ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
FT: Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια αντοχής των Ευρωπαίων -Πιέζει για ελάχιστους δασμούς 15% έως 20% στα προϊόντα της ΕΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠA Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για υψηλότερους γενικούς δασμούς στις εισαγωγές από την EE

Ο πρόεδρος των ΗΠA Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για υψηλότερους γενικούς δασμούς στις εισαγωγές από την EE ανατρέποντας τις διαπραγματεύσεις ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Αυγούστου για την έναρξη ισχύος των γενικών δασμών.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ επιθυμεί δασμούς τουλάχιστον 15% έως 20% σε προϊόντα της ΕΕ ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει την ΕΕ με δασμούς 30% από την 1η Αυγούστου - ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται επίσης να επιβάλει δασμούς σε μια σειρά από άλλους εμπορικούς εταίρους, καθώς και πιθανούς τομεακούς δασμούς στον χαλκό, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τους ημιαγωγούς.
Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια αντοχής της ΕΕ
Σύμφωνα με τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο Τραμπ έχει κλιμακώσει τις απαιτήσεις του μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για μια πιθανή συμφωνία-πλαίσιο, που θα διατηρούσε έναν βασικό δασμό 10% στα περισσότερα αγαθά, ανέφερε η βρετανική οικονομική εφημερίδα.
Η σκληρή στάση του Τραμπ αποσκοπεί στο να δοκιμάσει τα όρια αντοχής της ΕΕ λένε οι πηγές των FT, σημειώνοντας ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν έχει επηρεαστεί από την τελευταία προσφορά της Ένωσης για μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα και θα χαιρόταν να διατηρήσει τους δασμούς στον κλάδο, στο 25% όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς μιλώντας σε Ευρωπαίους αξιωματούχους παρουσίασε μια απαισιόδοξη αξιολόγηση αναφορικά με τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον.
Απογοήτευση στην ΕΕ
Λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από την προθεσμία του Τραμπ την 1η Αυγούστου, οι συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ φαίνεται να έχουν βαλτώσει. Η Ένωση φυγε απογοητευμένη από τις τελευταίες συζητήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, και εξετάζει επιλογές για τις διαπραγματεύσεις και για πιθανά αντίποινα.
«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν οι ΗΠΑ θα μας αφήσουν μια επιλογή», ανέφερε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ενδεικτική της αυξανόμενης απαισιοδοξίας στην Ευρώπη σχετικά με τη μορφή μιας συμφωνίας, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς περιέγραψε την Παρασκευή ως «μη ρεαλιστική» την πιθανότητα για μηδενικούς δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι σύντομα θα στείλει επιστολές σε πάνω από 150 μικρότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ορίζοντας γενικούς δασμολογικούς συντελεστές για αυτήν τη μεγάλη ομάδα. Ο Τραμπ έχει ήδη στείλει επιστολές σε πάνω από 20 εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ περιγράφοντας τους δασμούς σε αγαθά που εισάγονται από τις χώρες τους. Οι επιστολές καθόρισαν νέα βασικά επίπεδα δασμών από 20% έως 40% - εκτός από έναν δασμό 50% σε αγαθά από τη Βραζιλία, σε μια κίνηση παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική της χώρας.
Ο Τραμπ έχει συχνά διατυπώσει έντονα παράπονα για το πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ σε αγαθά ύψους 198 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ. Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι το εμπόριο είναι πολύ πιο ισορροπημένο όταν λαμβάνονται υπόψη οι υπηρεσίες και οι επενδύσεις. Έχουν επίσης δεσμευτεί να αυξήσουν τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου για να μειώσουν το εμπορικό χάσμα.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.11.2025 | 07:32
Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας: Όχι στα λουκέτα στα διαγνωστικά κέντρα , ναι στη δημόσια υγεία - ΒΟΛΟΣ | 15.11.2025 | 07:07
Θλίψη στον Βόλο: Εφυγε από τη ζωή ο Τάκης (Δημήτρης) Ιωαννίδης – Αφησε εποχή στον χώρο της εστίασης - ΛΑΡΙΣΑ | 15.11.2025 | 07:02
Τέμπη: Δέκα οικογένειες θυμάτων επιθυμούν εκταφή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.11.2025 | 06:58
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη φυλακή ένας ακόμη κατηγορούμενος για παράνομες επιδοτήσεις -Στις 14 οι προφυλακίσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 22:42
Στη Λάρισα χτυπά η καρδιά της νέας γενιάς – Πανελλήνια συνάντηση Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας - ΒΟΛΟΣ | 14.11.2025 | 22:38
Βόλος: Σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο – Χτύπησε τη μητέρα της για ακαθάριστο υπόγειο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 22:34
Πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα την ερχόμενη Τρίτη – Οι αγρότες αποφασίζουν για “έξοδο” στα μπλόκα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 22:32
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Πειθαρχική Μεραρχία “999”» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.11.2025 | 14:36
Τρίκαλα: Οδηγός νταλίκας μπερδεύτηκε με το GPS και εγκλωβίστηκε σε χωματόδρομο – Δείτε φωτογραφίες - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 07:34
Λάρισα: Ντοκουμέντο από την τραγωδία σε φούρνο - Εδώ πιάστηκε το φουλάρι της 49χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 13:29
Δαμάσι Τυρνάβου: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στην 49χρονη που σκοτώθηκε στον φούρνο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 08:19
Σε πένθος το Δαμάσι: σήμερα το τελευταίο “αντίο” στην 49χρονη που πνίγηκε από το ίδιο της το φουλάρι μέσα στο φούρνο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 08:11
Λάρισα: Σε απεργία πείνας κτηνοτρόφος έξω από το γραφείο του Χρήστου Κέλλα-– «Είμαστε άνεργοι, μας θανάτωσαν τα ζώα» - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 10:04
Κηδεύεται σήμερα η Βασιλική Τζιούφα – «Έφυγε» σε ηλικία 58 ετών-θλίψη στον Αμπελώνα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.11.2025 | 12:44
Δυναμικό συλλαλητήριο αγροτών στην Αγιά Λάρισας – Ζητούν ενισχύσεις – καταβολή αποζημιώσεων (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.11.2025 | 07:59
Βρυξέλλες- αποστολή: στην καρδιά του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Ευρώπης- το...«άγρυπνο μάτι» του Copernicus (ΦΩΤΟ)










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed