ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΛΑΣΥ Θεσσαλίας: «Περιφέρεια και Κυβέρνηση επιχειρούν να διαχειριστούν την ευλογιά με μπαλώματα»
Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% της ζημιάς οι κτηνοτρόφοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις

Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, αναφέρθηκε σε μεγάλες ευθύνες περιφερειακής Αρχής και κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ευλογιάς, σημειώνοντας ότι αυτή γίνεται με μπαλώματα, μετά τη θανάτωση 165 χιλιάδων προβάτων στη Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Η πολιτική κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής, αποδείχθηκε ανεπαρκέστατη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί περί τα 500 χιλ. ζώα πανελλαδικά, τα 165 χιλ. στη Θεσσαλία και χιλιάδες κτηνοτρόφοι να έχουν οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση και αδιέξοδο.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες επιζωοτίες, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενάντια στον βασικό παράγοντα που προδιαθέτει στην εισαγωγή ζωονόσων από άλλες χώρες και στη συνέχεια πυροδοτεί την εξάπλωσή τους.
Αυτός δεν είναι άλλος από την πολιτική:
– Των αθρόων εισαγωγών κτηνοτροφικού κεφαλαίου και άλλων εμπορευμάτων με βάση την ΚΑΠ της Ε.Ε, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε “ξέφραγο” αμπέλι για λογαριασμό μεταποιητικών και εμπορικών μονοπωλίων, που θησαυρίζουν από φθηνές, ανεξέλεγκτες και παράνομες εισαγωγές.
– Της μεγάλης υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών Περιφέρειας και Υπουργείου και ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων τους με βάση κανονισμούς της Ε.Ε.
– Της “ατομικής ευθύνης” με βάση την οποία το κράτος απεμπολεί τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να ψάχνει μόνος του για ζώα ύστερα από μια μεγάλη καταστροφή, όπως συνέβη και μετά τον “Daniel”.
Εκ’ των υστέρων κύριε περιφερειάρχη επιχειρείτε να διαχειριστείτε αυτή την εκρηκτική κατάσταση με μπαλώματα και μνημόνια, την ώρα που η ευλογιά έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και μπορεί να υπάρξει χειροτέρευση της κατάστασης.
Το συγκεκριμένο μνημόνιο που φέρατε για έγκριση, αποτελεί μια αποσπασματική δράση. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας επιζωοτίας οφείλει να συντονίζεται κεντρικά από το Υπουργείο, με ενιαία επιστημονικά κριτήρια και πλήρη κρατική ευθύνη. Δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: τι θα γίνει με τις περιφέρειες που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πανεπιστημιακά εργαστήρια ή εξειδικευμένο εξοπλισμό;
Επιπλέον, θέτουμε ένα ακόμα σοβαρό ερώτημα: σε συνθήκες τέτοιας μεταδοτικότητας, είναι επιστημονικά δόκιμο να προβλέπονται τόσες διαδοχικές επισκέψεις κλιμακίων σε εκτροφές, όταν είναι γνωστό πόσο εύκολα μπορεί να μεταφερθεί το νόσημα από μονάδα σε μονάδα;
Η προστασία των ζώων δεν λύνεται με “συνεργασίες” της τελευταίας στιγμής.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικούσαμε εξ’ αρχής σχεδιασμένα και ουσιαστικά μέτρα για το σταμάτημα και την εκρίζωση της ευλογιάς και άλλων ζωονόσων, όπως:
Πλήρη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό με κατεπείγουσες διαδικασίες. Τον προσανατολισμό τους στον έλεγχο των ζωονόσων (π.χ. έλεγχος στις εισαγωγές, έλεγχος και παρακολούθηση των απολυμάνσεων βυτίων, δωρεάν απολυμαντικά στους κτηνοτρόφους, έλεγχος στην παραγωγή, προμήθεια και διακίνηση ζωοτροφών), εξοπλισμό τους με τα αναγκαία μέσα και υποδομές.
Σχεδιασμό και ανάπτυξη προγράμματος εμβολιασμού, με επιστημονικά κριτήρια που θα γίνεται από κρατικές υπηρεσίες.
Έλεγχο και αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων για εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας. Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% της ζημιάς οι κτηνοτρόφοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, να δοθεί επιπλέον ενίσχυση για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Να καλυφθεί από το κράτος η αντικατάσταση του κτηνοτροφικού τους κεφαλαίου και η παροχή ζωοτροφών. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα που μετακυλίουν το κόστος και την ευθύνη στους παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες».
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.05.2026 | 23:55
Συνέδριο ΝΔ: Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε τα διλήμματα της επόμενης 4ετίας -«Εκλογές το 2027, η πατρίδα μάς καλεί σε νέα αποστολή» - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 23:38
Σκιάθος: Στη φυλακή πατέρας και γιος για τα 13 κιλά κάνναβης - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 23:35
Μεσολόγγι: Τροχαίο ατύχημα με πατίνι - Τραυματίστηκε κοπέλα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.05.2026 | 23:32
Μητσοτάκης σε συνέδριο ΝΔ: Θέλουμε 3η τετραετία για να μη ρισκάρουμε να γυρίσουμε 3 τετραετίες πίσω - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.05.2026 | 23:29
Πλακιάς κατά Καρυστιανού: «Τολμά, αυτή που δημιούργησε την αθώωση του Καραμανλή; Αν αυτό δεν είναι υποκρισία τότε τι είναι;» - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 23:26
Προσήχθη ο 50χρονος σύντροφος της 24χρονης που σκοτώθηκε πέφτοντας από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 20:33
Σοκαριστικό τροχαίο στην Ιονία Οδό: Εκτροπή τροχόσπιτου με τέσσερις τραυματίες - ΕΛΛΑΔΑ | 15.05.2026 | 20:10
Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη που έπεσε από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 10:20
Κίνδυνος να χαθεί το σκληρό σιτάρι στη Θεσσαλία λόγω κλιματικής αλλαγής-αναπτύσσεται πλέον σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 11:52
Με τον χρυσό σταυρό του Αγίου Αχιλλίου τιμήθηκε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Λάρισας Νικόλαος Ζέρβας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 08:50
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 10:35
Λαμπρή μέρα για τη Λάρισα: Πλήθη πιστών στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 12:37
Η πολιτική επανεμφάνιση του Χρ. Ζώη και η... σχέση του με το Βασίλη Κόκκαλη - ΒΟΛΟΣ | 15.05.2026 | 10:55
Σοβαρό ατύχημα στον Βόλο: Μπέρδεψε τις ταχύτητες και παρέσυρε τη μητέρα της με το ΙΧ της - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.05.2026 | 08:58
Βρέθηκε η λύση για το σφάλμα κωδικού 54350 προς πληρωμή τα κομμένα στο Κτηματολόγιο δημόσια κτήματα(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 15.05.2026 | 12:15
Παγετός έπληξε τις φιστικιές στα παρακάρλια χωριά- προβλήματα μικροκαρπίας (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed