ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δ. Κουρέτας: «Θα τρώμε ψωμί από τη Νότια Αμερική».
Η ανάρτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας που φέρνει στο προσκήνιο την επισιτιστική ασφαλεια

17.01.2026 | 11:22
Δ. Κουρέτας: «Θα τρώμε ψωμί από τη Νότια Αμερική».
Σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της διατροφικής επάρκειας της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας θέτει με δημόσια ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, περιγράφοντας με έντονο προσωπικό αλλά και επιστημονικό λόγο μια πραγματικότητα που, όπως επισημαίνει, οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα.
Ο κ. Κουρέτας ανατρέχει στη διαδρομή του στη Θεσσαλία από το 1996, όταν εγκαταστάθηκε στην περιοχή ως πανεπιστημιακός, τονίζοντας ότι αφιέρωσε τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του στη μελέτη της επισιτιστικής επάρκειας και της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, τα στοιχεία που παραθέτει για τη σημερινή κατάσταση προκαλούν ανησυχία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η Ελλάδα καλλιεργεί περίπου 30 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων μόλις ένα μέρος αφορά στρατηγικές καλλιέργειες όπως τα σιτηρά. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ η χώρα καταναλώνει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους μαλακού σίτου, εισάγει σχεδόν το 80% των αναγκών της, γεγονός που —όπως υπογραμμίζει— καθιστά τη χώρα εξαρτημένη σε ένα βασικό αγαθό όπως το ψωμί.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εθνικό απόθεμα σιτηρών ούτε συγκροτημένο εθνικό σχέδιο διατροφικής αυτάρκειας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε, με τα χαρακτηριστικά της, να αποτελεί πρότυπο στον τομέα αυτό.
Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο ότι η χώρα βαδίζει προς ένα μοντέλο όπου τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα—τυριά, ελιές, ροδάκινα— θα κατευθύνονται κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές θα καλούνται να καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα χαμηλότερων προδιαγραφών.
Η παρέμβαση Κουρέτα δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις, αλλά θέτει ευθέως το ερώτημα γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να στηρίξει ένα μοντέλο διατροφικής αυτάρκειας, τη στιγμή που διαθέτει γη, γνώση και παραγωγική παράδοση. Ένα ερώτημα που, όπως φαίνεται, αγγίζει όχι μόνο τον αγροτικό κόσμο αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Η ανάρτηση έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας, σε μια περίοδο που η επισιτιστική ασφάλεια επανέρχεται δυναμικά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ατζέντα.
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 19:57
Σπείρα απατεώνων στη Λάρισα: Σύλληψη 22χρονου μετά από επεισοδιακή σύλληψη- προχθές απέσπασαν 28000 ευρώ και κοσμήματα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:51
Δεύτερη θέση για Δημήτρη Κουρέτα στους περιφερειάρχες σε πανελλαδική δημοσκόπηση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:47
Ψηλά σε πανελλαδική δημόσκόπηση οι δήμαρχοι Σακκάς Τρικκαίων και Μπέος Βόλου- τι θέση καταλαμβάνουν Μαμάκος και Τσιάκος - ΒΟΛΟΣ | 04.02.2026 | 19:38
Καταδίκη 23χρονου για βιασμό συνομήλικής του σε πάρτι ενηλικίωσης στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 19:36
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων της Λάρισας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:19
ΕΕΕΔΕΕ: «Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο για την ευλογιά»- Λάρισα, Μαγνησία στις περιοχές με τα πολλά κρούσματα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 18:57
Έκτακτο δελτίο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας : Επιδείνωση του καιρού από σήμερα βράδυ με ισχυρές βροχές, καταιγίδες - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 18:47
Πανελλαδική Μπλόκων στη Νίκαια: Παρασκευή και 13 συλλαλητήριο και με κάθοδο τρακτερ στην Αθήνα
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.02.2026 | 09:37
«Έφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 10:13
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.02.2026 | 13:25
Πότε πέφτει το χρήμα για τα de minimis τριφυλλιών λόγω ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 03.02.2026 | 13:27
Επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών στον Πηνειό στη γέφυρα Γιάννουλης- διεφυγε τον κίνδυνο η Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 03.02.2026 | 14:09
Βόλος: Γυναίκα έπεσε στο δρόμο μαζί με το μπαλκόνι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.02.2026 | 20:10
Τραγωδία στη Λάρισα: Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της στη Νέα Σμύρνη μετά από πυρκαγιά - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 18:47
Πανελλαδική Μπλόκων στη Νίκαια: Παρασκευή και 13 συλλαλητήριο και με κάθοδο τρακτερ στην Αθήνα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.02.2026 | 10:18
Καρδίτσα: Πλημμύρισε τμήμα της Σαρανταπόρου μετά από σπάσιμο σε κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΚ








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed