ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας: Πληροφορίες ότι παραιτείται από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες -Νέο κόμμα την άνοιξη
Έτοιμος να ρίξει τη… βόμβα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Έτοιμος να ρίξει τη… βόμβα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί «την κατάλληλη ημέρα» ώστε να ανακοινώσει την παραίτησή του από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - κάτι που θα γίνει ως τις 10 Οκτωβρίου, αν δεν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο. Μάλιστα, θα παραδώσει και τη βουλευτική του έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη.
Ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές για δημιουργία νέου κόμματος, ολοκλήρωσε το βιβλίο που ετοιμάζει για τα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για την κίνηση που -όπως όλοι οι συνομιλητές του προεξοφλούν- είναι προ των πυλών.
Νέο κόμμα Τσίπρα Απρίλιο-Μάιο: Θα δεχθεί όσους βουλευτές παραιτηθούν και παραδώσουν τις έδρες τους
Ο σχεδιασμός του για την ανακοίνωση του νέου κόμματος παραμένει σταθερός για Απρίλιο-Μάιο του 2026, ακόμη και αν προηγηθούν πρόωρες εκλογές.
«Δεν θα είναι κάτι παλιό, αλλά κάτι φρέσκο» υποστηρίζουν συνομιλητές του, διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει αναφορές στην Αριστερά, αλλά θα προσανατολίζεται στον κεντρώο-κεντροαριστερό χώρο. Προφανώς «θα είναι ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα» (χωρίς νυν βουλευτές, δηλαδή), και, όπως διευκρινίζουν, ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί σε αυτό μόνον «όσους παραιτηθούν και παραδώσουν τις έδρες τους», ακολουθώντας το παράδειγμά του.
Είναι προφανές ότι δεν συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό του στελέχη με τα οποία έχει έρθει σε κόντρα (Πολάκη, Φίλη, Τσακαλώτο κ.ά.). Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχεται πιέσεις να «υποδεχθεί» και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμος.
Συνεργάτες και συνομιλητές του αναγνωρίζουν ότι με αυτό τον πήχη δυσκολίας θα είναι δύσκολο να βγουν μπροστά γνωστά στελέχη. Ωστόσο, βάζουν ψηλά τον πήχη των εκλογικών προσδοκιών, μιλώντας για διψήφιο ποσοστό και για τη δεύτερη θέση.
Αν μπει σε συγκυβέρνηση, θα προτείνει πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή
Ενδιαφέρον έχει παράλληλα η προβολή που κάνουν στο μέλλον της εκλογικής αναμέτρησης. Σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας, δεν προτίθεται να συμμετάσχει - τουναντίον, ευελπιστεί σε συγκυβέρνηση ΝΔ με άλλο κόμμα, ώστε να είναι ο ίδιος απ- έξω και να «πετροβολεί».
Εκτιμώντας ότι το 2026-27 θα είναι χρονιές οικονομικής κρίσης, δεν θέλει να έχει καμία σχετική ευθύνη.
Αν, ωστόσο, το πρώτο κόμμα, που αυτή τη στιγμή είναι η Νέα Δημοκρατία, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 25% ώστε να πάρει το μπόνους των εδρών του εκλογικού νόμου, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να συμμετάσχει σε σχήμα συγκυβέρνησης, προτείνοντας ως πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.
Η παρουσίαση του βιβλίου και οι περιοδείες Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του εδώ και πάνω από ένα-ενάμιση χρόνο για δημιουργία νέου κόμματος με προσανατολισμό κεντρώο-κεντροαριστερό, χωρίς αναφορές στην Αριστερά. Ακολουθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα που έχει χαράξει στο πλαίσιο του rebranding και της επαναφοράς του -όπως ευελπιστεί- σε κεντρικό πολιτικό ρόλο.
Το βιβλίο του -που αριθμεί περίπου 700 σελίδες, αν και γίνονται προσπάθειες να περιοριστούν- αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Gutenberg.
Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, στα έντεκα κεφάλαιά του ο συγγραφέας περιγράφει και αποκαλύπτει το δραματικό παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, άγνωστες συνομιλίες με ξένους ηγέτες, τι τον οδήγησε στην απόφασή του για το δημοψήφισμα, αλλά και τη ναρκοθετημένη διαδρομή αμέσως μετά τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Κάνει και αυτοκριτική, αναφέρεται και σε όσα συνέβησαν την περίοδο 2019-2023, στις αιτίες της ήττας, καθώς και στην κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτησή του.
Θα ακολουθήσει σειρά περιοδειών ανά την Ελλάδα - με πρόσχημα το βιβλίο, αν και ουσιαστικά θα είναι η προσπάθεια να ξαναπιάσει το νήμα με τους ψηφοφόρους. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν οι περιοδείες του περιοριστούν σε λίγες και μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) ή θα περιλάβει και μικρότερες πληθυσμιακά.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.06.2026 | 01:18
Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη: Μείωση δόσεων και τόκων για τα «κόκκινα» δάνεια - ΒΟΛΟΣ | 25.06.2026 | 00:53
Βόλος: Βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο 276.000 ευρώ από την υπόθεση εκβιασμού του 13χρονου - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.06.2026 | 00:02
Δείτε την εικόνα βιβλικής καταστροφής απο τη σφοδρή χαλαζόπτωση στις καλλιέργειες της Φαρκαδόνας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2026 | 23:44
Απόβαση τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας: Οι αγρότες ζήτησαν να πληρωθούν τις επιδοτήσεις (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2026 | 23:26
Σκηνές πανικού σε διαμέρισμα στη Λάρισα: Περιέλουσε με βενζίνη την πρώην σύζυγό του και απειλούσε να την κάψει - ΒΟΛΟΣ | 24.06.2026 | 23:13
Ν. Τσάφος από τον Βόλο: Απορρίφθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το LNG στον Παγασητικό (βίντεο) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.06.2026 | 19:48
Να αναχαιτιστεί ο κρατικός παραλογισμός , έξι χρόνια μετά τον Ιανό! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.06.2026 | 19:41
ΕΛ.ΑΣ.: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε μπαταρίες λιθίου από σταθμούς κινητής τηλεφωνίας και στη Θεσσαλία
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.06.2026 | 19:01 | video
Ισχυρή χαλαζόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν τον Δήμο Φαρκαδόνας-μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.06.2026 | 11:29
Απόγνωση στον κάμπο για τις χαμηλές τιμές στα σιτηρά- Κ. Tέλιος: 3-4 έμποροι λυμαίνονται τη σοδειά (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.06.2026 | 12:33
Τακούδης: Ισχυρές βροχές το απόγευμα σε Ελασσόνα, Τρίκαλα- δροσερό καλοκαίρι μέχρι 10 Ιουλίου (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.06.2026 | 13:16
Τα βρίσκουν Νταβέλης και Στυλιανός μετά και από παρέμβαση της ερασιτεχνικής ΑΕΛ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.06.2026 | 12:45
Αποκαθίσταται η τάξη στο ΟΣΔΕ, μπαίνουν σε σειρά οι πληρωμές, βρίσκουν το δίκιο τους οι συνεπείς αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2026 | 10:17
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2026 | 23:26
Σκηνές πανικού σε διαμέρισμα στη Λάρισα: Περιέλουσε με βενζίνη την πρώην σύζυγό του και απειλούσε να την κάψει - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2026 | 09:45
Επίτιμος διδάκτορας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Αχιλλέας Γραβάνης (ΦΩΤΟ)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed