ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
«Αστακός» τα Βορίζια, άφαντοι οι δράστες – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το αιματοκύλισμα
Σήμερα η κηδεία του 39χρονου

Στην ανταλλαγή των πυροβολισμών στα Βορίζια φέρονται ότι εμπλέκονται οι δυο τραυματίες που νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Η Αστυνομία αναζητά τουλάχιστον ακόμα δύο άτομα από την ίδια οικογένεια
Τρομοκρατημένοι εξακολουθούν να είναι οι κάτοικοι στο χωριό Βορίζια του Δήμου Φαιστού, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε η αιματηρή συμπλοκή με τους δύο νεκρούς και τους έξι τραυματίες, λίγες ώρες μετά την έκρηξη που είχε σημειωθεί σε υπό κατασκευή οικία της περιοχής το βράδυ της Παρασκευής.
Το αιματοκύλισμα ήταν αποτέλεσμα της βεντέτας μεταξύ δύο οικογενειών που κρατάει εδώ και 70 χρόνια. Από το 1955 έχουν συμβεί αρκετές επιθέσεις με πρωταγωνιστές μέλη των οικογενειών Φραγκιαδάκη και Καργάκη, με θύματα και από τις δύο πλευρές. Αφορμή, ωστόσο, για τη συμπλοκή ήταν ότι η μία οικογένεια αποφάσισε να χτίσει σε «περιοχή» που είχε συμφωνηθεί να ανήκει στην άλλη πλευρά.
Οι προσωπικές διαφορές πήραν γρήγορα διαστάσεις για ακόμα μία φορά και τα πυρά άρχισαν να πέφτουν βροχή. Το χωριό μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη, με το πανελλήνιο να παρακολουθεί την αιματηρή βεντέτα με κομμένη την ανάσα. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τη Μεσαρά και το Ηράκλειο, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις.
Η βεντέτα κρατάει από το 1955, με αρκετές επιθέσεις και αμφότερες τις πλευρές να μετρούν θύματα
«Αστακός» το χωριό
Ενώ ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. με πάνοπλους αστυνομικούς είχαν αποκλείσει το χωριό, για αρκετή ώρα μετά το περιστατικό ακούγονταν ακόμα πυροβολισμοί. Νεκροί έπεσαν μια γυναίκα 57 ετών και ένας 39χρονος άνδρας, πατέρας πέντε παιδιών. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Μοιρών και Αγίας Βαρβάρας. Πολλοί μιλούν πλέον για αναβίωση της βεντέτας και εκτιμούν ότι στην περιοχή υπάρχει μία ιδιότυπη σιωπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, φαίνεται πως προκύπτουν μαρτυρίες για το πώς ξεκίνησε η αιματηρή ένοπλη συμπλοκή μεταξύ των δύο οικογενειών που βρίσκονται σε διαμάχη, αναφέρει το ΑΠΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι μαρτυρίες αυτές, οι οποίες εξετάζονται με προσοχή, την αρχή έκανε πιθανότατα ο 39χρονος, ο οποίος έπεσε νεκρός τελικά κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών.

Επίσης φέρονται να εμπλέκονται από την άλλη πλευρά οι δυο τραυματίες που νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο ΠΑΓΝΗ. Η Αστυνομία αναζητά τουλάχιστον δύο άτομα από την ίδια οικογένεια.
Η κηδεία του 39χρονου έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Η οικογένειά του, όπως έγινε γνωστό, βάφτισε τρία από τα πέντε παιδιά του σε διπλανό χωριό, όπως επιτάσσει το τοπικό έθιμο ώστε να μπορούν να παρευρίσκονται στην ταφή του πατέρα τους.
Νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Χανίων η μία εκ των νεκρών στα Βορίζια
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το μακελειό στα Βορίζια Κρήτης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για ό,τι συνέβη: «Είναι κρίμα από τον Θεό, για ένα γεγονός που έγινε πριν από πολλά χρόνια να έχουμε νεκρούς και τραυματίες, να έχουμε δυο νεκρούς και από τα δυο σόγια να θρηνούν οι συγγενείς. Χωρισμένα τα δύο σόγια σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία, με ισχυρή αστυνομική παρουσία ώστε να μην συμβεί κάτι χειρότερο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η μία εκ των δύο νεκρών ήταν συνάδελφός μας στο νοσοκομείο Χανίων, εκεί ήταν η ζωή της. Πριν από δύο χρόνια είχε χάσει τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν και αυτός συνάδελφος στο Νοσοκομείο Χανίων. Η γυναίκα είχε πάει στο χωριό στα Χανιά για να συμμετάσχει στο μνημόσυνο του ενός έτος του πατέρα της που είχε χαθεί. Και είδατε τι συνέβη. Έλειπε 40 χρόνια από το χωριό. Διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών νεκρή και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ο άλλος νεκρός είναι στο Βενιζέλειο», ανέφερε.

Κλειστά τα σχολεία στα Βορίζια και Ζάρο εξαιτίας του μακελειού
«Είναι σαν να παρακολουθούμε μια ταινία και όχι την πραγματικότητα. Βλέπουμε μία συνθήκη που μας δείχνει ότι η κουλτούρα της βίας και της αυτοδικίας είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Δεν ξέρω πώς μπορούμε να εξηγήσουμε σε αυτά τα παιδιά γιατί κλείνουν τα σχολεία τους και γιατί δεν πάνε στο σχολείο. Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό είναι επικίνδυνο για την ψυχολογία της κοινωνίας γιατί συντηρείται ο φόβος», τόνισε μεταξύ άλλων η ψυχολόγος Βάνα Παπακίτσου.
Η πρόεδρος Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος και αντιπρόεδρος ΟΕΓΝΕ, Ματίνα Παγώνη, από την πλευρά της δήλωσε: «Γυρίζουμε πολύ πίσω. Η κοινωνία δεν εξελίσσεται, γυρίζει προς τα πίσω. Είναι εικόνες που αποτυπώνονται στο μυαλό των παιδιών, άρα η βεντέτα επιστρέφει. Σκεφτείτε τώρα, δύο νοσοκομεία με τα δικά τους περιστατικά και προσωπικό, να προσπαθούν να διαχωρίζουν τους μεν και τους δε, για να μην συμβεί κάτι άλλο».
in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 05.11.2025 | 20:25
Μεγάλη απάτη στη Μαγνησία: Πως «εξαφανίστηκαν» 24.000 € από λογαριασμό 59χρονης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.11.2025 | 20:10
Η τακτική της εγκατάλειψης σημαντικών έργων στο φθοροποιό χρόνο αποδίδει... - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.11.2025 | 19:33
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Επίτροπος Γεωργίας στην Αθήνα στη σκιά του σκανδάλου - ΛΑΡΙΣΑ | 05.11.2025 | 19:29
Ξαναζωντάνεψε το σοκαριστικό δυστύχημα στο Αερινό με θύμα 53χρονο Λαρισαίο – Στο εδώλιο ο οδηγός που σκόρπισε θάνατο - ΛΑΡΙΣΑ | 05.11.2025 | 19:24
Παρουσίαστηκε το νέο βιβλίο του συγγραφέα Στυλιανού Χειρίδη «Ο Άνεμος της Καρδιάς» στη Λάρισα. - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.11.2025 | 19:20
Νταλίκα στο δρόμο Τρικάλων - Καρδίτσας πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και ανετράπη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.11.2025 | 17:57
Κώστας Τσιάρας: «Καμία χώρα που επέλεξε τον εμβολιασμό δεν εξάλειψε την ευλογιά» – Απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης - ΛΑΡΙΣΑ | 05.11.2025 | 16:22
Θλίψη στη Λάρισα: έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ιατρός ψυχαναλυτής Κώστας Νασίκας
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.11.2025 | 10:08
ΟΠΕΚΕΠΕ-Τσιάρας: Πότε θα πληρωθεί η Βασική – Ποιες άλλες πιστώσεις υπόσχεται το επόμενο διάστημα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.11.2025 | 14:34
Μεγάλη κατολίσθηση στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Γλύστρας Μεσοχώρας (φωτ.) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.11.2025 | 16:22
Θλίψη στη Λάρισα: έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ιατρός ψυχαναλυτής Κώστας Νασίκας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.11.2025 | 12:59
Περιφέρεια Θεσσαλίας: H καύση υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών επισύρει ποινή μείωσης των επιδοτήσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 05.11.2025 | 15:36
«Πυρήνας» βροχοπτώσεων χτυπά τη βόρεια Εύβοια – Μπαράζ κεραυνών και μεγάλα ύψη βροχής σε 9 περιοχές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.11.2025 | 11:18
Κατατέθηκε το Σχέδιο Δράσης για ορθή καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων -θετική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.11.2025 | 10:04
Αδιανόητη βία νεαρών – έδερναν και βιντεοσκοπούσαν ανήλικο στο Μεζούρλο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.11.2025 | 13:39
«Συνεχίζει να ανακατεύεται το στομάχι μου» - Η ανάρτηση Πλακιά για Καραχάλιο, Καρυστιανού και νέο κόμμα










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed