ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Το παράδειγμα της Ινδίας και της Ελλάδας στο βαμβάκι
Η Καρδίτσα έχασε το 30% της βαμβακοκαλλιέργειας την τελευταία τριετία και η Λάρισα το 40%.

Η Καρδίτσα έχασε το 30% της βαμβακοκαλλιέργειας την τελευταία τριετία και η Λάρισα το 40%.
Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται η βαμβακοκαλλιέργεια τόσο στο Νομό Καρδίτσας που παραμένει πρώτος σε καλλιεργούμενη έκταση βαμβακιού, όσο και στη Θεσσαλία και στη χώρα με βάση τις δηλώσεις καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ την τριετία 2022-2025.
Συγκεκριμένα το 2022 η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση με βαμβάκι στη χώρα ήταν 2.541.081 στρέμματα, ενώ το 2025 «έπεσε» κάτω από τα 2 εκατομμύρια στρέμματα και συγκεκριμένα στα 1.955.056 στρεμ.
Στην αντίστοιχή περίοδο οι αγρότες στο Ν. Καρδίτσας καλλιεργούσαν 412.147 στρέμματα το 2022 ενώ το 2025 καλλιέργησαν μόλις 324.534 στρέμματα (μείωση 30% περίπου στην τριετία).
Επίσης σημαντική ήταν και η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και στο Νομό Λάρισας όπου από 275.706 στρέμματα το 2022 φτάσαμε πέρυσι το 2025 να καλλιεργηθούν μόλις 168.956 στρέμματα με βαμβάκι (μείωση 40%).
Το σημαντικό είναι ότι οι εκτάσεις αυτές αντικαταστάθηκαν κυρίως με καλαμπόκι ή σκληρό σιτάρι, αλλά αρκετές τέθηκαν σε αγρανάπαυση. Αιτία για τη σημαντική αυτή μείωση στην καλλιέργεια του πάλαι ποτέ «λευκού χρυσού» της Θεσσαλίας είναι οι χαμηλές έως απογοητευτικές τιμές για τους παραγωγούς, ενώ για τη γειτονική Λάρισα έπαιξε ρόλο και η έλλειψη «φθηνού» επιφανειακού νερού.
Είναι προφανές ότι η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα χρειάζεται rebranding και αυτό πρέπει να το αναλάβουν οι εκκοκκιστές και η Διεπαγγελματική βάμβακος ώστε να μπορέσουν να θέσουν όρους ποιότητας και σεβασμού προς το περιβάλλον που να γίνουν κτήμα των καταναλωτών.
Αξίζει να τονιστεί ότι το βαμβάκι είναι βιοδιασπώμενο σε 6 μήνες ενώ ο ανταγωνιστικός πολυεστέρας για τα συνθετικά υφάσματα πέραν του ότι είναι ανθυγιεινός αφού δεν αφήνει να αναπνεύσει το δέρμα, διασπάται στο περιβάλλον σε 200 χρόνια!
Το ελληνικό επίσης είναι το μοναδικό Non GMO (μη γενετικά τροποποιημένο) βαμβάκι παγκοσμίως, αλλά αυτό δεν έχουμε κατορθώσει να το «πουλήσουμε» στις ιδιαίτερα απαιτητικές ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες αγορές και έτσι φεύγει στο σωρό ως εκκοκκισμένο για τα Τουρκικά και πλέον τα Αιγυπτιακά κλωστήρια.
Το παράδειγμα της Ινδίας
Αξίζει να τονιστεί ότι πλέον και η Ινδία από παραγωγός έγινε σημαντικός εισαγωγέας βάμβακος για τα κλωστήριά της , αλλά στην πρόσφατη διακρατική συμφωνία Ε.Ε. με την Ινδία δεν ετέθη καν το θέμα εισαγωγής του ελληνικού βαμβακιού από τους εταίρους μας, ενώ δεν γνωρίζουμε αν αυτό ετέθη από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην προχθεσινή του επίσκεψη στον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι.
Όπως ανέφερε στην προχθεσινή εσπερίδα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, ο έμπορος εκκοκκισμένου βαμβακιού Κωνσταντίνος Δημητρίου η Ινδία δίνει επιδότηση στους παραγωγούς που ανέρχεται στα 80 σεντς το κιλό, αλλά και στα κλωστήριά της, με αποτέλεσμα να έχει το πιο ακριβό σύσπορο και την πιο φθηνή κλωστή….!
Ο πρόεδρος Τραμπ από την άλλη επιδοτεί το Αμερικάνικο εκκοκκισμένο βαμβάκι πολλαπλά με μείωση δασμών (ως 20%) σε χώρες που το εισάγουν για τα κλωστήριά τους και επιπλέον μείωση έως μηδενισμό της φορολογίας στους πωλητές ρούχων στη λιανική αν αυτό προέρχεται από αμερικανικό βαμβάκι σε όποια χώρα και αν έχει κατασκευαστεί. Έτσι ακόμη και αν το αμερικανικό βαμβάκι είναι από τα πιο ακριβά έχει παγκόσμια ζήτηση.
Γίνεται αντιληπτό όπως ανέφερε στην ίδια ημερίδα και ο πρόεδρος των Ελλήνων Εκκοκκιστών Πρόδρομος Ουσουτζόγλου ότι δεν υπάρχει χώρα στην υφήλιο που να καλλιεργεί βαμβάκι και να μην το επιδοτεί στις περισσότερες δε των περιπτώσεων περισσότερο από ότι η Ε.Ε.
Εκκοκκιστές και έμποροι παρουσίασαν διαγράμματα για τους οικονομικούς κύκλους που κάνει στις διεθνείς αγορές το βαμβάκι θεωρώντας ότι είναι ζήτημα χρόνου να ανακάμψει η τιμή του που είναι καθηλωμένη την τελευταία τριετία σε επίπεδα απαγορευτικά για τον Έλληνα παραγωγό και για αυτό εγκαταλείπεται
Σε ότι αφορά το θεσσαλικό βαμβάκι εξακολουθεί να παραμένει το πιο ποιοτικό στη χώρα με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος για το 2025 καθώς είχε το μεγαλύτερο μήκος ίνας , τη μεγαλύτερη αντοχή και λευκότητα…
Το συμπέρασμα είναι ότι το ελληνικό και δη το θεσσαλικό βαμβάκι έχουν μέλλον, αρκεί να γίνει οργάνωση της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του κόστους ανά στέμμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όπως ανέφερε και ο καθηγητής της Γεωπονικής του Παν. Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος με ταυτόχρονη επιδότηση της στάγδην άρδευσης (στο Νομό Καρδίτσας για παράδειγμα η διείσδυσή της είναι μόλις στο 40% των αρδευόμενων εκτάσεων) αλλά και τη χλωρή λίπανση και την αμειψισπορά ώστε και να επιτευχθεί η μείωση των πανάκριβων λιπασμάτων και τα χωράφια να γίνουν πιο εύφορα. Και φυσικά όποιος συνεχίσει να το καλλιεργεί έχοντας περιορίσει το κόστος και καθιστώντας μη ζημιογόνα την καλλιέργειά του θα πρέπει να αναμένει μια από τις επόμενες χρονιές η τιμή του να εκτιναχτεί σαν ελατήριο….
Γ.Κ.
- ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 01:12
Κεφαλονιά: Προφυλακιστέοι οι 3 νεαροί για τον θάνατο της Μυρτούς - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 23:34
Πήλιο: 35χρονος λήστεψε και απείλησε τους γονείς του - «Μου έκαναν μάγια και βουντού, είναι μασόνοι» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 23:17
Ivan Greko: Αναφέρθηκε στη φυλακή και την τραυματική εμπειρία του - «Οι χειρότερες είναι στη Λάρισα» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 21:05
Σε εξέλιξη η ασφαλτόστρωση στον Βρυότοπο – Νέα παρέμβαση για την οδική ασφάλεια στον Δήμο Τυρνάβου - ΔΙΕΘΝΗ | 17.04.2026 | 20:55
Πόλεμος των άστρων: Προειδοποίηση- σοκ των ΗΠΑ για ρωσική πυρηνική επίθεση στο διάστημα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 20:43
Καταγγελίες για «εξαγορά ψήφων» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τι υποστηρίζει ακαδημαϊκός - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.04.2026 | 20:36
Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου μετά το άνοιγμα του Ορμούζ: Φθηνότερη βενζίνη και αγαθά πρώτης ανάγκης
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 11:17
Λαρισαίος ο 66χρονος που έστειλε λεφτά στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ; Ο πατέρας της τον χαρακτηρίζει εγκέφαλο του κυκλώματος - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 11:43 | video
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα- παρουσία Χρ. Δήμα η τελετή των εγκαινίων (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 17:56
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη επισκέφτηκε το ΙΑΣΩ στη Λάρισα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας- πλέον νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 10:56
Τακούδης: Βροχές και τις επόμενες ημέρες ευεργετικές για καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 09:59
Αναπτερώνονται οι ελπίδες αγροτών των δήμων Τεμπών, Τυρνάβου που είχαν θέμα με τα φερτά υλικά του Ντάνιελ - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 20:14
Εορταστικό κλίμα με εκατοντάδες πιστούς στη λειτουργία της Ζωοδόχου πηγής στα Ταμπάκικα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 17.04.2026 | 18:42
Νεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε ο επιθεωρητής της ΕΑΔ που δικαζόταν για τη Σύμβαση 717 - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 13:38
Πλήθος πιστών στο λαμπρό εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στη ΔΕΥΑΛ (ΦΩΤΟ+video)



















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed