ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
«Υπεργρίπη»: Ποια είναι η νέα γρίπη από την οποία «κινδυνεύει» η Ευρώπη
Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το επίκεντρο των κρουσμάτων της «υπεργρίπης», την ώρα που σε Γαλλία και Ισπανία τα φαρμακεία ξεπουλούν μάσκες. Χαρακτηριστικά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) προειδοποιεί για ένα «άνευ προηγουμένου κύμα» λοιμώξεων, καθώς στο Λονδίνο, οι νοσηλείες είναι τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.
Τα νοσοκομεία του Μπέρμιγχαμ κηρύχθηκαν σε «κρίσιμη κατάσταση» λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ασθενών με γρίπη. Παράλληλα, οι αρχές συνιστούν μάσκα σε όλους όσοι εμφανίζουν συμπτώματα, τόσο σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όσο και στους χώρους εργασίας.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά τη διασπορά ιών όπως η γρίπη, η Covid-19 και ο RSV, ειδικά σε περιόδους υψηλής κυκλοφορίας αναπνευστικών λοιμώξεων.
«Υπεργρίπη»: Καθησυχαστικός ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Ο Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο Action24 για το νέο στέλεχος της γρίπης, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τη λήψη περισσότερων μέτρων.
«Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε. Πραγματικά, πρόκειται για ένα στέλεχος της γρίπης, το οποίο εδώ και έναν μήνα δείχνει ότι θα κάνει μία έντονη εποχιακή γρίπη για φέτος. Να πω πρώτο το σημαντικό, ότι δεν θα επιστρέψουμε σε μέτρα που είχαν ληφθεί επί COVID, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Έχει μεγάλη κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να έχουμε τρεις φορές πάνω τις εισαγωγές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Αυτός δεν είναι ένας αριθμός, που τον καθιστά ανησυχητικό για τη λήψη μέτρων από την κεντρική κυβέρνηση, ωστόσο στη Μεγάλη Βρετανία, σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε σχολείο, παρατηρήθηκε ότι έλειψαν αρκετά παιδιά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κλείσει προσωρινά.
Ωστόσο, αυτήν την περίοδο, όποιος ανήκει σε ευπαθή ομάδα, καλό θα ήταν να φοράει μάσκα υψηλής προστασίας. Η διαφορά με την Ευρώπη συγκριτικά με εμάς, είναι του ενός μήνα. Το εμβόλιο, από τις πρώτες αναλύσεις, φαίνεται πως πιάνει το στέλεχος της γρίπης».
Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη
Ο ειδικός επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός παραμένει «πολύ βασικό όπλο απέναντι στη σοβαρή νόσηση», υπενθυμίζοντας ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Στις ομάδες που προτείνεται να εμβολιαστούν περιλαμβάνονται:
- άτομα άνω των 60 ετών
- άτομα με χρόνια νοσήματα
- μικρά παιδιά
- άτομα που φροντίζουν βρέφη ή ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα
- επαγγελματίες υγείας
- εκπαιδευτικοί και όσοι συγχρωτίζονται σε δομές εκπαίδευσης
Ο ειδικός τόνισε ότι το εμβόλιο, σε συνδυασμό με το διαθέσιμο αντιιικό φάρμακο, προσφέρει «αρκετά μεγάλη θωράκιση απέναντι στη σοβαρή νόσηση».
πηγή: lifo.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 00:41
Ανέβασε τα ντεσιμπέλ η Evangelia στην κεντρική πλατεία στο πλαίσιο του Ride the Beat.(ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 07.05.2026 | 22:43
Το δημογραφικό πάει... σχολείο: Αδειάζουν οι τάξεις από «πρωτάκια», μόλις 70.000 μαθητές του χρόνου στην Α- Δημοτικού - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.05.2026 | 21:46
Αποκάλυψη: 700 οδηγοί λεωφορείων δήλωναν ασθένεια και εργάζονταν αλλού! Τι απέγιναν μετά τους σαρωτικούς ελέγχους Κυρανάκη - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.05.2026 | 21:31
«Αυτοψία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων στο Παλαιόκαστρο Πιάλειας. - ΔΙΕΘΝΗ | 07.05.2026 | 21:23
Οι ΗΠΑ επανεκκινούν την επιχείρηση «Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ 36 ώρες μετά τη διακοπή της - ΕΛΛΑΔΑ | 07.05.2026 | 20:56
Ασπρόπυργος - Ξεσπά η γιαγιά του 12χρονου: «Να τα σπάσουν όλα τα πατίνια, να μη τα δίνουν σε παιδιά» - ΕΛΛΑΔΑ | 07.05.2026 | 20:53
Νεκρή γυναίκα σε ασανσέρ στην Κηφισιά – Εγκλωβίστηκε το καροτσάκι της και πέθανε - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.05.2026 | 20:50
Η «ανταρσία» εξελίχθηκε σε εξάωρη... ζύμωση στην ΚΟ της ΝΔ - Καρφιά σε υπουργούς που «δεν ιδρώνουν τη φανέλα»
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2026 | 01:34
Οργιάζει η αγριοβρώμη στον κάμπο-Λύση η ελεγχόμενη καύση των σιτοκαλαμιών (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 09:16
Η Λάρισα σήμερα στο ρυθμό του «ΔΕΗ Tour of Hellas» – Πλήθος εκδηλώσεων-κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 10:57
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Ηρώ Μαρούλη σε ηλικία 50 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 17:12
Θεαματικός τερματισμός στη Λάρισα με Σέρβο ποδηλάτη νικητή του 2ου εταπ του ΔΕΗ Tour of Hellas (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 16:14
Πλήθος κόσμου στον τερματισμό του ΔΕΗ διεθνή ποδηλατικού γύρου στη Λάρισα -Δυνατό μήνυμα από μαθητές και διοργανωτές - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.05.2026 | 09:49
Ερχονται τα μεταλλαγμένα «από την πίσω πόρτα» στην Ευρώπη -πλήγμα για την ελληνική γεωργία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 11:36
Λάρισα: Όλα έτοιμα σε κεντρική πλατεία και κεντρικούς δρόμους για την υποδοχή του «ΔΕΗ Tour of Hellas» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 11:20
Αναβίωσε η Ιππποκράτεια συνταγή του ζωμού στον Ιπποκράτειο Βοτανικό κήπο στη Λάρισα- πανηγυρική έναρξη εκδηλώσεων (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed