ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Στους 42 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία του 15χρονου που έπαθε θερμοπληξία και έκανε μεταμόσχευση ήπατος στο Τορίνο
Θέμα στην Ιταλία έχει γίνει η σπάνια περίπτωση του 15χρονου Δημήτρη, ο οποίος υπέστη θερμοπληξία

Θέμα στην Ιταλία έχει γίνει η σπάνια περίπτωση του 15χρονου Δημήτρη, ο οποίος υπέστη θερμοπληξία και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Τορίνο για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.
Το σώμα του 15χρονου Δημήτρη δεν μπορεί να ιδρώσει καθώς πάσχει από ανιδρωσία, μια σπάνια συγγενή πάθηση που δεν επιτρέπει την παραγωγή ιδρώτα – με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του από θερμοπληξία.
«Η θερμοκρασία του σώματός του έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου»
Όλα ξεκίνησαν όταν το αγόρι αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στα Ιωάννινα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να παίζουν καταλυτικό ρόλο. Παρά τις προσπάθειες των διασωστών, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από τους φίλους του – να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός του, δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί η κατάρρευση. Υπέστη οξεία ηπατική ανεπάρκεια και έπεσε σε κώμα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η θερμοκρασία του σώματός του έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου, παρά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο και τις συνεχείς προσπάθειες ψύξης με επιθέματα νερού και πάγου. Ακολούθησαν σπασμοί και δεν ανέκτησε τις αισθήσεις του.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, όπου διασωληνώθηκε και σταθεροποιήθηκε. Από εκεί, διακομίστηκε στην πλησιέστερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, στο νοσοκομείο του Ρίο. Όμως, στις επόμενες 36 ώρες σημειώθηκε ταχεία και προοδευτική επιδείνωση της ηπατικής λειτουργίας, ακολούθησαν ίκτερος και διαταραχή στην πήξη του αίματος – λειτουργίες που ρυθμίζονται από το ήπαρ.
Η αεροδιακομιδή στο Τορίνο και ο αγώνας δρόμου για να βρεθεί μόσχευμα
Οι Έλληνες γιατροί επικοινώνησαν με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα ζητώντας την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ιταλία για τη μεταμόσχευση ήπατος.
Ο Ρενάτο Ρομανιόλι, διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Ήπατος και του Τμήματος Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου Le Molinette ή αλλιώς Città della Salute e della Scienza του Τορίνο, αποδέχθηκε άμεσα το αίτημα που του διαβιβάστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας.
Έτσι, ο 15χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Τορίνο με ειδική αεροδιακομιδή. Μόλις έφτασε στο Τορίνο, συνοδευόμενος από τον πατέρα του και τη μητέρα του, Στυλιανή, υποβλήθηκε σε ολονύκτιες εξετάσεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα μεταμόσχευσης, και συγκεκριμένα σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου που συνέστησε η νευρολόγος Δρ. Ελίζα Μονταλέντι . Η Δρ. Μαρία Τοράνι συνέστησε την ένταξή του στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος στην Ιταλία, με το υψηλότερο επίπεδο προτεραιότητας: εθνικό υπερεπείγον.
Αφού πέρασαν οι πρώτες 24 ώρες χωρίς συμβατές προσφορές , ο καθηγητής Ρομανιόλι άρχισε να αξιολογεί όργανα με ασύμβατες ομάδες αίματος. Ευτυχώς, τη δεύτερη ημέρα αναμονής, ο Περιφερειακός Συντονισμός Συλλογών (με επικεφαλής τη Δρ. Άννα Γκερμάνι ) ανέφερε έναν συμβατό δότη στο Πιεμόντε. Εν τω μεταξύ, το αγόρι νοσηλευόταν στην Κεντρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Molinette (με επικεφαλής τον Δρ. Αντόνιο Τοσκάνο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση από τους νεφρολόγους του καθηγητή Λουίτζι Μπιανκόνε.
10ωρη επιτυχής μεταμόσχευση ήπατος
Η μεταμόσχευση —η 4.300ή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο του Τορίνο— διήρκεσε δέκα ώρες και εκτελέστηκε από τον Ρομανιόλι και την ιατρική και νοσηλευτική του ομάδα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αποφυγή αιμορραγιών και χειρισμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση ή την εγκεφαλική κυκλοφορία.
Η λειτουργική αποκατάσταση του μεταμοσχευμένου ήπατος υπήρξε εξαιρετικά γρήγορη, και πλέον ο 14χρονος έχει αποσωληνωθεί, είναι ξύπνιος και εμφανίζει σαφή και προοδευτική νευρολογική ανάκαμψη.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/torino-ti-leei-giatros-ekane-metamosheysi-15hrono">Στους 42 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία του 15χρονου που έπαθε θερμοπληξία και έκανε μεταμόσχευση ήπατος στο Τορίνο - iefimerida.gr</a></p>
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 29.05.2026 | 20:52
Πέταξε και στη Λεμεσό ο Μίλτος Τεντόγλου, κάνοντας την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.05.2026 | 19:19
Συμφωνία Ελλάδας, ΗΠΑ, Νότιας Κορέας: 10.000 θέσεις εργασίας σε νέο ναυπηγικό κόμβο στην Ελευσίνα - Επενδύσεις 1,35 δισ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2026 | 19:01
Μεγάλη φωτιά στην περιοχή των Γόννων-Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής, συνδράμουν δύο αεροσκάφη (ΦΩTO) - ΕΛΛΑΔΑ | 29.05.2026 | 18:53
Ερωτικό τρίγωνο πίσω από την άγρια δολοφονία 24χρονου το 2022 στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.05.2026 | 18:40
Η ΕΕ απέρριψε οριστικά την τουρκική προσφυγή κατά της ακύρωσης του εμπορικού σήματος Turkaegean - ΒΟΛΟΣ | 29.05.2026 | 17:33
Βόλος: Δέντρο έπεσε μπροστά σε λύκειο «κόβωντας» τον δρόμο στη μέση - ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2026 | 16:45
Δήμος Λαρισαίων: Ενεργοποιούνται οι Ζώνες Κατοίκων Ε2 και Ε3 τον Ιούλιο - ΒΟΛΟΣ | 29.05.2026 | 16:32
Βόλος: Νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα 30χρονη λεχώνα
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 19:05
Συναγερμός έξω από τη Λάρισα: φορτηγό ξήλωσε γέφυρα στην Βόλου και έπεσε σε μάντρα-ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.05.2026 | 18:43
Με 179 εκατ. ευρώ προχωράει η πίστωση, συνδεδεμένες 160, eco-schemes 9 και βασική 10 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 10:55
Η συγκινητική ανάρτηση της Χρύσας Βουλγαράκη για τη φίλη της Σοφίας Πασχαλούδη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 29.05.2026 | 11:43
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 28.05.2026 | 10:08
Γωγώ Μαστροκώστα: Η μοναξιά του Τραϊανού και η κίνησή του μετά την ταφή της στο Ευηνοχώρι - ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 15:21
Πανελλαδικές 2026: Όλα έτοιμα στα Εξεταστικά Κέντρα της Θεσσαλίας - 5.448 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.05.2026 | 10:29
Στα 17 ευρώ ανά στρέμμα το κόστος αλωνισμού στο σιτάρι και το κριθάρι στον κάμπο της Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 13:52
Συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας για φωτιά σε στέγη στην Ηρώων Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed