλαγές σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη συνοικία του Αγίου Θωμά
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 19:45
Βόμβα Σούλτη: Πάει για μετά το 2028 η ολοκλήρωση του κυκλικού κόμβου Ηρώων Πολυτεχνείου με Φαρσάλων (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 09:12
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΕΛΛΑΔΑ | 08.05.2026 | 14:11
Θρίλερ στη Λευκάδα: Εκρηκτικό φορτίο 300 κιλών είχε το θαλάσσιο drone - ΒΟΛΟΣ | 08.05.2026 | 09:47
Από το Άγιον Όρος στον Βόλο το ιερό λείψανο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.05.2026 | 12:13
Με προβλήματα η σπορά και το φύτρωμα του βαμβακιού στον κάμπο λόγω πολλών βροχών-αισιοδοξία για τις τιμές - ΕΛΛΑΔΑ | 08.05.2026 | 09:26
Θρίλερ στον Δομοκό με σορό σε φλεγόμενο ΙΧ - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 20:15
Πλήθος πιστών στον εσπερινό στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου στο αμαξοστάσιο του ΚΤΕΛ Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.05.2026 | 09:29
Καιρός: Έρχεται νέα ψυχρή εισβολή από τα Βαλκάνια την Τετάρτη- Από τους 34 ξανά σε... φθινόπωρο











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed