ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης για αγρότες: Οι ακραίες κινητοποιήσεις ενδέχεται να στρέψουν την κοινωνία εναντίον τους
Είμαστε εδώ για διάλογο, αρκεί να γνωρίζουμε με ποιους συνομιλούμε και ποια είναι τα αιτήματά τους


Οι τυφλές κινητοποιήσεις ενδέχεται να στρέψουν την κοινωνία εναντίον των αγροτών, προειδοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέο μήνυμά του για τα μπλόκα στους δρόμους.
Η μεγάλη αλλαγή που γίνεται στον αγροτικό τομέα, είναι επώδυνη, δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να μην πληρώνονται οι έντιμοι αγρότες αυτά τα οποία δικαιούνται, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κατανοεί την κατάσταση.
Η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, προχωράει, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρέπει όλοι να αναλογιστούν ότι οι ακραίες κινητοποιήσεις μπορεί να στρέψουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας εναντίον όσων τις πραγματοποιούν, ακόμη και αν τα αιτήματά τους είναι δικαιολογημένα, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και ζητούμε μόνο να ξέρουμε με ποιους συνομιλούμε, ποιους εκπροσωπούν και ποια είναι τα αιτήματά τους, πρόσθεσε.
Την προηγούμενη φορά είχαμε καταλήξει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Εδώ είμαστε αλλά όχι με τυφλές διαμαρτυρίες που μπορεί να στρέψουν την κοινωνία σε αντίθετη κατεύθυνση, είπε κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε το νέο μήνυμά του προς τους αγρότες από το συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα 2025 - Η Στρατηγική της Υγείας στη Ψηφιακή Εποχή, ΑΙ και Βιοτεχνολογία» που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε και στο κυριακάτικο μήνυμά του ότι οι πληρωμές προχωρούν κανονικά και ότι οι έντιμοι αγρότες δεν έχουν κάτι να φοβούνται. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να μην υπάρξουν ακραίες μορφές κινητοποιήσεων και επεσήμανε ότι η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοιχτή για διάλογο.
«Οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν περισσότερα και καλύτερα. Αλλά οι λύσεις έρχονται μέσα από διάλογο. Οι ακραίες μορφές διαμαρτυρίας, όπως τα μπλόκα, μπορεί να εκφράζουν πίεση, αλλά τελικά δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων και δεν βοηθούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της καθιερωμένης κυριακάτικης ανάρτησής του.
«Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή για συζήτηση με αγρότες που θα έρθουν συντεταγμένα, με συγκεκριμένη εκπροσώπηση και συγκεκριμένα αιτήματα. Αλλωστε έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε τους αγρότες και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού», τονίζει επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Γι- αυτό επιμένουν σε διάλογο με ένα μόνο συντονιστικό όργανο όλων των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τι μπορεί να ικανοποιήσει η κυβέρνηση;
Οι αγρότες από την άλλη μεριά επιθυμούν απευθείας συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο σημεία που εξετάζουν στην κυβέρνηση για αποκλιμάκωση της έντασης είναι μια μόνιμη ρύθμιση σε σχέση με το φθηνό αγροτικό ρεύμα και το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται αφορά το πάγιο αίτημα αγροτών και κτηνοτρόφων για επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο στην αντλία. Το Μαξίμου επιμένει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις.
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο
Οι διαμαρτυρίες των αγροτών αποκτούν και υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον αφού εκτός από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης χθες είχαμε και παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
«Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και δεκτικοί απέναντι στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Να ακούμε τη φωνή τους, να καταλαβαίνουμε την αγωνία τους», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, πρόεδρος του Ομίλου εταιρειών της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ).
Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση της ΣΕΚΕ και του ιδρύματος,«Αλέξανδρος Μπαλτατζής», υπογράμμισε ότι η πρωτογενής τομέας σε ολόκληρη την Ευρώπη – αναπόδραστα και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση – και στη χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και πρωτόγνωρες προκλήσεις: «Εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Μειωμένες τιμές παραγωγού. Δυσανάλογα υψηλές τιμές για τον καταναλωτή. Καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Λειψυδρία. Ζημιές ή και ολική απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου από επιδημίες. Συχνότερη και εντονότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Ανεπαρκής ανθεκτικότητα των υποδομών στην σφοδρότητα των θεομηνιών. Καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων».
Σε πιο σκληρό ύφος ήταν η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.10.2026 | 13:11
Συντάξεις: Αυξήσεις πάνω από 300 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά 10.000 ευρώ για 150.000 συνταξιούχους - ΕΛΛΑΔΑ | 24.10.2026 | 13:07
Πολική δίνη: Ανατροπή στις αρχές Νοεμβρίου – Το σενάριο που μπορεί να αλλάξει τον καιρό στην Ελλάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:50
Συνδεδεμένες ενισχύσεις για ελιά, σουσάμι και πατάτα ζητούν οι παραγωγοί για τη νέα ΚΑΠ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:42
MyDIESEL: Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγρότες από την 1η Νοεμβρίου – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.10.2026 | 12:20
Pizza Fan: Αγωνία για τους εργαζομένους στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.10.2026 | 12:15
Από τη Θεσσαλία ξεκίνησαν οι πιστώσεις παλιών Σχεδίων Βελτίωσης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:08
Ευκαιρίες ενόψει για άνοδο της τιμής στο βαμβάκι, κλειδί η αύξηση της ζήτησης για το αμερικάνικο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.10.2026 | 12:05
ΚΑΕΚ… Ψηφιακός έλεγχος, αναλογικοί τίτλοι
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:49
Θεσσαλία: Έρχονται δυνατές βροχές από Κυριακή μέχρι Τρίτη– Tακούδης: Χωρίς βροχή η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 16:21
Λάρισα: Νεκρός 64χρονος στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη - ΕΛΛΑΔΑ | 23.10.2026 | 11:34
Υπόθεση στημένων αγώνων στο μπάσκετ: Το «δώρο» με την αποβολή του Παναγιώτη Γιαννάκη σε αγώνα στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 23.10.2026 | 08:29
Βαρύ πένθος στον Βόλο: «Εφυγε στα 53 του ο λογιστής Γιώργος Παπαρούνας-Το συγκλονιστικό αντίο της κλινικής «Ανάσα» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.10.2026 | 09:42
Σε εξέλιξη δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία: Έργα αποκατάστασης Λάρισα-Βόλος και Δομοκός-Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 16:28
Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας ο Παναγιώτης Γιαννάκης για τον στημένο αγώνα με ομάδα της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2026 | 20:45
Ξεφεύγει η κατάσταση με τις απάτες στη Λάρισα: Τους τηλεφωνούν και τους λένε να βγάλουν τα χρυσαφικά στο μπαλκόνι! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.10.2026 | 21:01
Ο πικρός καρπός της ελιάς και η αγροτική οικονομία που δεν βγαίνει (video)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed