ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΑΔΕ: Πάνω από 200.000 καταγγελίες στο «Appodixi» για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο
Οι επώνυμες καταγγελίες στο «Appodixi» της ΑΑΔΕ υπερτερούν των ανωνύμων

Οι επώνυμες καταγγελίες στο «Appodixi» της ΑΑΔΕ υπερτερούν των ανωνύμων, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργεί το κίνητρο της χρηματικής επιβράβευσης αν αποδειχθεί η παρανομία και επιβληθούν τα πρόστιμα
Σε αποτελεσματικό «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής φαίνεται να εξελίσσεται και η εφαρμογή «Αppodixi» της ΑΑΔΕ, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν τη νομιμότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους, και σε περίπτωση μη διαβίβασης ή απόκλισης στα στοιχεία, να μπορούν να τις αποστέλλουν στη Φορολογική Αρχή, ανώνυμα ή επώνυμα, για περαιτέρω έλεγχο.
Για όσες πληροφορίες συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία, ηχεί… συναγερμός – Δηλαδή αρχίζει άμεσα έλεγχος
Από τον Σεπτέμβριο του 2022 που δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να καταγγέλλουν στην πλατφόρμα φαινόμενα φοροδιαφυγής, έχουν υποβληθεί συνολικά 208.534 αναφορές (112.855 επώνυμες καταγγελίες κι 95.679 ανώνυμες) για «προβληματικές» αποδείξεις, όπως προέκυψε από το «σκανάρισμα» που έκαναν.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι επώνυμες καταγγελίες υπερτερούν των ανωνύμων, κάτι που σημαίνει ότι λειτουργεί το κίνητρο της χρηματικής επιβράβευσης, αν από τον φορολογικό έλεγχο που ακολουθεί επιβεβαιώνεται η παρανομία και επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι η αμοιβή ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης με ανώτατο όριο τις 3.000 ευρώ.
Η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
Μεγάλη ανταπόκριση γνωρίζει και η ειδική πλατφόρμα καταγγελιών που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2023 στο ηλεκτρονικό περιβάλλον της ΑΑΔΕ, καθώς δέχεται χιλιάδες αναφορές για μικρές και μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν τον «οδηγό» για την εξιχνίασή τους από τον ελεγκτικό μηχανισμό της Φορολογικής Διοίκησης.
Έως τώρα έχουν υποβληθεί 58.907 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 51.252 για φορολογικές παραβάσεις, οι 753 για τελωνειακά αδικήματα (κυρίως λαθρεμπόριο), ενώ σε 6.902 περιπτώσεις οι πολίτες έχουν καταγγείλει περιπτώσεις διαφθοράς.
Το γεγονός ότι 7.374 (περίπου το 14%) από αυτές τις αναφορές είναι επώνυμες, αφενός αυξάνει το βαθμό αξιοπιστίας τους αφετέρου δείχνει ότι οι πολίτες δεν διστάζουν, πλέον, να καταγγείλουν περιπτώσεις παραβατικότητας που ζημιώνουν τα κρατικά ταμεία και εν τέλει επιβαρύνουν τους ίδιους τους φορολογούμενους.
Επιτροπή αξιολόγησης
Με πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή συστήνεται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (Κ.Ε.ΜΕ.Φ.) τριμελής Επιτροπή για την αξιολόγηση των πληροφοριακών δελτίων, με σκοπό την περαιτέρω ελεγκτική αξιοποίησή τους.
Σκοπός της επιτροπής ο έλεγχος των καταγγελιών και η προτεραιοποίησή τους, ανάλογα με τη βαρύτητα που έχουν. Τις ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή που γίνονται από πολίτες αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θα «κοσκινίζουν» οι ελεγκτές της Φορολογικής Αρχής, με στόχο τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων, παράνομου πλουτισμού και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Τον έλεγχο των καταγγελιών θα ακολουθεί η προτεραιοποίησή τους, ανάλογα με τη βαρύτητα που έχουν.
Κάθε καταγγελία θα «φιλτράρεται» και θα βαθμολογείται και εν συνεχεία όσες λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία θα οδηγούνται άμεσα σε έλεγχο, ενώ θα μπαίνουν στο αρχείο εκείνες με χαμηλή βαθμολογία.
Η βαθμολόγηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες και οι πληροφορίες που φτάνουν στην ΑΑΔΕ, είτε ανώνυμες είτε επώνυμες, διοχετεύονται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος στις αρμόδιες υπηρεσίες, ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Στη συνέχεια, κάθε υπόθεση βαθμολογείται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Για όσες συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία, ηχεί… συναγερμός. Δηλαδή αρχίζει άμεσα έλεγχος.
Η «βαθμολόγηση» και η αυστηρή προτεραιοποίηση των υποθέσεων επιτρέπουν στην ΑΑΔΕ να εστιάζει σε υποθέσεις με το μεγαλύτερο ρίσκο, επιταχύνοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και αποτρέποντας σημαντικές απώλειες εσόδων για το Δημόσιο.
Η αξιολόγηση
Σε κάθε ελεγκτική υπηρεσία υπάρχει ειδική επιτροπή που αξιολογεί και βαθμολογεί τις καταγγελίες με βάση συγκεκριμένη κλίμακα:
-0: Υπόθεση χωρίς ενδιαφέρον – τίθεται στο αρχείο.
-1: Πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος.
-2: Σημαντική πληροφορία που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.
-3: Πολύ ενδιαφέρουσα και εξόχως σημαντική πληροφορία, διαβιβάζεται άμεσα για έλεγχο.
-4: Εξαιρετικής σημασίας πληροφορία που απαιτεί άμεση και ταχεία επέμβαση.
Πηγή: ΟΤ
- ΒΟΛΟΣ | 08.11.2025 | 14:36
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός μηχανολόγος μηχανικός Γεώργιος Σισμάνης - ΒΟΛΟΣ | 08.11.2025 | 14:29
Λαμπρός εορτασμός του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ στην 11 ΠΜ στη Ν. Αγχίαλο (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 08.11.2025 | 14:08
Σοφάδες: Σύλληψη για παραβίαση των μέτρων βιοασφαλείας της ευλογιάς - ΔΙΕΘΝΗ | 08.11.2025 | 14:05
Τρομακτική δήλωση Πεζεσκιάν: Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί - ΛΑΡΙΣΑ | 08.11.2025 | 13:58
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 08.11.2025 | 12:30
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Από τη διάγνωση στη θεραπεία – Επιστημονική Εκδήλωση για ολοκληρωμένη φροντίδα καρδιάς στην Κεντρ. Ελλάδα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.11.2025 | 12:24
Ν. Ταχιάος: Σε εξέλιξη οι εργασίες στις πληγείσες από τον «Daniel» γέφυρες της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 08.11.2025 | 12:15
Δήμος Λαρισαίων: Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος στην οδό Παναγούλη - Κλειστό τμήμα της οδού, σήμερα, Σάββατο
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 15:56
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε σε ηλικία 44 ετών η η Μανούλια Χατζηαναγνώστου – Μάλτζαρη - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 10:31
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 17:59
Αποχή και μοτοπορεία στο κέντρο της Λάρισας από τους διανομείς (ντελιβεράδες)-δείτε εικόνες και βίντεο - ΕΛΛΑΔΑ | 07.11.2025 | 15:08
Καιρός: Δύο ιταλικές κακοκαιρίες φέρνουν ισχυρές καταιγίδες – Οι επικίνδυνες περιοχές για πλημμύρες και κατολισθήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 10:23
Με Πέγκυ Ζήνα θα κάνει Χριστούγενα φέτος η Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 14:29
Πρωτοφανές περιστατικό σχολικής βίας στη Λάρισα: έσπασαν το χέρι μαθητή μετά από ξυλοδαρμό με αμοιβή! - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.11.2025 | 11:25 | video
Ανησυχία από την κατολίσθηση στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Γλύστρα Μεσοχώρας-κίνδυνος εγκατάλειψης του έργου (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 13:04
Κελαηδίσματα και χρώματα στη «Γαιόπολη» – Διαγωνιστική έκθεση καναρινιών στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed