ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καρδούλας: Το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε την 6ετία 2019-2024 κατά 45%,ποσοστό υπερδιπλάσιο από μισθωτούς και συνταξιούχους
Λαμβάνοντας από την ΑΑΔΕ επίσημα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των ετών 2019 και 2024

Καρδούλας: Το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε την 6ετία 2019-2024 κατά 45%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από μισθωτούς και συνταξιούχους
Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε κατά 45,3% την εξαετία 2019 – 2024, ποσοστό υπερδιπλάσιο (2,4 φορές περισσότερο) από το αντίστοιχο των μισθωτών που αυξήθηκε κατά 18,5% και των συνταξιούχων που αυξήθηκε κατά 19,1%.
Λαμβάνοντας από την ΑΑΔΕ επίσημα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των ετών 2019 και 2024, συντάχθηκε ο παρακάτω πίνακας, όπου απεικονίζονται κατά ομάδες επαγγελμάτων το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα των φορολογικών δηλώσεων 2019 και 2024, η αντίστοιχη αύξηση την εξαετία 2019 - 2024 και ο σωρευτικός πληθωρισμός μεταξύ των ετών 2019 και 2024.
Από τον πίνακα συμπεραίνεται ότι την εξαετία 2019 - 2024:
· Τη μεγαλύτερη αύξηση του ετήσιου καθαρού οικογενειακού εισοδήματος είχαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (81,2%) και ακολουθούν οι αγρότες (45,3%), οι συνταξιούχοι (19,1%) και οι μισθωτοί (18,5%).
· Το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε 2,4 φορές περισσότερο από το αντίστοιχο των μισθωτών και συνταξιούχων.
· Σε σχέση με την αύξηση του εισοδήματος του συνόλου των επαγγελμάτων που ήταν 30,4% (μέσος όρος), το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε κατά 50%.
· Το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε 3 φορές περίπου περισσότερο από τον αντίστοιχο σωρευτικό πληθωρισμό μεταξύ των ετών 2019 και 2024 (16,1%).
Όπως προκύπτει από τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις από τις 36 ημέρες κινητοποιήσεων, στόχος των αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής, ο πολιτικός τραυματισμός της κυβέρνησης και ο μη έλεγχός τους από την ΑΑΔΕ και όχι η ικανοποίηση αγροτικών αιτημάτων.
Οι αγρότες τις δυο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου συγκεντρώνονταν με τα τρακτέρ, κάνοντας πρόβες κλεισίματος και επίδειξη δύναμης, χωρίς να αναφέρονται από την αρχή στα αιτήματα των κινητοποιήσεών τους και μετά από 15 ημέρες κινητοποιήσεων κατέληξαν και έστειλαν κυβέρνηση ένα κατάλογο 27 αιτημάτων.
Τα τελευταία 20 χρόνια οι αγρότες έχουν πάρει επιδοτήσεις που κατασπατάλησαν και δεν τις χρησιμοποίησαν για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους, όπως προτάσσει η ΕΕ, με ευθύνη βέβαια όλων των κυβερνήσεων. Πάρα πολλοί δε αγρότες δεν καλλιεργούν πλέον τίποτα, αφού μετέτρεψαν τα χωράφια τους σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Δεν γίνεται λοιπόν να παράγονται με επιδοτήσεις, προϊόντα μη ανταγωνιστικά στην ΕΕ.
Οι αγρότες επικαλούνται ότι υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής ανεπάρκειας, αλλά το μόνο κύριο πρόβλημα που μονοπωλεί στα μπλόκα είναι το βαμβάκι και το σιτάρι, χωρίς να αναφέρονται τα άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως τα οπωρολαχανικά, κλπ.
Περίπου 6.000 έως 7.000 τρακτέρ αγροτών, από τα συνολικά 361.000 τρακτέρ στην Ελλάδα (ΕΛΣΤΑΤ), που αντιπροσωπεύουν το 1,7% έως το 2% των τρακτέρ της χώρας, κατέλυσαν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, εμποδίζοντας την ελεύθερη κίνηση και διακίνηση προσώπων και αγαθών, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, παραλύοντας την οικονομική ζωή της χώρας και καταστρέφοντας το εμπόριο και τον τουρισμό, γεγονός που αποτελεί μία μορφή χούντας, που αντί για όπλα, χρησιμοποιεί τα τρακτέρ.
Σε χθεσινό (3/1/2026) ρεπορτάζ της καθημερινής με τίτλο: «Ο λογαριασμός των μπλόκων» αναφέρεται:
· Αύξηση του κόστους κατά 100.000-200.000 ευρώ σε μηνιαία βάση προκαλούν στα σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις στα κόμιστρα των μεταφορικών εταιρειών, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου των σούπερ μάρκετ μέχρι στιγμής μπορούν να τα αντέξουν, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν αυτή την πρακτική για πολύ ακόμη, σε περίπτωση συνέχισης των αγροτικών κινητοποιήσεων.
· Ήδη, σε ορισμένα οπωρολαχανικά με προέλευση κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα καταγράφονται ανατιμήσεις τόσο σε σύγκριση με πέρυσι, όσο και σε σχέση με ένα μήνα πριν, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις πιπεριές και στο μπρόκολο, ξεπερνούν το 50%.
Με βάση τα παραπάνω και πριν τη γενική συνέλευση των αγροτικών μπλόκων που θα γίνει σήμερα στις 12:00 μεσημέρι στα Μάλγαρα, η Κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα αντιμετώπισε τις κινητοποιήσεις των αγροτών προτάσσοντας τη λογική και τον διάλογο, θα πρέπει να σκεφτεί αλλαγή τακτικής, παίρνοντας πλέον διοικητικά μέτρα και να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά της χούντας μίας πολύ μικρής μερίδας (1,7% - 2%) των αγροτών.
Δείτε την ανάρτησή του:
https://www.facebook.com/NikolaosKardoulas/posts/pfbid02hC22RbFkdcfFVArS2ogeoT3GF7xeQfsrym6BnHzGwADPgoLe1yv2UowgqEznpzuNl
Ο Νίκος Καρδούλας είναι Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Στατιστικολόγος, Πολιτικός Αναλυτής, Συνταγματάρχης ε.α. και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

- ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 00:30
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου -Βαρύτατες κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη, τι λέει η εταιρεία - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 00:24
Φίλαθλος του Δικέφαλου πέθανε από ανακοπή στο άκουσμα της είδησης του πολύνεκρου τροχαίου στη Ρουμανία - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 22:40
Αναστολή εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων λόγω της τραγωδίας στα Τρίκαλα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 22:34
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα και δύο στελέχη μετά την τραγωδία στα Τρίκαλα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.01.2026 | 22:26
Μητσοτάκης: Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο για την ευλογιά –Όχι στο εμβόλιο ναι στα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 22:17
Συλλαλητήριο από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την τραγωδία στη Βιολάντα: « Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 22:02
Τρίκαλα: Συγκλονίζει ο σύζυγος της Βασιλικής -«Πήγανε τζάμπα, θα ήθελα να είχα φύγει εγώ και να ζούσε η γυναίκα μου» - ΔΙΕΘΝΗ | 27.01.2026 | 21:54
Εικόνες από το τροχαίο στη Ρουμανία – Αμορφη μάζα το βαν με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:24
Η τελευταία φωτό των γυναικών που χάθηκαν στη Βιολάντα -Λίγες ώρες πριν, στην πρωτοχρονιάτικη πίτα, σοκάρει η τραγωδία - ΔΙΕΘΝΗ | 27.01.2026 | 16:13
Σοκαριστικό τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Επτά οι νεκροί μετά τη σύγκρουση βαν με φορτηγό - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 09:48
Νέα ανακοίνωση της «Βιολάντα»: Καταβολή μόνιμου μηνιαίου μισθού στις οικογένειες των θυμάτων – στήριξη και των παιδιών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:59
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Εργαζόμενη σώθηκε γιατί αρρώστησε το παιδί της - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 09:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.01.2026 | 10:20
«Βιολάντα»: Θρήνος σε Προάστιο και Αγναντερό για τις δύο νεκρές εργαζόμενες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 13:22
Διαρροή αερίου και έκρηξη στους φούρνους δείχνουν τα πρώτα ευρήματα για την τραγωδία στο εργοστάσιο της Βιολάντα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 09:40
Θρήνος για τις 5 εργάτριες που χάθηκαν στο εργοστάσιο της Βιολάντα, οι τελευταίες φωτογραφίες από την κοπή της πίτας







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
