ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Το μοναδικό αεροπλάνο στον κόσμο που «προσγειώθηκε» σε ταράτσα βρισκόταν στην Ελλάδα -Η απίστευτη ιστορία του «Καφέ Αεροπλάνο
STORIES

Πριν από μερικά χρόνια το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο συνδυάστηκε επιτυχημένα με την αγάπη των Ελλήνων για τον καφέ, δημιουργώντας έναν χώρο που κάποτε αποτελούσε τοπόσημο της Εθνικής Οδού.
Όσοι δεν έχουν δει έστω και μια φωτογραφία του «Καφέ Αεροπλάνο» στο Αιγίνιο Πιερίας, στο 43ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, αδυνατούν να πιστέψουν την κυριολεξία που κρύβεται μέσα στην ονομασία του.
Ειδικότερα, στην ταράτσα μιας οικοδομής, πράγματι, δέσποζε ένα αεροσκάφος όπου οι περαστικοί μπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ τους. Όχι, το αεροπλάνο δεν «έπεσε» από τους αιθέρες στην ταράτσα της οικοδομής.
Αλλά συναρμολογήθηκε μετά από 4 χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, από τον κ. Ιωαννίδη, ιδιοκτήτη του καφέ και εμπνευστή αυτής της ανατρεπτικής ιδέας ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων. Το 1980, μαζί με τη γυναίκα του, απέκτησαν από δημοπρασία μία σχεδόν κατεστραμμένη ντακότα DC-3 σε κομμάτια, την οποία άρχισαν αμέσως να συναρμολογούν, διαθέτοντας πολύ χρόνο και χρήμα.

«Το αεροσκάφος είναι μήκους 15 μέτρων, με άνοιγμα φτερών 25 μέτρα και βάρος 9 τόνους» είχε αναφέρει στην εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» της ΕΡΤ3 ο γιος του ζευγαριού ιδιοκτητών του «Καφέ Αεροπλάνο», Γιώργος Ιωαννίδης, αποκαλύπτοντας ότι για να ανέβει η ντακότα στην οροφή του καφέ επιστρατεύτηκαν δύο γερανοφόρα.
«Το μαγαζί όταν πρωτοάνοιξε είχε πάρα πολλή κίνηση. Έγινε γνωστό λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Όλη η οικογένεια δούλευε στο μαγαζί, με τους πελάτες σε καθημερινή βάση να ήταν τουλάχιστον 200».
Καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση της δημοφιλίας του «Καφέ Αεροπλάνο» διαδραμάτισε το γεγονός ότι ήταν ορατό από την Εθνική Οδό, με πολλούς να κάνουν μάλιστα… αναστροφή και να το επισκέπτονται προκειμένου να διαλευκάνουν πώς βρέθηκε εκεί αυτό το αεροπλάνο.
Στο εσωτερικό του αεροπλάνου υπήρχαν 44 τραπεζοκαθίσματα, και κάποια επιπλέον στο πιλοτήριο το οποίο προτιμούσαν και οι περισσότεροι πελάτες λόγω της θέας που πρόσφερε.
«Περισσότερο χάρηκαν τα μικρά παιδιά, τα οποία τράβαγαν τους γονείς, ζητώντας τους να πάνε να δουν το αεροπλάνο», σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ιωαννίδη.
Το 2010 οι ιδιοκτήτες διέθεσαν το «Καφέ Αεροπλάνο», όπως και το αγροτεμάχιο στο οποίο βρισκόταν, προς πώληση, μιας και προϊόντος του χρόνου η περιέργεια για το πώς βρέθηκε αυτό το αεροσκάφος στην ταράτσα εξασθένισε.
Πάντως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αναβίωσής του, με το περίφημο αεροπλάνο να βρίσκεται ακόμη πάνω στην ταράτσα του θρυλικού καφέ, σαπίζοντας παρατημένο.
carandmotor.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 10.05.2026 | 23:50
Tραμπ: Η πρόταση του Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτη - ΒΟΛΟΣ | 10.05.2026 | 23:21
Στον Βόλο ο Μεϊμαράκης: «Θέλουμε περισσότερη εμβάθυνση στην Ευρώπη – Οφείλουμε να συζητάμε με τη νέα γενιά και να την ακούμε» - ΒΟΛΟΣ | 10.05.2026 | 23:17
Νέα Αγχίαλος: Πρεμιέρα της τουριστικής σεζόν με πτήση από το Ντίσελντορφ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 10.05.2026 | 23:07
Metallica στο ΟΑΚΑ: Ποιοι επώνυμοι βρέθηκαν στη μεγάλη συναυλία - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 23:01
Γ. Μανώλης: «Τιμούμε τη μητέρα, τη δύναμη που χτίζει το αύριο» - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 22:52
Γεωργιάδης για αντιδράσεις στον επαναπατρισμό του Έλληνα από κρουαζιερόπλοιο: Ντρέπομαι για το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 10.05.2026 | 21:36
Μάγεψαν 90 θρυλικά αυτοκίνητα στην 1η Συνάντηση Ιστορικών Αυτοκινήτων των Τρικάλων - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.05.2026 | 20:30
Ηλεκτροκίνηση και Κίνα στριμώχνουν τα ευρωπαϊκά θηρία της αυτοκίνησης και αλλάζουν το χάρτη της παγκόσμιας αγοράς
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 10:09
Οι «κυνηγοί χαλκού» «καίνε» τις φυτείες στον κάμπο-κλάπηκαν 100 μετασχηματιστές το τελευταίο διάστημα (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 09:11
ΑΚΚΕΛ: Θα περάσει η ελληνική αγροτική γη στα χέρια των Αραβικών Εμιράτων; - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 18:03
Σκληρό σιτάρι 2026: Η ψευδαίσθηση του πολεμικού premium και η σιωπηρή παγίδα της Άγκυρας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 15:41
Έρχεται ήπια θερμή εισβολή με 32 βαθμούς την Τρίτη στη Λάρισα, σύμφωνα με την πρόγνωση Καλλιάνου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 15:14
Γέμισε χαμόγελα το πάρκο Αλκαζάρ -Μαμάκος: «Τιμούμε την πιο φωτεινή παρουσία στις ζωές μας, τη μητέρα!» (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 12:47
Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Μαγνησία που έχασαν τα κοπάδια από ευλογιά, περιμένουν αποζημιώσεις για ζωοτροφές - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2026 | 11:12
Άγρια δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον Λουδία - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 13:36
Φωτογραφία με την σύζυγο του και την μητέρα του ανέβασε ο Δήμαρχος Θ. Μαμάκος (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed