ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα» επιμένουν οι ειδικοί για το χακάρισμα – μαμούθ 16 δισεκατομμυρίων αρχείων
Σε Apple, Facebook και Google

«Είναι ώρα για --καθάρισμα-- στους κωδικούς σας», επισημαίνει ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ του αγγλικού πανεπιστημίου του Σάρεϊ
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα», εξακολουθούν να συστήνουν οι ειδικοί μετά τη διαρροή των 16 δισ. credentials σε Apple, Facebook και Google. Η Google διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν πρόκειται για παραβίαση των δικών της συστημάτων.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές προσωπικών δεδομένων, καθώς ερευνητές αποκάλυψαν την ύπαρξη 16 δισεκατομμυρίων εγγραφών σύνδεσης, διαθέσιμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο, κάτι που ωθεί πολλούς να αλλάζουν τους προσωπικούς τους κωδικούς σε Apple, Facebook και Google.
Τα δεδομένα, που εντοπίστηκαν από την ομάδα του ειδικού κυβερνοασφάλειας Bob Diachenko για λογαριασμό του ιστότοπου Cybernews, προέρχονται κατά 85% από κακόβουλο λογισμικό τύπου infostealer, που καταγράφει ευαίσθητες πληροφορίες από τους υπολογιστές των θυμάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα datasets περιλάμβαναν συνδυασμούς URL, usernames και passwords για υπηρεσίες όπως το Google, το Facebook και το Apple ID. Αν και δεν υπήρξε κάποια κεντρική παραβίαση των servers αυτών των εταιρειών, η κλίμακα της διαρροής χαρακτηρίζεται «σχέδιο μαζικής εκμετάλλευσης» από τους ειδικούς.
«Θα χρειαστεί χρόνος για να εντοπίσουμε και να ειδοποιήσουμε όσους έχουν εκτεθεί, γιατί πρόκειται για τεράστιο όγκο δεδομένων», δήλωσε ο Bob Diachenko.
Οι βάσεις δεδομένων ήταν αποθηκευμένες σε απομακρυσμένους servers χωρίς επαρκή προστασία, γεγονός που τις κατέστησε προσβάσιμες για λίγες ώρες πριν αφαιρεθούν. Παρόλα αυτά, το διάστημα ήταν αρκετό για να αποκτηθούν από ερευνητές – αλλά ενδεχομένως και από κυβερνοεγκληματίες.
Η Google, σε σχόλιό της, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για παραβίαση των δικών της συστημάτων, και συνέστησε στους χρήστες να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως password managers και passkeys.
Η υπηρεσία haveibeenpwned.com μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για να ελέγξει αν το email του έχει εμπλακεί σε κάποια διαρροή.
Οι ειδικοί συστήνουν:
– Άμεση αλλαγή κωδικών πρόσβασης
– Χρήση password manager για τη δημιουργία ισχυρών και μοναδικών κωδικών
– Πολυπαραγοντικός έλεγχος ταυτότητας (MFA) όπου είναι διαθέσιμος
– Χρήση passkeys, μίας νέας μεθόδου ελέγχου ταυτότητας χωρίς κωδικό, που προωθούν Google και Meta.
Ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ του πανεπιστημίου του Σάρεϊ στην Αγγλία υπενθύμισε ότι «είναι ώρα για ”καθάρισμα” στους κωδικούς σας», ενώ ο Toby Lewis της Darktrace τόνισε πως «το πρόβλημα δεν είναι καινούριο – αλλά η έκταση της πληροφορίας που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες είναι ανησυχητική».
- ΕΛΛΑΔΑ | 10.11.2025 | 09:44
«Πουλούσε ναρκωτικά μέσα στην εκκλησία» ο youtuber ιερέας – Ο ρόλος του στην συμμορία - ΕΛΛΑΔΑ | 10.11.2025 | 09:37
Στο μάτι της κακοκαιρίας Αρκαδία και Μεσσηνία: Πλημμύρισαν δρόμοι, εγκλωβίστηκαν οδηγοί - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 09:04
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.11.2025 | 08:59
Απαιτείται ειλικρίνεια και σοβαρότητα για το μέλλον της Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 10.11.2025 | 08:57 | video
Κακοκαιρία: Μεγάλα προβλήματα σε Φιλιππιάδα, Βόνιτσα και Πρέβεζα -Ποτάμια οι δρόμοι, πλημμύρισαν υπόγεια [βίντεο] - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.11.2025 | 21:26
Πέρασε και από το Περιστέρι ο Βόλος (0-1) - ΛΑΡΙΣΑ | 09.11.2025 | 20:08
Ο Χρ. Τσιτσιρίγκος στη νέα διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ - ΒΟΛΟΣ | 09.11.2025 | 20:02
Έπαιρνε και «φακελάκια» για ελέγχους πλοίων ο Λιμενικός που συνελήφθη στο Βόλο για ασέλγεια σε δύο ανήλικους
- ΒΟΛΟΣ | 09.11.2025 | 18:41
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από την ζωή 38χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 09.11.2025 | 16:38
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Κλεονίκη Βαλσαμοπούλου σε ηλικία 59 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 09.11.2025 | 10:33
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.11.2025 | 18:22
Κέλλας: Tο χρονοδιάγραμμα πληρωμών επιδοτήσεων, αποζημιώσεων- βασική, μέτρο 23, φυτικό κεφάλαιο μέχρι τέλη Νοεμβρίου - ΒΟΛΟΣ | 09.11.2025 | 11:09
Βόλος: Πατέρας ο λιμενικός που κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικα– «Μην το πείτε στην οικογένειά μου» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.11.2025 | 10:55
Καιρός: Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για 40ώρο ισχυρών καταιγίδων - Ορεινα Δυτ. Θεσσαλίας στις «κόκκινες» περιοχές - ΛΑΡΙΣΑ | 09.11.2025 | 18:47
Μαξ. Χαρακόπουλος: Πληρωμές αγροτών για βγει από το τέλμα ο κάμπος – Επικοινωνία με Κ. Τσιάρα για χρονοδιάγραμμα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.11.2025 | 12:20
Τσιάρας: Να αποφύγουμε τον εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων -Χώρες που το έκαναν δεν βγήκαν από την ζωονόσο










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed