ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Διχάζει την Ουάσινγκτον η Γροιλανδία: Σχέδιο εισβολής ζητά ο Τραμπ από τις Ειδικές Δυνάμεις, αντιδρούν ανώτατοι στρατιωτικοί
Κίνδυνος εσωτερικής σύγκρουσης με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει δώσει εντολή στους επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο για εισβολή στη Γροιλανδία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail. Η πρωτοβουλία αυτή, όμως, συναντά σθεναρή αντίσταση από ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι παράνομη και δεν θα υποστηριχθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Τι ακριβώς ζητήθηκε και γιατί προκαλεί αντιδράσεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ φέρεται να διέταξε το Joint Special Operations Command (JSOC) να ετοιμάσει αναλυτικό σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία -ένα αυτόνομο έδαφος της Δανίας με στρατηγική σημασία στον Αρκτικό Κύκλο, που έχει ήδη αμερικανική στρατιωτική παρουσία βάσει συμφωνιών του 1951.
Ωστόσο, οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές αντιδρούν έντονα, υποστηρίζοντας ότι μια στρατιωτική επίθεση θα ήταν παράνομη και δεν θα είχε νομική κάλυψη ή έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο. Η αντίθεση αυτή έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις εντός της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις
Οι υποστηρικτές της προτεινόμενης πρωτοβουλίας γύρω από τον Τραμπ, με επικεφαλής τον πολιτικό σύμβουλο Στίβεν Μίλερ, πιστεύουν ότι η κατάκτηση της Γροιλανδίας θα πρέπει να γίνει πριν από πιθανές κινήσεις της Ρωσίας ή της Κίνας στην περιοχή, ειδικά μετά την επιτυχία της πρόσφατης στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.
Βρετανοί διπλωμάτες σημειώνουν επίσης ότι ο Τραμπ ενδέχεται να επιδιώκει κάτι τέτοιο για να αποπροσανατολίσει την προσοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, όπου οι Ρεπουμπλικανοί κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Αντιδράσεις από διεθνείς ηγέτες και τη Γροιλανδία
Οι πολιτικοί ηγέτες της Γροιλανδίας και της Δανίας έχουν ξεκάθαρα απορρίψει την προοπτική εξωτερικής επέμβασης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για το μέλλον του νησιού πρέπει να λαμβάνεται από τους κατοίκους του και το βασίλειο της Δανίας. Επιπλέον, η ιδέα μιας στρατιωτικής δράσης έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη συνοχή του NATO, καθώς μια τέτοια επίθεση σε μέλος της συμμαχίας θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο το ίδιο το σύστημα συλλογικής άμυνας.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές στις ΗΠΑ φέρονται να προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον Τραμπ προτείνοντας άλλες στρατιωτικές ενέργειες, όπως την αντιμετώπιση των ρωσικών «φανταστικών» πλοίων ή ενδεχόμενη δράση εναντίον του Ιράν, για να αποφευχθεί η άμεση εστίαση στην εισβολή στη Γροιλανδία. Η στρατιωτική ηγεσία φέρεται να θεωρεί το σχέδιο «τρελό και παράνομο».
Τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον
Ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο ή το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα υλοποιηθεί, η αποκάλυψη ότι τουλάχιστον ζητήθηκε σχεδιασμός εισβολής έχει προκαλέσει διεθνείς εντάσεις, απειλές για κρίση στο NATO και ανησυχίες για μια νέα μορφή γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στον Αρκτικό.
Η αναφορά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εκπόνηση σχεδίου εισβολής στη Γροιλανδία δείχνει βαθιά ρήγματα μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας, των ενόπλων δυνάμεων και των διεθνών συμμάχων, ενώ εγείρει σοβαρά νομικά, στρατηγικά και πολιτικά ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
protothema.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 15.03.2026 | 18:16
Με δάνειο 42 εκατ. ευρώ από εταιρεία Ισραηλινών αγόρασε ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.03.2026 | 18:08
Σκληρή ανάρτηση Θανάση Φούντα προέδρου ΕΛΜΕ Λάρισας για το προσυνέδριο: «Καλοταϊσμένοι και ζήτουλες αξιωμάτων» - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 15.03.2026 | 17:54
Η Ελλάδα στοχεύει να γίνει περιφερειακός κόμβος Data Centers – Επενδυτικά σχέδια άνω του 1 GW - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.03.2026 | 17:26
Καλάθι του Νονού: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει - ΕΛΛΑΔΑ | 15.03.2026 | 17:13
Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: «Άτομα με κράνη εισέβαλαν σε αγώνα πόλο παίδων» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.03.2026 | 16:59
Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας – Έναρξη της FOOD EXPO 2026 - ΔΙΕΘΝΗ | 15.03.2026 | 16:50
Η ΕΕ συζητά το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ναυτικής αποστολής "Ασπίδες" στο Στενό του Χορμούζ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 15.03.2026 | 15:17
Τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου τίμησε το 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.03.2026 | 14:17
Λιποθυμικό επεισόδιο την ώρα του προσυνεδρίου - έγκαιρη επέμβαση γιατρών (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.03.2026 | 21:23
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Χρήστος Χριστοδούλου σε ηλικία 59 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.03.2026 | 10:11
Τακούδης: Bροχές από Τρίτη στη Θεσσαλία και χιόνια στα ορεινά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.03.2026 | 12:21
Συνάντηση αγροτών των μπλόκων με Μητσοτάκη στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.03.2026 | 10:34
Τακούδης: Χιόνια μέχρι και μισό μέτρο στα ορεινά Δυτικής Θεσσαλίας και ισχυρές βροχές στο Πήλιο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.03.2026 | 19:47
Φωτογραφικά κλικς από την παρουσία Μητσοτάκη στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) -και το βίντεο του προσυνεδρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 14.03.2026 | 14:27
Μητσοτάκης από Λάρισα: Το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία θα προχωρήσει (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.03.2026 | 08:45
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed