ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η αντίδραση των αγροτών για τις...μη εξαγγελίες Μητσοτάκη
«Ξεχασμένοι» και «αποκλεισμένοι» χαρακτήρισαν στον ΟΤ οι αγρότες τον εαυτό τους μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

«Ξεχασμένοι» και «αποκλεισμένοι» χαρακτήρισαν στον ΟΤ οι αγρότες τον εαυτό τους μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε «ούτε ψίχουλο δεν προβλέφθηκε για τον αγροτικό κόσμο»
Με οργή και απογοήτευση υποδέχτηκε ο αγροτικός κόσμος τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το περιβόητο «καλάθι» των 1,7 δισ. ευρώ, που παρουσιάστηκε ως απάντηση στην ακρίβεια, άφησε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους εκτός, επιβεβαιώνοντας –όπως καταγγέλλουν– ότι η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στον πρωτογενή τομέα, τον κλάδο που αποτελεί στυλοβάτη της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Ξεχασμένοι» και «αποκλεισμένοι» χαρακτήρισαν στον ΟΤ οι αγρότες τον εαυτό τους μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε «ούτε ψίχουλο δεν προβλέφθηκε για τον αγροτικό κόσμο».
Παρά τα φιλόδοξα πακέτα για άλλες κοινωνικές ομάδες, για τον πρωτογενή τομέα δεν υπήρξε ούτε λέξη, ούτε σχέδιο, ούτε προοπτική, αφήνοντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην ανασφάλεια, να βουλιάζουν στα χρέη, ενώ τα αιτήματά τους για πραγματική στήριξη να μένουν στο περιθώριο, ενώ τα προβλήματα διογκώνονται.
Και αυτό σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας βυθίζεται σε κρίση, με τις ζημιές να παραμένουν σε καλλιέργειες, με κοπάδια να αφανίζονται από το ανελέητο χτύπημα της ευλογιάς, με την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων αλλά και ενισχύσεων, με το αβάσταχτο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα να οδηγούν πολλούς στην εγκατάλειψη.
Εκτός ατζέντας ο πρωτογενής τομέας
Εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων σημείωσαν με απογοήτευση ότι το αγροτικό ζήτημα έμεινε εκτός ατζέντας, ενώ από τα μέτρα που αναφέρθηκαν, μόνο μερικά αγγίζουν έμμεσα τον αγροτικό κόσμο, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία σε χωριά και η μείωση του ΦΠΑ σε μικρά νησιά. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές θεωρούνται ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.
Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την καθιερωμένη συνέντευξη στα ΜΜΕ, παρέμεινε σε γενικόλογες διαπιστώσεις για τη διαγχρονικότητα του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ανάγκη να επιστραφούν τα κλεμμένα, χωρίς όμως να δεσμεύεται για το πότε και πώς θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις στους αγρότες, που εκκρεμούν από το καλοκαίρι.
«Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν πετύχαμε την εξυγίανση του υποκειμένου στο βαθμό τον οποίον θα θέλαμε. Θα πάρουμε πίσω τα κλεμμένα, πήραμε ήδη 20 εκατομμύρια».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναφορά σε ένα «σχέδιο» για την επίλυση του αρδευτικού προβλήματος στην γεωργία, το οποίο όμως άφησε «ανοιχτό» και τις ανακοινώσεις για το τι αυτό θα περιλαμβάνει, στο… μέλλον.«Έχουμε πρόβλημα με την άρδευση», τόνισε, προσθέτοντας πως «θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις λόγω της λειψυδρίας».
Ακόμη και για το θέμα του ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), το οποίο υπολογίζεται ότι αφήνει περίπου 140.000 αγρότες εκτός ΟΣΔΕ και εκτός ενισχύσεων, επισήμανε ότι αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις ευρωπαϊκές αρχές, τονίζοντας μάλιστα ότι η ΕΕ, το θέτει ως προαπαιτούμενο. Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσωρινή επίλυσής τους με αντικατάσταση από τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου του ακινήτου (ΚΑΕΚ).
Κατά τα λοιπά, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πλεονασματική στις εξαγωγές παρά τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα», επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Πηγή: OT
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 20:42
Πλήθη πιστών στις λατρευτικές εκδηλώσεις στον Άγιο Αχίλλιο με τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 20:24
Τρόμος στη Φθιώτιδα από νέα επίθεση οχιάς – Στην εντατική 75χρονος - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 20:14 | video
Κατεδαφίζει τα παλιά σιλό ο Μπέος πίσω από τη ΜΕΤΚΑ για να διαμορφώσει πάρκο (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.05.2026 | 19:53
ΥΠΑΑΤ: 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 19:48
Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων για την αντιπυρική περίοδο - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 19:33
Βόλος: 41χρονος σε «αμόκ» κλωτσούσε και έβριζε αστυνομικούς-τραυμάτισε έναν αστυνομικό - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 18:52
Κρήτη: Αγωνία για την 28χρονη που την παρέσυρε με το Ι.Χ. ο σύζυγός της – Επιδεινώθηκε η υγεία της - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.05.2026 | 18:45
Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις, έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 21:53
Βόλτα στις κεντρικές καφετέριες το απόγευμα στη Λάρισα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:48
Στη Λάρισα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 20:41
Έρχεται 10ήμερο αστάθειας με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - στο επίκεντρο η Θεσσαλία -Η πρόγνωση Μαρουσάκη - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 23:05
Aπάτη άνω των 450.000 ευρώ σε ΚΔΑΠ στην Κομοτηνή-Συλλήψεις στη Γιάννουλη Λάρισας αρχηγικών μελών - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:57
Ανείπωτη τραγωδία στη Ραχούλα Λάρισας- 58χρονος έπεσε με το τρακτερ του σε κενό 10 μέτρων και καταπλακώθηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 13:00
Περιοδεία Κασσελάκη στη λαϊκή αγορά Αβέρωφ της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 13:29
«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία: κατοχυρώνεται η καταβολή των επιδοτήσεων παρά τα εμπόδια του Κτηματολογίου





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed