ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δ. Κουρέτας: «Θα τρώμε ψωμί από τη Νότια Αμερική».
Η ανάρτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας που φέρνει στο προσκήνιο την επισιτιστική ασφαλεια

17.01.2026 | 11:22

Δ. Κουρέτας: «Θα τρώμε ψωμί από τη Νότια Αμερική».
Σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της διατροφικής επάρκειας της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας θέτει με δημόσια ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, περιγράφοντας με έντονο προσωπικό αλλά και επιστημονικό λόγο μια πραγματικότητα που, όπως επισημαίνει, οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα.
Ο κ. Κουρέτας ανατρέχει στη διαδρομή του στη Θεσσαλία από το 1996, όταν εγκαταστάθηκε στην περιοχή ως πανεπιστημιακός, τονίζοντας ότι αφιέρωσε τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του στη μελέτη της επισιτιστικής επάρκειας και της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο, τα στοιχεία που παραθέτει για τη σημερινή κατάσταση προκαλούν ανησυχία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η Ελλάδα καλλιεργεί περίπου 30 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων μόλις ένα μέρος αφορά στρατηγικές καλλιέργειες όπως τα σιτηρά. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ η χώρα καταναλώνει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους μαλακού σίτου, εισάγει σχεδόν το 80% των αναγκών της, γεγονός που —όπως υπογραμμίζει— καθιστά τη χώρα εξαρτημένη σε ένα βασικό αγαθό όπως το ψωμί.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εθνικό απόθεμα σιτηρών ούτε συγκροτημένο εθνικό σχέδιο διατροφικής αυτάρκειας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορούσε, με τα χαρακτηριστικά της, να αποτελεί πρότυπο στον τομέα αυτό.
Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο ότι η χώρα βαδίζει προς ένα μοντέλο όπου τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα—τυριά, ελιές, ροδάκινα— θα κατευθύνονται κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές θα καλούνται να καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα χαμηλότερων προδιαγραφών.
Η παρέμβαση Κουρέτα δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις, αλλά θέτει ευθέως το ερώτημα γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να στηρίξει ένα μοντέλο διατροφικής αυτάρκειας, τη στιγμή που διαθέτει γη, γνώση και παραγωγική παράδοση. Ένα ερώτημα που, όπως φαίνεται, αγγίζει όχι μόνο τον αγροτικό κόσμο αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Η ανάρτηση έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ζήτημα στρατηγικής σημασίας, σε μια περίοδο που η επισιτιστική ασφάλεια επανέρχεται δυναμικά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ατζέντα.
- ΔΙΕΘΝΗ | 24.10.2026 | 22:15
Γαλλία: Σφοδρά επεισόδια, τραυματισμοί και πάνω από 1000 συλλήψεις – Τουλάχιστον 400.000 διαδηλωτές στους δρόμους - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 21:44
Φαλάνη: Ζητούν ταπείνωση του δρόμου δίπλα στο φράγμα της Γυρτώνης για να αποφύγουν πλημμύρες (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.10.2026 | 21:35
Αντίστροφη μέτρηση για δυναμικές κινητοποιήσεις από τους αγρότες στη Θεσσαλία (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 21:12
Θαυμάσια εμφάνιση του ΑΣΚ, λύγισε στην 4η περίοδο από τον ΠΑΟ (78-64) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 21:03
Λευτέρης Πετρούνιας, ο αλύγιστος άρχοντας των κρίκων: Ασημένιος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ! - ΒΟΛΟΣ | 24.10.2026 | 19:41
Βόλος: Αστυνομικός σκύλος εντόπισε κρυμμένη κοκαΐνη σε σπίτι 30χρονου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.10.2026 | 18:54
Σιδηρόδρομος: Παράταση ενός έτους στο έργο Λάρισα – Βόλος-– Στο 35% η πρόοδος των εργασιών - ΕΛΛΑΔΑ | 24.10.2026 | 18:49
Basketgate: Αποζημίωση στους μαθητές που αδικήθηκαν ζητά το Κολλέγιο Θεσσαλονίκης
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 11:52
Λάρισα: Αντιδράσεις για την πεζοδρόμηση της οδού Νάξου στη Νεράιδα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 24.10.2026 | 13:07
Πολική δίνη: Ανατροπή στις αρχές Νοεμβρίου – Το σενάριο που μπορεί να αλλάξει τον καιρό στην Ελλάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:50
Συνδεδεμένες ενισχύσεις για ελιά, σουσάμι και πατάτα ζητούν οι παραγωγοί για τη νέα ΚΑΠ - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 11:22
28η Οκτωβρίου στη Λάρισα: Με ομπρέλες ή με ήλιο η παρέλαση; Τι λένε οι μετεωρολόγοι (video) - ΒΟΛΟΣ | 24.10.2026 | 10:58
Νέος συναγερμός για απάτη με AI στο Βόλο: Μιμήθηκαν φωνή παιδιού κι άρπαξαν χρυσαφικά - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.10.2026 | 11:02
Τραγωδία στα Τρίκαλα σε τροχαίο με μία νεκρή και τουλάχιστον 5 τραυματίες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 11:58
Πρώτη προκαταβολή τσεκ για κοντά 30.000 παραγωγούς μέχρι την Παρασκευή, ως τις 30 Νοεμβρίου η β- δόση - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 10:55
Δέκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed